Jāņa baznīcā unikāls koncerts - Baha skaņdarba pirmatskaņojums • IR.lv

Jāņa baznīcā unikāls koncerts – Baha skaņdarba pirmatskaņojums

23
Klavesīniste Ieva Salēja.Publicitātes foto

Introvertās mākslas festivāla “Ad lucem” koncertā 26.jūlijā skanēs Johana Sebastiāna Baha “Goldberga variācijas”

J.S. Baha izcilais šedevrs “Goldberga variācijas” tā oriģinālajā versijā – “Ārija ar 30 variācijām klavesīnam” ir viens no augstākās raudzes mākslas darbiem pasaules mūzikas vēsturē un Latvijā līdz šim nav atskaņots. Rīgā tas pirmo reizi pilnā apjomā tiks spēlēts vienīgajā Introvertās mākslas festivāla “Ad Lucem” koncertā šovasar 26. jūlijā plkst. 20.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Skaņdarbu izpildīs baroka mūzikas speciāliste, talantīgā klavesīniste Ieva Saliete.

Skaņdarbs, kura pamatā ir viena tēma, viens instruments un viens izpildītājs, ilgst gandrīz pusotru stundu, un ir milzīgs izaicinājums gan izpildītājam, gan klausītājiem. Tas bija izaicinājums arī pašam komponistam. Bahs, kurš līdz tam savā daiļradē no variācijām bija izvairījies, brieduma gados, virtuozi pārvaldot kontrapunktu, radīja pilnīgi novatorisku ciklu – īstu variāciju enciklopēdiju. Šis skaņdarbs ir kā meditācija – pusotras stundas laikā zūd robežas starp klausītāju, izpildītāju un mūziku, jo Baha dievišķās rotaļas pārņem ikvienu savā varā. Ieva Saliete par skaņdarbu saka: “Tas ir kā ceļojums, iegrimsti Baha labirintā, viņš ņem aiz rokas un izvadā kā Dante loku lokiem caur elli, šķīstītavu, paradīzi un beigās liek atgriezies atpakaļ pie tēmas. Atgriezies it kā sākumpunktā… bet pilnīgi cits. Tas ir moments, ko var piedzīvot tikai šajā skaņdarbā un ko gribas izdzīvot vēl un vēl.”

Ieva Saliete ir latviešu mūziķe, kura pēc klavesīna studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā papildinājusi zināšanas Freiburgas Mūzikas augstskolā un Bāzeles Schola Cantorum. Vairākus gadus Ieva dzīvojusi Freiburgā, koncertējot ar Freiburger Barockorchester un Čečīliju Bartoli (Cecilia Bartoli), Kammerorchester Basel un Nuriu Riālu (Nuria Rial), kā arī Angeliku Kirhšlāgeri (Angela Kirchschlager), Bobiju Makferinu (Bobby McFerrin), diriģentiem Lourensu Kamingsu (Lawrence Cummings), Polu Gudvinu (Paul Goodwin) u. c. Eiropas lielākajās koncertzālēs.

Kopš 2010. gada Ieva Saliete dzīvo Latvijā, apvienojot ģimenes dzīvi Latgales laukos un darbu Bernes senās mūzikas ansamblī Les Passions de l’Ame, kā arī citos projektos. Mūziķe labprāt sadarbojas ar Sinfonietta Rīga mūziķiem baroka mūzikas programmās.

Introvertās mākslas festivāls “Ad Lucem” notiek kopš 2002. gada – tā ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa, miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. “Ad lucem” latīņu valodā nozīmē uz gaismu”, kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. Sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Festivāls aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Vairāk informācijas www.adlucem.info

 

Biļetes cena Ls-4-7. Tās nopērkamas  www.bilesuserviss.lv un www.bezrindas.lv

 

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu