Sava maize • IR.lv

Sava maize

2
Elīnas Zušas un Ulrikas Dzenes maize.
Ieva Puķe

Veikalu plaukti lūst no pārpilnības, zaļajos tirdziņos var nopirkt zemnieku maizi. Taču arvien lielāku popularitāti rīdzinieku aprindās gūst maizes cepšana mājās. Kam jānotiek, lai pilsētnieki, kuru mammas un vecmāmiņas necepa maizi, sāktu to darīt? 

Elīna Zuša un Ulrika Dzene
Dievs ielika rokās tik lielu tīrību, ka negribējās to sabojāt, – Elīna Zuša stāsta, kā pirms četriem gadiem, kad piedzima meitiņa Ulrika, viņa un Autobuss debesīs ģitārists Andris Dzenis pārkārtoja savus paradumus. Atteicās no televizora, sintētiskajām smaržām un veļas pulveriem, sāka daudz veselīgāk ēst: «Tik daudzas lietas ir atdotas industriālajai ražošanai, pat maizes cepšana, bet tas taču ir būtiskākais ēdiens, pamatēdiens, vai ne?» Atstājusi darbu Jāņa Mitrēvica dizaina studijā un uz laiku kļuvusi par mājsaimnieci, Elīna izlēma, ka ceps pati savu maizi un turklāt darīs to fundamentāli: miltus pirks pat ne bioloģiskajos veikalos, bet tieši no zemniekiem, kas audzē graudaugus. Viņa ar draudzeni Zani Ruģēnu-Bojāri atrada tādu cilvēku Madonas novadā. «Fantastisks večuks!» Elīna smaida pa visu seju, pieminot sirmo Ošupes pagasta Paukulnieku saimnieku Egilu. Rudzu un kviešu bīdelmilti, auzu putraimi, pārslas un klijas, griķi – kādu dienu pie Elīnas ģimenes mājokļa Mārupē piestāja Egila auto ar papīra maisos sasvērtiem labumiem.

«Mani uzrunāja doma par savstarpēju dalīšanos un ierauga nodošanu tālāk,» saka Elīna. «Tik daudz mīlestības, rūpes par ģimeni ir ievijušās ieraugos! Tie ir kā neredzamas saites, kas savieno mūs kopā vienotā gaišā sajūtā.» Palūgusi ieraugu draugu ģimenei, ar kuru viņai un Andrim esot īpaša garīga saskaņa. Maizes cepšanai modernā elektriskajā krāsnī viņa izmanto šo draugu recepti, bet tagad pati savu ierauga mīklas pikucīti – glabā no reizes līdz reizei. 

Katru ceturtdienu rīta pusē iejauc maizīti, ļauj astoņas stundas uzrūgt un vakarā, kad no darba arhitektu birojā Arhis nāk Andris, cep stundu un 20 minūtes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu