Vasaras datormodelēšana • IR.lv

Vasaras datormodelēšana

2
Toms Bricis

Paaugstinātā Saules aktivitāte, kas priecē ar ziemeļblāzmu, vasarā radīs ciklonus 

Pēdējo divu gadu laika ap-stākļi ir likuši ciest un priecāties. Divas bargas ziemas ar tām sekojošām karstām vasarām. Pēdējā gadsimta statistika norāda, ka tas ir ļoti neraksturīgi Latvijai. Tagad esam pārlaiduši īsu ziemu, kas sākās janvāra beigās, ar pamatīgu sala cirvi skaldīja mēnesi un deva vietu lēnam pavasarim. Gaidīt atkal karstu vasaru statistiķim liktos absurdi, bet atpūtniekam nekas cits neatliek. 

Ilgtermiņa prognozes ir vairāk minējumi, kas cilvēkiem dod lieliskus sarunu tematus, kuros sinoptiķi derīgi vienīgi vēja virziena noteikšanai, šūpojoties tirgus laukumā. Arī paši sinoptiķi pret mēneša un gadalaika prognozēm izturas rezervēti, taču, aplūkojot pasaules lielāko meteocentru datormodelēšanas rezultātus un pielāgojot tos Latvijas lokālajām īpatnībām, šī pavasara un vasaras laika apstākļu tendences ir manāmas. 

Pašreizējie aprēķini visai vienprātīgi prognozē, ka pavasara mēneši būs siltāki par normu, arī sausāki nekā parasti. Taču uzreiz jāapbēdina piekrastes, it īpaši Vidzemes iedzīvotāji. Rīgas līča piekrastē Vidzemē ar valdošajiem rietumvējiem joprojām ir daudz ledus, kas varētu kust vēl pat nepilnu mēnesi. Tas nozīmē, ka līdz ar rietumu vējiem pāris kilometru platā piekrastes joslā vēl pusotru mēnesi var būt pat par 10 grādiem vēsāks nekā iekšzemē, turklāt iespējama auksta migla. Pēdējo divu nedēļu laikā tas jau novērots – Saulkrastos un Ainažos +2 grādi un migla, bet Dobelē un Rīgā +13 un spīd saule. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu