Sirmais cunami • IR.lv

Sirmais cunami

6
Pauls Raudseps

Pat nabadzīgās, sociāli konservatīvās zemēs strauji samazinās dzimstība

Salīdzinoši nesen – 1968.gadā – Stenfordas universitātes bioloģijas profesors Pauls Erlihs uzrakstīja grāmatu, kura kļuva par starptautisku bestselleru, – Sprādzienbīstamais iedzīvotāju skaits (The Population Bomb). Tajā viņš prognozēja, ka strauji augošā cilvēku skaita un ierobežoto pārtikas resursu rezultātā jau drīzumā pasaulē simtiem miljonu cilvēku mirs bada nāvē. Erlihs aicināja strauji samazināt cilvēku skaita pieaugumu līdz nullei vai, vēl labāk, veicināt kopējo cilvēku skaita sarukumu un apsvēra (lai arī praktisku iemeslu dēļ noraidīja) tādus radikālus soļus kā pretapaugļošanās līdzekļu pievienošana ēdienam un dzeramajam ūdenim. 

Kad Erlihs šo grāmatu sarakstīja, pasaules iedzīvotāju skaits bija ap 3,5 miljardiem. Pēc ASV Tautas skaitīšanas aģentūras aprēķina, pirms dažām nedēļām, šāgada 12.martā, tas sasniedzis divreiz augtāku līmeni – septiņus miljardus. (Pēc Apvienoto Nāciju aprēķina, šis skaitlis tika sasniegts jau pagājušā gada oktobrī.) Tomēr biedējošie pareģojumi par badu izrādījušies pilnīgi aplami. Neraugoties uz lielo cilvēka skaita pieaugumu, pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas aprēķiniem, jaunattīstības valstīs dzīvojošo cilvēku daļa, kura ikdienā nesaņem pilvērtīgu pārtikas devu, kopš 1970.gada samazinājusies no 37% līdz 17% 2008.gadā. Pēc PLO aprēķiniem, pasaule mūsdienās varētu saražot pietiekamu pārtikas daudzumu, lai pabarotu 12 miljardus cilvēku. 

Taču tas, visticamāk, nebūs nepieciešams. Tagad mūs nodarbina pavisam citas bažas – ka cilvēku varētu būt par maz. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu