Tiesa aizliedz "Krājbankai" un "Snoras" pārdot ieķīlāto BAS mantu • IR.lv

Tiesa aizliedz “Krājbankai” un “Snoras” pārdot ieķīlāto BAS mantu

23
Foto: F64/BFL

Latvijas valstij ir aizliegts izlietot tiesības no 224 453 “airBaltic” vārda akcijām

Rīgas apgabaltiesa aizliegusi maksātnespējīgajai “Latvijas krājbankai” un Lietuvas bankai “Snoras” pārdot ieķīlāto Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” mazākuma akcionāra “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) mantu, BNS informēja BAS valdes locekle Inga Piterniece.

Pirmdien, 13.februārī, apgabaltiesa ir pieņēmusi lēmumu BAS prasībā pret “Latvijas krājbanku”, banku “Snoras” un Satiksmes ministriju (SM) par darījumu, ar kuru SM nopirka no krājbankas BAS piederošās 224 453 “airBaltic” akcijas, viņa pastāstīja. Saskaņā ar tiesas lēmumu Latvijas valstij ir aizliegts izlietot tiesības no 224 453 “airBaltic” vārda akcijām lēmuma pieņemšanai par aviokompānijas pamatkapitāla izmaiņām, statūtu grozīšanu, sabiedrības darbības izbeigšanu un reorganizēšanu, sabiedrības vērtspapīru emisiju un konversiju.

“BAS cer, ka līdz strīda izskatīšanai pēc būtības “Latvijas krājbankas” administrators, SM un “airBaltic” ievēros tiesas lēmumā noteiktos pienākumus un aizliegumus,” teica Piterniece.

Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš apliecināja, ka 13.februārī tiesa nolēmusi piemērot minētos prasības nodrošinājuma līdzekļus, tādējādi daļēji apmierinot BAS lūgumu. Viņš neminēja, ko vēl BAS pieteikumā tiesai lūdzis, taču noraidītajā daļā lēmumu vēl iespējams pārsūdzēt 10 dienu laikā Augstākajā tiesā.

Bērziņš arī sacīja, ka tiesas sēde šajā lietā plānota 5.jūnijā.

Jau vēstīts, ka BAS Rīgas apgabaltiesā iesniedzis prasību pret maksātnespējīgo “Latvijas krājbanku”, banku “Snoras” un Latvijas SM par darījumu atzīšanu par spēkā neesošiem, īpašuma tiesību atzīšanu, valdījuma nodibināšanu un komercķīlas izlietošanas paziņojuma atzīšanu par spēkā neesošu, kurā iekļauts arī pieteikums par prasības nodrošināšanu.

Laikraksts “Dienas Bizness” iepriekš ziņoja, ka, pēc BAS uzskata, finanšu ķīlas līgumi nav spēkā, jo to noslēgšanas brīdī “airBaltic” akcijas bija slēgtas emisijas akcijas ar atsavināšanas ierobežojumiem. Tāpēc tās neesot uzskatāmas par finanšu instrumentiem, neatradās publiskā apgrozībā un nevarēja būt par komercķīlas priekšmetu, tās nevarot ieķīlāt arī pēc citu ķīlas veidu noteikumiem. SM bijis zināms par akciju atsavināšanas ierobežojumiem, un tādējādi, pēc BAS paustā, to nevar uzskatīt par labticīgu ieguvēju. Vēl vairāk – 2011.gada 22.decembrī notikušajā “airBaltic” akcionāru sapulcē izdarīti grozījumi statūtos, svītrojot nosacījumu par akcionāru pirmpirkuma tiesībām. 

SM 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% “airBaltic” akciju un tādējādi valsts kļuva par 99,8% “airBaltic” akciju īpašnieci.

“airBaltic” dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri līdz šim bija Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam “airBaltic” prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”.

 

Komentāri (23)

cheszz 16.02.2012. 17.50

Kārtējais sveiciens no Flika. Ja nav man, lai nav nevienam!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu