Premjers: pārsūdzība Šlesera priežu lietā nav lietderīga • IR.lv

Premjers: pārsūdzība Šlesera priežu lietā nav lietderīga

23
2010.gada marts. Toreizējais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Šlesers savā un sievai piederošajā īpašumā Jūrmalā, Upes ielā 1a žurnālistiem skaidro versiju par plānoto 70 koku izciršanu kāpu aizsargjoslā privātmājas būvniecībai. Foto: Ieva Čīka, LETA

Šlesers publiski apliecinājis, ka tiesas spriedumu pārsūdzēs 

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzskata, ka nav lietderīgi pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesas lēmumu, kas par nelikumīgu atzina savulaik valdības pieņemto lēmumu atļaut izcirst kokus ekspolitiķa Aināra Šlesera (LPP/LC) īpašumā Jūrmalā. Arī Zemkopības ministrija (ZM) otrdien rekomendēs valdību spriedumu nepārsūdzēt. Premjera viedokli aģentūrai BNS pauda viņa preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Dombrovskis uzsver, ka “Vienotība” toreiz nav atbalstījusi zemes transformāciju Aināra Šlesera īpašumā Jūrmalā un 2010.gada 2.martā, kad valdībā izskatīja šo jautājumu, “Vienotības” pārstāvis toreizējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis balsojis pret, savukārt toreizējais finanšu ministrs Einars Repše atturējās. Pārējo partiju ministri šo iniciatīvu atbalstīja, pieņemot lēmumu transformēt daļu no zemes īpašuma.

Panke atgādināja, ka Dombrovskis šajā valdības sēdē nepiedalījās, jo atradās komandējumā ārpus valsts. Toreiz valdības sēdi vadīja atbildīgās nozares ministrs – zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Savukārt Zemkopības ministrijas pārstāvis Kaspars Funts informēja, ka, izvērtējot tiesas spriedumā norādītos argumentus, ZM aicinās valdību otrdien nepārsūdzēt tiesas lēmumu.

Funts norādīja, ka 2010.gada martā ZM, gatavojot Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu par meža zemes transformāciju Jūrmalā, Upes ielā 1a, bija saņēmusi visus nepieciešamos iesaistīto institūciju pozitīvos atzinumus, tostarp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Vides konsultatīvās padomes ieteikumus šā rīkojuma projekta virzīšanai uz izskatīšanu valdības sēdē.

Aģentūras BNS arhīvs liecina, ka valdība pērn 2.martā balsojumā atļāva Šleseram izcirst kokus privātmājas un saimniecības ēku kompleksa būvniecībai kāpu aizsargjoslā.

Valdība lēmumu pieņēma balsojot. Par atļauju izcirst kokus balsoja klātesošie ministri no Tautas partijas – Māris Riekstiņš, Mareks Segliņš un Edgars Zalāns, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un Jānis Dūklavs, kā arī satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK).

Pret bija toreizējie aizsardzības ministrs Imants Lieģis (Pilsoniskā savienība) un vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), bet balsojumā atturējās finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks).

Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā lems, vai pārsūdzēt spriedumu bijušā politiķa Šlesera priežu lietā, liecina sēdes darba kārtība.

Dombrovskis uzdevis ZM, kas savulaik valdībā virzīja zemes transformācijas atļauju Šlesera īpašumā Jūrmalā, izvērtēt tiesas sprieduma pārsūdzības lietderību. ZM uz valdības sēdi ir jāiesniedz apelācijas sūdzības projekts vai informācija, ka sprieduma pārsūdzēšana nav lietderīga.

Administratīvā rajona tiesa šogad oktobra beigās valdības pieņemto lēmumu saistībā ar zemes transformāciju Jūrmalā ekspolitiķa īpašumā atzina par nelikumīgu. Tiesa atzina, ka teritorija ir krasta kāpa ar vērtīgu biotopu.

Ekspolitiķis Šlesers publiski apliecinājis, ka cīnīsies par tiesībām apbūvēt savu īpašumu Jūrmalā kāpu zonā un tiesas spriedumu pārsūdzēs.

 

Komentāri (23)

Ligiña Doniña 07.11.2011. 18.45

Nav skaidrs, kāpēc Šlesis nav sen visu izcirtis un apbūvējis? Kā pats apgalvo, soda nauda piederot pie lietas… Šādi apbūvētāji tak nav pirmie. Un reputāciju jau vairāk aptraipīt nav iespējams.

+4
0
Atbildēt

0

oskaar 07.11.2011. 21.26

Ir jau zināms prieks par to, ka viens nupat vēl ļoti ietekmīgs varasvīrs tomēr atduras pret sabiedrības viedokli gandrīz turpat, kur atdurtos jebkurš cits pilsonis.
Sarūgtina divas lietas- 1. ja Šlesera partija būtu ieguvusi tik daudz balsu, lai sēdētu valdībā, tad Administratīvās rajona tiesas lēmums, iespējams, būtu savādāks.
2. Sabiedrības viedoklis jebkurā gadījumā, kad ir runa par koku izciršanu, ir viennozīmīgi negatīvs. Vai nebūtu prātīgāk iesākumā paskatīties uz to, ko cilvēks ir ieplānojis, un tad izvērtēt- vai labāk visiem līdzcilvēkiem būs tad, ja īpašnieks (nu, Ainārs, Pēteris, Džons vai Ivans) izcirtīs 70 kokus un tur kaut ko skaistu (nu- kaut vai tikai priekš sevis, bet skaistu) uzbūvēs, jeb neizcirtīs tos kokus, tikai apjozīs savam zemes gabalam sētu, un dzīvos tur kaut kā uzprišinātā bijušajā ēdināšanas kompleksā, divās tualetēs un dzīvojamajā ēkā.
Zeme jebkurā gadījumā ir Šleseru privātīpašums, un sētu tai apjozt laikam viņiem ir pilnas tiesības. Par koku izciršanu būtiskāks jautājums droši vien būtu- kā šīs īpašuma tiesības iegūtas (nezinu). Savulaik prezidentes VVF vīrs meklēja kādu iespēju iegādāties kādu zemes gabaliņu pie jūras. Vai šis jau bija pārdots, jeb bija Freibergiem par dārgu, vai kā? Bet tā jau ir cita tēma.

+3
-1
Atbildēt

0

austrisv 08.11.2011. 10.21

Gan jau Šlesers tās priedes pagūs nobeigt uzkaisot t’;am kaut vai sāli! Ja spēj nodot valsti, tad spēs arī priedes piebeigt. Cienīgs sava tēva dēls.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu