Komponists Potera rezidencē • IR.lv

Komponists Potera rezidencē

8
Foto — Rūta Kalmuka, F64

Jaunais komponists Ēriks Ešenvalds (34) dodas papildināt zināšanas Kembridžas Universitātē, jo «profesori pamana daudzsološus māksliniekus daudzviet pasaulē» 

Latviešiem došanās uz Angliju pēdējā laikā asociējas ar krīzes laika emigrāciju, taču komponistam Ērikam Ešenvaldam došanās turp ir pakāpiens uz augšu – viņam ir piešķirta stipendija Kembridžas Universitātē, prestižajā Trīsvienības koledžā, kur divus turpmākos gadus viņš būs tā dēvētais rezidējošais mākslinieks. Cik Ešenvaldam pašam zināms, viņš ir pirmais latviešu mākslinieks, kas tādu saņēmis. 

Uz interviju komponists ierodas ar smokingu, tiesa, padusē, jo tas viņam jāatdod savai līdzšinējai darbavietai – Valsts akadēmiskajam korim Latvija, ar kuru viņš pagājušajā nedēļā piedalījās Gustava Mālera 8.simfonijas atskaņojumā Minhenē diriģenta Marisa Jansona vadībā. Savukārt ceturtdien, 20.oktobrī, komponista Ešenvalda jaundarbs tiks atskaņots Jaunās mūzikas festivāla Arēna koncertā Sv.Pētera baznīcā.

Kad jūs dosities uz Kembridžu?
Es jau tur biju nedēļu, bet nevienu noti neuzkomponēju – skraidīju no viena biroja uz otru. Tagad gan viss ir nokārtots, un atliek vienkārši gaidīt. Man vienam pašam ir piešķirts divistabu dzīvoklis vēsturiskajā Kembridžas korpusā – kā tādā Harija Potera ēkā, tikai mazākā mērogā. Man ir ēdināšana trīsreiz dienā un piešķirts savs apmetnis, jo vakariņās ir jāierodas ar šlipsi, žaketi un apmetni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu