Seši deputāti izstājas no ZRP • IR.lv

Seši deputāti izstājas no ZRP

199
Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Dombrovskis gatavs koalīcijai piesaistīt arī no ZRP aizgājušos, savukārt ZRP vēl nav tikusi skaidrībā, vai gribētu strādāt šādā koalīcijā

Seši Zatlera reformu partijas (ZRP) biedri – Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs svētdien izplatījuši paziņojumu medijiem, kurā informē par izstāšanos partijas, ņemot vērā “nedemokrātisko lēmumu pieņemšanu un savstarpējo neuzticēšanos”.

“Uzskatām, ka partijā pastāvošie lēmumu pieņemšanas mehānismi ir klajā pretrunā ar pašas ZRP sludinātajiem godīguma, atklātības un līdzdalības principiem. Ja sākotnēji ZRP un tās programmu veidošanas process bija izteikti demokrātisks, ar daudzu profesionāļu piedalīšanos, tad šobrīd varu ZRP ir atklāti uzurpējusi šaura cilvēku grupa jeb tā dēvētais “partijas kodols”,” teikts sešu nu jau bijušo ZRP biedru paziņojumā.

Viņi apgalvo, ka ZRP iekšienē bez partijas valdes un jaunievēlētās 11.Saeimas deputātu frakcijas pastāv vēl kāds vai kādi publiski nezināmi varas centri, kuros lēmumi tiek pieņemti voluntāri, bet pēc tam uzspiesti pārējiem ZRP biedriem.

 

 

Savukārt ZRP svētdien vakarā nāca klajā ar paziņojumu medijiem, kurā norāda, ka partijas šķelšana esot Olšteina rokudarbs. “Jau ilgāku laiku ir bijusi runa par Olšteina izslēgšanu no Zatlera Reformu partijas biedru rindām, ņemot vērā viņa destruktīvo darbību partijā un valdē. Ir nopietns pamats apšaubīt Klāva Olšteina godaprātu un patieso motivāciju izstāties no partijas, jo ceturtdienas ievēlēto deputātu un valdes kopējā sēdē viņš negaidīti paziņoja par vēlmi kļūt par Iekšlietu ministru. Šāda vēlme no Olšteina puses nekad iepriekš nebija izskanējusi un nāca kā pārsteigums, “ pauž partija.
 
ZRP arī norāda, ka “jau ilgāku laiku viņš ir mērķtiecīgi pulcējis ap sevi dažus jaunos deputātus, kuri visticamāk ir ietekmējušies no viņa lēmuma, iespējams, nemaz pat nenojaušot šīs rīcības patiesos motīvus.Klāvs Olšteins valdības veidošanas gaitā vairākkārt publiskās vietās redzēts tiekamies ar Vienotības pārstāvi Edgaru Jaunupu, kas liek apšaubīt viņa lojalitāti partijai, “ teikts partijas paziņojumā. Tāpat ZRP norāda, ka “visus no partijas aizgājušos deputātus vieno tas, ka tie Saeimā iekļuvuši, izdodot  kandidātu avīzes, kurās bez saskaņošanas izmantoja Valda Zatlera vārdu un attēlu un aicināja likt sev plusiņus. Ar šo individuālo kampaņu izvērtēšanu šobrīd nodarbojas ZRP ētikas komisija.”

Savukārt Olšteins aģentūrai LETA noliedza, ka ZRP pametušie seši Saeimas deputāti pretendētu uz kādiem ministru amatiem.Viņš noliedza publiski izskanējušās baumas, ka neatkarīgo deputātu grupa pieprasījusi iekšlietu un satiksmes ministru portfeļus nākamajā valdībā.

“Tā ir Valda Dombrovska kompetence, un viņš virzīs cilvēkus savai valdībai,” sacīja politiķis.Kā pastāstīja Olšteins, šodien visi seši deputāti tikušies ar Dombrovski un izrunājuši esošo situāciju. “Apliecinājām viņam to, ko esam uzrakstījuši savā paziņojumā. Atbalstām Dombrovski kā premjeru un viņa veidoto valdību.” “Necēlām nekādus iebildumus un uzstādījumus pret valdības sastāvu, jo situācija ir ļoti sarežģīta,” akcentēja deputāts.Tāpat politiķis apgalvoja, ka rīt, 17.oktobrī, atbalstīs Valda Zatlera ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētāja amatā, kā arī sešu deputātu bloks atbalstīs izveidoto koalīciju un būs daļa no tās.

Tieši sešas deputātu balsis ir tās, kas nodrošina Dombrovska koalīcijai vairākumu. “Vienotībai, ZRP un NA šādā koalīcijā paliek 50 balsis. Premjers Valdis Dombrovskis (V)  svētdien vakarā raidījumā “Nekā personīga” sacīja, ka gan ZRP, gan seši aizgājušie deputāti svētdien apliecinājuši atbalstu koalīcijas modelim, par kuru partijas jau iepriekš vienojušās, līdz ar to Dombrovskis turpināšot darbu pie šādas valdības izveides. Dombrovskis gan atzina, ka tas nozīmē pārbīdes ministru amatu sadalē, jo seši deputāti būs jāpiesaista nākamajai koalīcijai. “Peronīgi neviens no viņiem uz amatiem nepretendē, bet mums ir jādomā, kā šos sešus deputātus koalīcijā iesaistīt, “ sacīja Dombrovskis.

ZRP priekšsēdētājs Valdis Zatlers svētdien vakarā LTV raidījumā “Panorāma” vēl nevarēja pateikt, vai ZRP varētu atbalstīt tādu koalīciju, kurā būtu piesaistīti no ZRP aizgājušie seši deputāti. Zatlers uzsvēra, ka lielāku skaidrību varētu veist pirmdiena, kad paredzētas Saeimas spīkera vēlēšanās. Kā zināms, šim amatam ir izvirzīts Zatlers. Partijas priekšsēdis atbildēja, ka partijas valdei par šo jautājumu vēl ir jālemj, “rīts gudrāks par vakaru”.

Kā liecina žurnāla IR iepriekš veiktā ZRP deputātu aptauja, no partijas aizgājušie līdz šim slēpa savu viedokli par to, kāda būtu labākā koalīcija, vai arī pauda atklātu atbalstu sadarbībai ar “Saskaņas centru”. Dažiem no partijas aizgājušajiem ir arī cita vienojoša iezīme – Rusiņš līdz šim bija apsardzes kompānijas “TM Security”  personāldaļas vadītājs, bet Olšteins ieteica uzņemšanā partijā virkni šīs apsardzes kompānijas dsarbinieku. Vēlāk gan Olšteins skairoja, ka tā esot nejaušība un viņš neesot zinājis, ka viņa ieteiktie cilvēki strādājot minētajā kompānijā.

 

Komentāri (199)

kasparslicitis 16.10.2011. 16.48

īsti nezinu, vai jāpriecājas.
VZ kā tāds kapteinis Tortugas pirātu krogā savācis komandu sev vien zināmam ceļojumam. Komandā pašam nezināmi jungas, pa kādam pieredzējušam jūras vilkam, no citiem kuģiem norakstītie, savu kuģi nokavējušie… Kuģis nav vēl īsti pametis ostu, lai uzsāktu ceļojumu, par kura virzienu vēl notiek debates. Jau pirmais dumpis uz kuģa. Kas būs tālāk jūrā, kad tikai komandas saliedēts darbs ļaus noturēt kuģi visādās vētrās?
šis ir bēdīgais pienesums politiskajā realitātē, kur pašmāju vēlētāja galvenā “demokrātijas darbināšanas” metode ir gaidīt un cerēt. Arī es turpinu cerēt, ka šī ir pēdējā mācību stunda daudzskaitlīgajam “Bruņinieka baltā zirgā” vēlētājam.

+45
-12
Atbildēt

8

    aivars_silins > kasparslicitis 16.10.2011. 20.00

    From Norway – Harim
    Neiztaisies nu par baigi gudro. No attaluma skatoties, jus tur visi esat gatavie pajolini, gan vienotibas “nezigerista” elektorats, gan parejie. Vajadzetu vienreiz beigt to spelesanos pa smilsu kasti, un sastadit valdibu, daudz nopietna darama prieksa, bet jums tads bernudarza limenis. Jau menesis apkart, bet nekur talak neesat tikusi.Klauni, nekas vairak. Jums rup tikai amati, amati.
    Mans polarais dators nepazist latviesu sriftu. Starp citu, mans vacu darbabiedrs joprojam doma, ka Latvija visi runa krievu valoda un esam Krievijas sastavdala.

    +1
    -17
    Atbildēt

    0

    Anastasia Abdullina > kasparslicitis 17.10.2011. 09.40

    Man šķiet ka naids pret ZRP ir daudziem aizmiglojis acis.
    Nevaru piekrist, ka vainīgi ir vēlētāji un tā ir kāda “kļūda” kuru var labot kļūstot gudrākiem. Šis ir pavisam reāls caurums parlamentārās vēlēšanas sistēmā Latvijā kurš ir skaidri zināms vismaz kopš 2004gada kad Šlesers pavisam atklāti pārpirka Saskaņas deputātus. Diemžēl iepriekšējie sastāvi kurā bijāt arī Jūs, neuzskatija par vajadzīgu labot, jo vēlētājus vainot varbūt ir ērtāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    runivs > kasparslicitis 16.10.2011. 22.58

    Uģi,nebēdājies – amerikāņu žurnāliste Vaithorna savulaik ir teikusi, ka “lielākā politiķu daļa ir izdzimteņi nevis no dzimšanas, bet pēc aicinājuma”.Žēl tikai vēlētāju, kas kārtējo reizi noticēja solītajiem brīnumiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > kasparslicitis 16.10.2011. 22.22

    :
    Piekrītu!
    Tikai, to jau sen sauc par “Laimes lāča” meklēšanu.

    Vai, VZ atkal nav “īstais” lācis !!!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Leons Rapiņš > kasparslicitis 16.10.2011. 20.58

    >haris “…būs vajadzīgi gadu desmiti” . Nu gan esi optimists.
    Lumpeņproletarietis ir mūžīgs. Un zīgerists arī.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    jirfm > kasparslicitis 16.10.2011. 23.12

    “Jau menesis apkart, bet nekur talak neesat tikusi.”
    Vienam otram vajadzētu pārlasīt Satversmi.
    Jaunā Saeima uz pirmo sēdi sanāk mēnesi pēc ievēlēšanas. Un tikai tad Valsts prezidents var nominēt Ministru prezidenta amata kandidātu, kurš veido valdību, un tad to apstiprina Saeima. Tā ka pilnīgi oficiāli valdības izveidošanai ir nemazāk kā mēnesis laika.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > kasparslicitis 16.10.2011. 17.30

    Arī es turpinu cerēt, ka šī ir pēdējā mācību stunda daudzskaitlīgajam “Bruņinieka baltā zirgā” vēlētājam
    =================================
    Tukšas cerības. Lai izmācītu “Zīgerista elektorātu”, kura lielākā daļa šoreiz nobalsoja par ZRP, droši vien būs vajadzīgi gadu desmiti. Lielākais, uz ko varam cerēt – ka šī elektorāta apjoms varētu mazliet samazināties.
    Bet varbūt “pēdējā mācību stunda” nenotiks nekad.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > kasparslicitis 16.10.2011. 20.31

    neitro:
    Starp citu, mans vacu darbabiedrs joprojam doma, ka Latvija visi runa krievu valoda un esam Krievijas sastavdala.
    =============================================
    Nebrīnos par to. Jo vācu darbabiedrs par latviešiem droši vien var spriest tikai pēc Jums, kurš, par Latviju un latviešiem rakstot, raksta “jums tāds bērnudārza līmenis”, “jums rūp tikai amati”. “JUMS, latvieši” – Jūs nožēlojamā kārtā rakstāt.

    Protams, pastāv arī iespējamība, ka esat mērķticīgs SC aktīvists, nevis dīvains latvietis, kurš nez kāpēc vēlas spēcināt nihilisma tendences latviešu vidū.:)

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

mariam 16.10.2011. 15.57

Olšteins taisa savu āksta karjeru,nez kāda būs nākošā partija.

Bet kopumā te atkal parādās Latvijas vēlētāju nelaime – balsojot par jaunatnācēju solītāju un glābēju, ikreiz saeimā iebīdīt baru apšaubāmu ļaužu.

+40
-7
Atbildēt

1

    piziks > mariam 16.10.2011. 17.19

    Olšteins tačuu tik smuki — ar lielām asarām! — tribīnē par Zatleru raudāja? Kur nākama tribīne un kurš nākamais Zatlers Olšteinam, kam lielākais jaunā politiķa paraugs ir mazais Jaunups?

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

Līva Vikmane 16.10.2011. 18.32

Atslēgvārds, visticamāk, ir Satiksmes ministrija. Jāmeklē rokās tie, kam tas ir dzīvības nāves jautājums:) Bet tur daudz personāžu-visi trīs A, krievu miljardi, simtiņš vietējo pakaļlaižas un kur nu vēl vienīgais “politiskais moceklis” fliks, kas tagad spiests dzīvot “emigrācijā”:))))
P.s. Kāds neatgādinās kāds ir Venta kurss pret Ls?

+32
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu