Rudens kamermūzikas festivālā trīs interesanti koncerti • IR.lv

Rudens kamermūzikas festivālā trīs interesanti koncerti

29
Brāļi Raimonds un Oskars Petrauski 4.septembrī Melngalvju namā prezentē savu mūzikas disku "Mia"

Šonedēļ noslēdzas Rudens kamermūzikas festivāls, vēl ir iespēja apmeklēt trīs koncertus!

Šovakar, 4.oktobrī plkst.19.30 Melgalvju namā notiks brāļu saksofonits Oskara un pianista Raimonda Petrausku CD Mia prezentācijas koncerts. Brāļi Petrauski ir viens no Latvijas biežāk koncertējošiem duetiem – abi mūziķi guvuši lieliskus panākumus gan starptautiskos konkursos, gan festivālos, gan koncertos Latvijā un Eiropā. Jau vairākus gadus brāļi sapņoja par albumu, kurā būtu apkopots šīs panākumiem bagātās koncertdarbības pamatkodols. Disks ieskaņots Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē, kur atrodas viens no Rīgas labākajiem Steinway flīģeļiem. Diska nosaukums ir Mia, tā sauc zviedru komponista Jonasa Forsela skaņdarbu, kas iekļauts albumā. Vēl diskā un arī koncertā būs dzirdama brāļu bieži spēlētā Takasi Josimacu Pūkainā putna sonāte, Florāna Šmita Leģenda, Fransuā Borna brīnumvirtuozā Fantāzija par Karmenas tēmu, kā arī Andra Vecumnieka un brāļu Petrausku kopdarbs – kadence no Koncerta saksofonam, klavierēm un orķestrim.

Trešdien, 5. oktobrī, plkst. 19.30 Spīķeru koncertzālē būs dziedātājas Ievas Paršas soloprogramma -kamerizrāde Kādas sievietes stāsts. Programmā Emīls Dārziņš, Johanness Brāmss un Roberts Šūmanis kā romantisma laika ideālu iemiesotāji, Bendžamins Britens un Džons Keidžs kā 20. gadsimta ļoti atšķirīgi klasiķi, vēl virkne citu komponistu un, protams, arī dziedātājas “firmas zīme” – Lučāno Berio neticamo trokšņu partitūra Sekvence sievietes balsij. 

Kādas sievietes stāsts nebūs vis parasts dziesmu virknējums, bet gan aizraujošs ceļojums emociju galējībās un dažādu laikmetu mūzikas kontrastos. Pie klavierēm – Ievas Paršas uzticamais un ilggadējais koncertmeistars Aldis Liepiņš. Ar savu režisorisko redzējumu šo koncertprogrammu palīdzējusi veidot Zane Kreicberga.

Piektdien, 7. oktobrī, plkst. 19.30 Lielajā ģildē būs Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncerts, kurā skanēs Haidna simfonijas un Vaska Epifānija

Pirmo reizi Sinfonietta Rīga priekšā stāsies izcilais atskaņojuma vadītājs un vijolnieks Aleksandrs Janičeks. Viņš ir visā Eiropā pieprasīts un atzīts koncertsolists, atskaņojuma vadītājs un kamermūziķis. Janičeks bijis Skotijas kamerorķestra vadītājs, viņš uzstājas ar Eiropas kamerorķestri, Milānas I Pomeriggi Musicali orķestri, Zviedrijas kamerorķestri un citiem, viņš pēta 19. gadsimta mūzikas atskaņošanas īpatnības ar Filipa Herevēges un Emanuela Krivina vadītajiem orķestriem un ceļo pa pasauli ar paša izveidoto Camerata Janiczek

Janičeks spēlē 1731. gadā būvētu Gvarnēri vijoli, kuras brīnišķās īpašības būs iespēja novērtēt Janičeka solospēlē atskaņojot Hartmaņa Concerto funebre. 

Līdzās šim opusam un divām pievilcīgām Haidna simfonijām pirmoreiz Latvijā varēs dzirdēt Pētera Vaska Epifāniju, kas veltīta komponista tuvam draugam, domubiedram un izcilam Vaska mūzikas interpretam, somu diriģentam Juham Kangasam 65. dzimšanas dienā. Šajā darbā līdz ar senas latviešu tautasdziesmas alūzijām komponists uzdod jautājumu – kas paliek aiz dzīves, kas pārpilna mūzikas?

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs

 

 

 

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu