Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3

ANO kara noziegumu tribunāls otrdien piesprieda bijušās Dienvidslāvijas armijas ģenerālštāba priekšniekam ģenerālim Momčilo Perišičam 27 gadu cietumsodu par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Perišičs, kurš no 1993. līdz 1998.gadam bija Dienvidslāvijas armijas ģenerālštāba priekšnieks, atzīts par līdzvainīgu 1992.–1995.gada Sarajevas aplenkumā, Horvātijas serbu veiktajā Zagrebas apšaudē 1995.gada maijā, kā arī 8000 musulmaņu nogalināšanā Srebrenicā 1995.gada jūlijā.

Lībijas pagaidu valdības Nacionālās padomes pārstāvji otrdien paziņoja, ka pulkvedim Muamaram Kadāfi uzticīgie spēki kaimiņvalstī Nigērā nogādājuši zelta stieņus un valūtas krājumus. Pats diktators gan vēl neesot pametis valsti. Naktī uz otrdienu aptuveni 250 bruņu mašīnu konvojs ieradies Nigēras ziemeļu pilsētā Agadesā. Nacionālās padomes rīcībā ir informācija, ka valsti pametuši Kadāfi līdzgaitnieki, kas baidās, ka tiks tiesāti pēc tam, kad varu valstī pilnībā pārņems nemiernieki.

Stājies spēkā ES noteiktais embargo naftas importam no Sīrijas, kur, valdībai apspiežot pretvaldības protestus, gājuši bojā jau vairāk nekā 2000 cilvēku. Lēmumu par šādu embargo pagājušo piektdien pieņēma ES valstu ārlietu ministri tikšanās laikā Polijā. ES līdz šim iepirka 95% no Sīrijas eksportētās jēlnaftas, un samaksa par to veidoja trešdaļu no Sīrijas valdošā režīma ārzemju valūtas ieņēmumiem.

Bijušais Slovēnijas premjers Janezs Janša un vēl četri apsūdzētie pirmdien stājās tiesas priekšā aizdomās par kukuļņemšanu, kas ir šajā bijušajā Dienvidslāvijas valstī lielākā šāda veida prāva. Lielākās opozīcijas partijas — labēji centriskās Slovēnijas Demokrātiskās partijas — līderis Janša bija valdības vadītājs no 2004. līdz 2008.gadam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu