Nedrīkst aizmirst • IR.lv

Nedrīkst aizmirst

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Baltijas valstīs redzu optimismu, ko grūti atrast daudzās citās valstīs, viesojoties Rīgā atzīst viens no ietekmīgākajiem Skandināvijas baņķieriem, DnB Nord bankas prezidents Rūne Bjerke

Skats no DnB Nord bankas prezidenta Andra Ozoliņa kabineta 9.stāvā ir ne tikai plašs, tas ir vienlaikus arī simbolisks. No Skanstes ielas biroja ēkas augstumiem redzami gan Rīgas vecie torņi, gan nepabeigtas daudzstāvu jaunceltnes un tukšie bijušā hipodroma lauki, kuri trekno gadu trakumā šķita neiedomājamas bagātības pamats, bet tagad vientuļi gaida labākus laikus.

Taču ekonomika nekad nestāv uz vietas, un DnB Nord bankas augstumos man sarunāta tikšanās ar Latvijas ceturtās lielākās bankas īpašnieces – Norvēģijas lielākās un Skandināvijas otrās lielākās bankas (pēc akciju tirgus, nevis aktīvu vērtības) DnB Nord prezidentu Rūni Bjerki. Norvēģu banka pagājušā gada beigās kļuva par Latvijas bankas 100% īpašnieci, izpērkot līdzšinējo partneri Vācijas banku Nord/LB, un jaunais īpašnieks ir ieinteresēts apskatīties pirkumu. Pirmo mēģinājumu maijā izjauca Islandes vulkāns, bet otrais mēģinājums augusta beigās ir sekmīgs, un man rodas iespēja ar viņu tikties pie kafijas tases.

Vai Bjerkes personiskā ierašanās norāda uz DnB Nord interesi ieņemt lielāku lomu Latvijas banku tirgū? Pretstatā Nordea, kas nozīmīgi kāpināja savu tirgus daļu 2007. un 2008.gadā, DnB Nord patlaban atrodas aptuveni turpat, kur bija pirms krīzes. Sarunā kļūst skaidrs, ka Bjerkem sevišķi nepatīk skaļas deklarācijas. Vaicāts, vai DnB Nord tiks izvirzīts mērķis kļūt par banku nr.1 Latvijā, Bjerke atbild: «Tā kā esam tirgus līderis Norvēģijā, mēs vienmēr skatāmies, vai nav iespējams ieņemt līderpozīcijas arī kaimiņvalstīs, bet to nav viegli sasniegt,» un piebilst, ka «būt nr.2 arī nav slikti».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu