Līdz 16 000 palielinās policijas spēkus Londonas ielās • IR.lv

Līdz 16 000 palielinās policijas spēkus Londonas ielās

59
Policists pie degošās rūpnīcas Londonas piepilsētā. Foto: AFP/LETA

Grautiņu dēļ no atvaļinājuma atsauc britu parlamentu; miris grautiņu laikā sašauts vīrietis

Reaģējot uz grautiņiem, kas trešo nakti pēc kārtas piemeklējuši Lielbritānijas galvaspilsētu, Londonas ielās patrulējošo policistu skaits no 6000 tiks palielināts līdz 16 000, paziņojis premjerministrs Deivids Kemerons. 

Kāds vīrietis, kurš tika sašauts nekārtību laikā Londonā savā automašīnā, otrdien no gūtajiem ievainojumiem miris, pavēstīja policija. Šis ir pirmais nāves gadījums trīs dienas ilgušajos grautiņos. 

Nemieru un grautiņu dēļ atcelta trešdien paredzētā Anglijas un Nīderlandes futbola izlašu pārbaudes spēle, otrdien pavēstīja Anglijas Futbola asociācija. Spēlei trešdien bija paredzēts norisināties Vemblija stadionā.

“Metropoles policijas komisārs sacīja, ka salīdzinot ar 6000 tūkstošiem, kas bija ielās pagājušajā naktī, šonakt ielās būs aptuveni 16 000 policistu,” pēc ārkārtas situāciju komitejas (COBRA) sēdes pavēstīja premjers. 

Viņš uzsvēra, ka valdība darīs “visu nepieciešamu”, lai atjaunotu kārtību ielās. “Ļaudīm nav jāšaubās, ka mēs darīsim visu nepieciešamo, lai atjaunotu kārtību ielās un padarītu tās drošas priekš likumpaklausīgajiem” pilsoņiem, uzsvēra valdības vadītājs, kurš pārtraucis savu atvaļinājumu un agrā otrdienas rītā atgriezies galvaspilsētā. 

Viņš norādīja, ka grautiņi ir “tikai un vienīgi noziedzīgu” darbību rezultāts un ka pret to rīkotājiem jāvēršas ar visu likuma bardzību. 

Kemerons arī pavēstīja, ka no vasaras atvaļinājuma tiek atsaukts parlaments, lai noturētu īpašas debates par grautiņiem, kas pārņēmuši Londonu un citas lielās pilsētas.

Jau ziņots, ka vardarbīgie grautiņi Londonas ielās nerimstas jau trešo nakti pēc kārtas, un arī naktī uz otrdienu agresīvi noskaņoti jaunieši laupījuši veikalus, aizdedzinājuši ēkas un automašīnas un apmētājuši policistus ar pudelēm un akmeņiem. 

Tikmēr policija atzīst, ka nemieru apslāpēšanai tiek izskatītas visas iespējas, arī armijas iesaistīšana. Londonā nemieri notikuši galvenokārt pilsētas dienvidu daļā, kā arī Vulvidžā Londonas dienvidaustrumos un Īlingā Londonas rietumos. 

Grautiņi naktī uz otrdienu izpletušies arī uz citām Lielbritānijas pilsētām – Birmingemu, Liverpūli, Mančestru, Bristoli un Notingemu. 

Kā aģentūrai “Reuters” Haknijas rajonā pastāstīja viens no grautiņu dalībniekiem, spriedze jauniešos “krājusies jau gadiem ilgi. Bija nepieciešama vien dzirkstele. Mums nav darba, nav naudas. Mēs dzirdējām, ka citi cilvēki par brīvu dabū visādas lietas, kāpēc gan mēs to nevarētu?” Londonas austrumos esošajā Haknijā, kur dzīvo daudzi iebraucēji, nemiernieki aizdedzinājuši atkritumu urnas un stūmuši tās pretim policijai, vienlaikus likumsargu virzienā metot pudeles un ķieģeļus. 

Aizdomās par policista slepkavības mēģinājumu Londonas ziemeļrietumos aizturēti trīs cilvēki, kuri automašīnā uzbrauca likumsargam. Policists nogādāts slimnīcā, un viņa stāvoklis tiek raksturots kā stabils. Incidentā vieglus ievainojumus guvis arī viņa kolēģis. 

Par spīti pastiprinātajai policijas klātbūtnei, daudzviet kārtībsargi nav spējuši novērst vardarbību, savukārt nemieru cēlāji, kas savu darbību koordinē tviterī un izmantojot viedtelefonu “Blackberry” bezmaksas saziņas iespējas, kļūst aizvien pašpārliecinātāki. 

“Reuters” korespondents Klepamas rajonā novēroja, kā desmitiem jauniešu prom nesa no veikaliem nozagtus televizorus un citas elektropreces. Divi jaunieši apsprieda, cik daudz videospēļu konsoļu “Playstation 3” izdevies nozagt, un uzkliedza kādam draugam, lai viņš dodas atpakaļ pēc citām mantām. Nozagtās lietas jaunieši noslēpa automašīnās un aiz dzīvojamo māju zemajām sētām. 

Jau ziņots, ka nemieri Londonā sākās naktī uz svētdienu pēc miermīlīgiem protestiem pret policiju, kas ceturtdien apšaudes laikā nogalināja 29 gadus veco Marku Daganu, kuru likumsargi grasījās arestēt. Kad aizdomās turamais atklāja uguni likumsargu virzienā, policija viņu nogalināja. Apšaudē tika ievainots arī viens policists. Sākta incidenta izmeklēšana. 

Naktī uz svētdienu grautiņi notika Londonas ziemeļos esošajā Totenemas rajonā, bet nākamajā naktī tie jau bija plašāki, pārņemot vairākus citus rajonus – Enfīldu, Voltemstovu un Voltemforestu Londonas ziemeļos, kā arī uz dienvidiem no Lielbritānijas galvaspilsētas esošo Brikstonu. 

Pēdējo trīs dienu laikā saistībā ar nemieriem aizturēti vairāk nekā 400 cilvēki, bet 69 izvirzītas apsūdzības, informē Skotlendjards. Sadursmēs kopumā ievainoti vismaz 35 policisti. 

Nemieri pirmdienas vakarā sākušies Haknijas rajonā, Lielbritānijas galvaspilsētas ziemeļdaļā, pēc tam kad policija apturēja un pārmeklēja kādu vīrieti, taču nekas aizdomīgs pie viņa netika atrasts. Pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu nemieri plosījušies arī Birmingemas centrā, kur desmitiem jauniešu demolējuši un izlaupījuši veikalus, izsituši skatlogus. Birmingemā aizdedzināts policijas iecirknis. Saistībā ar nekārtībām Birmingemā aizturēti aptuveni simts cilvēki. 

Tikmēr Mančestrā agresīvi noskaņoti jaunieši demolējuši mašīnas, bet Liverpūles dienvidos vairākas mašīnas aizdedzinātas. Bristolē savukārt nekārtībās iesaistījušies aptuveni 150 cilvēki, bet Notingemā nemieru cēlāji ielās dedzinājuši ap 200 riepu. 

Visas metro stacijas, kas Londonā nemieru dēļ bija slēgtas, otrdien atkal vērušas savas durvis pasažieriem.

Komentāri (59)

oktaavs 09.08.2011. 11.47

Būsim uzmanīgi ar komentāriem ! Politkorektums tagad ir svarīgāks par nēģeru bandu saukšanu īstajos vārdos.
Viss tiek sagatavots musulmaņu un āfrikāņu bēgļu uzņemšanai. Jauka, multikultulāra dzīve sāksies. Vēl “daudzkrāsaināka”, nekā ir tagad.
Londona jau rāda šīs jaukās dzīves labumus.

+14
-8
Atbildēt

0

Sanšains 09.08.2011. 10.41

1. Multikulturālisti jeb liberāļi atbalsta imigrāciju, konservatīvie un nacionālisti ne.

2. Notiek imigrācija.

3. Kurš ar imigrantiem grib draudzēties, integrēt tos, pieņemt kā savējos? Vai nacionālisti? Protams, ne – būtu arī negodīgi no viņiem to pieprasīt.
Vai multikulturālisti? Izrādās, arī ne.

4. Jo multikulturālistu “humānisms” un “tolerance” ir tikai vienaldzība. Pat savu tautu un zemi viņi nespēj redzēt kā tuvāko, dārgāko, jaukāko – viņi vispār nespēj mīlēt šādās kategorijās.:)
Lielākais, uz ko var cerēt no multikulturālista, ir VIENALDZĪGA TOLERANCE – atļaušana visam plūst savu gaitu. Kamēr netraucē ērto ikdienu.
Bet vienaldzība neveido cilvēciskas saites starp ļaudīm, ar kultūru un zemi.

5. Un loģisks rezultāts – sabiedrības dezintegrācija. Un kultūras deģenerācija.

Robert Putnam:
“Diversity does not produce ‘bad race relations’ or ethnically-defined group hostility, our findings suggest. Rather, inhabitants of diverse communities tend to withdraw from collective life, to distrust their neighbours, regardless of the colour of their skin, to withdraw even from close friends, to expect the worst from their community and its leaders, to volunteer less, give less to charity and work on community projects less often, to register to vote less, to agitate for social reform more, but have less faith that they can actually make a difference, and to huddle unhappily in front of the television. Note that this pattern encompasses attitudes and behavior, bridging and bonding social capital, public and private connections. Diversity, at least in the short run, seems to bring out the turtle in all of us.”
http://www.infed.org/thinkers/putnam.htm

+10
-6
Atbildēt

0

inghem65 09.08.2011. 09.56

Karaliskajās kāzās Londonā drošības nodrošināšanai bija iesaistīti 5000 policistu. Interesanti, cik šonakt bija kopā aktīvu policistu, ieskaitot tos 1700 lielos papildspēkus.

Britain’s biggest security operation in a generation is under way for the royal wedding, with 5,000 police officers under orders to deal “robustly and firmly” with any threats. No http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/royal-wedding/8482385/Royal-wedding-security-snipers-on-rooftops-as-5000-police-officers-take-to-streets-of-London.html

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu