ES atzinīgi vērtē Hadžiča arestu • IR.lv

ES atzinīgi vērtē Hadžiča arestu

27
Starptautiski meklētais Gorans Hadžičs. Foto: AFP/LETA

Arestēts pēdējais no 161 cilvēka, kuru apsūdz Starptautiskais kara noziegumu tribunāls 

Kara noziegumos apsūdzētā Gorana Hadžiča arests trešdien ir vēl viens svarīgs solis Serbijas centieniem pievienoties Eiropas Savienībai (ES), paziņojuši ES pārstāvji. 

ES Padomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu piebilst, ka sagaida tūlītēju kādreizējā Horvātijas serbu nemiernieku līdera pārvešanu uz ANO kara noziegumu tribunālu Hāgā, ziņo AFP. 

“ES ir ļoti apmierināta ar Serbijas varas iestāžu veikto Gorana Hadžiča arestu,” teikts Barrozu un Rompejs kopīgajā paziņojumā. “Šis ir nākamais svarīgais Serbijas solis, izprotot tās Eiropas perspektīvas, un vienlīdz nozīmīgs starptautiskajam taisnīgumam.” 

Arests, kas notika nepilnus divus mēnešus pēc tam, kad Serbijas varas iestādes sagūstīja kara laika Bosnijas serbu komandieri Ratko Mladiču, “sūta pozitīvu signālu ES un Serbijas kaimiņvalstīm”, norāda augstās amatpersonas. “Serbija ir procesā, kurā tā saskaras ar pagātni un pāršķir lapu uz labāku Eiropas nākotni.” 

“Mēs sagaidām, ka Hadžičs nekavējoties tiks pārvests uz Starptautisko kriminālnoziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) Hāgā,” uzsver Barrozu un Rompejs. “Pilnīga sadarbība ar ICTY turpina būt svarīga Serbijas ceļā uz Eiropas Savienību.” 

Serbijas prezidents Boriss Tadičs trešdien paziņoja par kādreizējā Horvātijas serbu līdera arestu. 

52 gadus vecais Hadžičs ir pēdējais no 161 cilvēka, kuriem izvirzījis apsūdzības Hāgā bāzētais Starptautiskais kara noziegumu tribunāls. Viņš tiks apsūdzēts 14 noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos par simtiem cilvēku nogalināšanu un desmitiem tūkstošu horvātu deportēšanu laikā no 1992. līdz 1993.gadam.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu