Briti aiztur vēl vienu skandalozā tabloīda darbinieku • IR.lv

Briti aiztur vēl vienu skandalozā tabloīda darbinieku

33
Ruperts Mērdoks ar meitu Elizabeti ierodas Londonā. Foto: AFP/LETA

“The News of the World” skandālā aizturēti jau astoņi, Mērdoku uzaicina liecināt parlamentā.

Lielbritānijas policija telefonu uzlaušanas skandāla lietā ceturtdien aizturējusi vēl vienu slēgtā britu tabloīda “The News of the World” bijušo darbinieku.

Kā vēsta vairāki britu mediji, ceturtdien arestēts skandalozā izdevuma bijušais izpildredaktors un redaktora vietnieks Neils Voliss, kurš no darba avīzē aizgāja 2009.gadā. Skotlendjards aizturētā identitāti neapstiprina, taču atklāj, ka 60 gadus vecais vīrietis aizturēts ceturtdienas rītā Londonā uz aizdomu pamata par “sazvērestību nolūkā pārtvert saziņu”, raksta AFP.

Jau ziņots, ka tabloīda īpašnieks mediju magnāts Rūperts Mērdoks nolēma izdevumu slēgt, atklātībā nonākot informācijai, ka “The News of the World” savulaik nolīdzis izmeklētāju, lai tas uzlauztu kādas nogalinātas meitenes telefona balss pastu. Vēlāk kļuva zināms, ka uzlauzti arī Irākas un Afganistānas karos kritušo britu karavīru tuvinieku telefoni un pēc avīzes pasūtījuma noklausītas arī 2005.gada Londonas teroraktu upuru radinieku telefonsarunas.

Saistībā ar šo skandālu pagājušajā piektdienā aizturēts arī premjerministra Deivida Kemerona bijušais komunikāciju dienesta vadītājs Endijs Koulsons, kurš savulaik strādāja par redaktoru “The News of the World”, kā arī izdevuma karaliskās ģimenes ziņu redaktors Klaivs Gudmens. Abi atbrīvoti pret galvojumu.

Kā trešdien parlamentā paziņoja Kemerons, līdz šim šajā lietā tikuši aizturēti jau astoņi cilvēki.

Tikmēr premjerministra vietnieks Niks Klegs ceturtdien paziņoja, ka Mērdokam, viņa dēlam Džeimsam un uzņēmuma “News International” vadošajai darbiniecei un bijušajai “The News of the World” redaktorei Rebekai Bruksai vajadzētu liecināt britu parlamentāriešu priekšā, ja viņos “vēl ir atlikusi kāda atbildības kripatiņa”.

Pārstāvju palātas Mediju komiteja aicinājusi viņus nākamajā otrdienā atbildēt uz likumdevēju jautājumiem par telefonu uzlaušanas skandālu. Komitejai ir plašākas pilnvaras attiecībā uz Bruksu, kas ir Lielbritānijas pilsone, nekā uz ASV pavalstniekiem Rūpertu un Džeimsu Mērdokiem.

“Rūperts un Džeims Mērdoki ir Amerikas pilsoņi, mums nav pilnvaru attiecībā uz viņiem, taču es domāju, ka visi būtu pārsteigti, ja viņiem pietiktu drosmes ierasties. Tas apliecinātu kaut nelielu vadības uzņemšanos un būtu pirmais solis” samilzušās krīzes risināšanā, spriež toriju likumdevēja Luīze Menša.

“News International” pieder britu laikraksti “The Sun”, “Times of London” un “Sunday Times”.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu