NATO iznīcinātāji Ādažos nosēdina neatpazītas vācu lidmašīnas • IR.lv

NATO iznīcinātāji Ādažos nosēdina neatpazītas vācu lidmašīnas

35
NATO iznīcinātāji. Foto: Toms Zariņš, F64

Latvijas gaisa telpā otrdien ielidojušas četras aizsardzības dienestu neatpazītas “ultralight” klases jeb mazizmēra pasažieru lidmašīnas.

Trīs no tām veikušas nosēšanos Ādažu lidlaukā, bet viena joprojām atrodas gaisā, un to pavada divas NATO gaisa patrulējošās lidmašīnas no Lietuvas, mēģinot noskaidrot tās izcelsmi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. 

Tā ka Latvijas gaisa telpā ielidojis neatpazīts, iespējams, mazizmēra lidaparāts, tikušas aktivizētas Lietuvā, Šauļos, izvietotā NATO gaisa patruļas lidmašīnas “Mirage-2000”, kuras veic kaujas uzdevumu Latvijas gaisa telpā, mēģinot noskaidrot, kas ir ielidojušais nenoskaidrotas izcelsmes objekts, ziņo Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Normunds Stafeckis. 

Ādažu lidlauka administrators Raimonds Švarcs pastāstīja, ka Ādažu lidlaukā jau nosēdušās trīs vieglās lidmašīnas no Vācijas, kuras Latvijas gaisa telpā ielidojušas bez saskaņota lidojuma plāna. 

“Visā civilizētajā Eiropā ir normāli, ka nekontrolētajā civilajā gaisa telpā vieglās lidmašīnas var lidot bez atļaujas, arī Lietuvā un Polijā, jo esam Šengenas zonā. Latvijā joprojām ir vajadzīgas šādas atļaujas, un tas ir akmens mūsu lauciņā,” sacīja Švarcs. 

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka visas četras vieglās lidmašīnas ir no Vācijas un pa ceļam veikušas nosēšanos arī Polijā. Latvijas gaisa telpā tās ielidojušas bez saskaņota lidojuma plāna un nav atsaukušās uz mēģinājumiem ar tām sazināties, tāpēc Nacionālie Bruņotie spēki aktivizējuši NATO iznīcinātājus. 

Aculiecinieki aģentūrai BNS pastāstīja, ka virs Šmerļa meža zemu lidojusi iznīcinātājlidmašīna, radot lielu troksni tuvākajā apkārtnē. Vispirms parādījusies maza izmēra lidmašīna, kas lidojusi virzienā projām no centra, un uzreiz tai perpendikulārā virzienā lidojusi arī iznīcinātājlidmašīna. Sākumā izskatījies, ka tā lido mazajam lidaparātam tieši virsū, bet tā tomēr pavisam nelielā attālumā pārlidojusi lidmašīnai pāri, virs meža pagriezusies un aizlidojusi tai pakaļ Ķīšezera virzienā. 

Lidmašīnas viena otrai pārlidojušas apmēram virs Brīvības un Murjāņu ielas krustojuma. Pēc tam vēl vairākas reizes iznīcinātāji novēroti lidojam virs Šmerļa meža.

Pašlaik operācija esot pabeigta, vēsta NBS pārstāvis. Šim notikumam neesot nekāda sakara ar otrdien Ādažu poligonā notikušajām Gaisa atbalsta kontrolieru apmācībām.

Nacionālie bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus nesatraukties par Jelgavas un Ādažu virzienā patrulējošām lidmašīnām.

Komentāri (35)

ltvpanorama 12.07.2011. 20.38

Viss ok..pierādijums tam ka Nato džeki šauļos strādā un nevis leišu meitas tikai spaida..otrkārt ja pastāv tāda kārtība tā ir jāievēro..nevienam nenāktu prāktā iebraukt piemēram vācijā un pārkāpt vietējos likumus,,treškārt žēl ka viņi nenomaldijās un neielidoja krievijā vai baltkrievijā..tur viņus tik maigi nesēdinātu..

+7
-2
Atbildēt

0

buchamona 12.07.2011. 18.08

Normāla situācija. LV ir Krievija pierobeža pie kuras beidzas ” šengena” , tas tiem rietumniekiem būtu beidzot jāsaprot.

+7
-3
Atbildēt

2

    krisjanis_sondors > buchamona 12.07.2011. 19.04

    Nedomāju gan, ka tāpēc būtu jāierobežo pārvietošanās mūsu gaisa telpā, ja jau tādu ierobežojumu nav Lietuvai.
    Tomēr neatsaukties uz sakariem nav normāli. Bet varbūt iemesls ir kādas tehniskas problēmas.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    mīļš paldiesiņš :) > buchamona 13.07.2011. 00.29

    man ar šķiet, ka tas ir tikai normāli, ka Latvijā ir jāsaskaņo lidojumi, lai nedomā te lidināties visādi, kam ienāk prātā.. Un tas, ka tā nav citās valstīs, nenozīmē, ka esam atpalikuši, to mums pašiem beidzot vajadzētu saprast, ka esam valsts ar saviem likumiem, un nav visiem pakaļ jāskraida tikai tāpēc, ka citi tā nedara..

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

dro 13.07.2011. 11.00

Dombrovski kritizējošie gudrīši kā redzams lidojuši tikai regulāro reisu lidmašīnās, pretējā gadījumā zinātu, ka arī mazo lidaparātu pilotiem jābūt gataviem jebkurā brīdī atbildēt attiecīgās gaisa telpas operātoru dispečeriem. Esmu lidojis no Latvijas uz Zviedriju un atpakaļ, un nav nekādas atšķirības, kurā virzienā notiek lidojums.

+4
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > dro 13.07.2011. 12.45

    Man nekas nebūtu pretī ja tos lidaparātus ar bazūkām apšaudītu tūlīt pēc piespiedu nosēdināšanas, tur mums NATO nebūtu vajadzīgs to mūsu puiši paši varētu nokārtot. Tad visādi vācieši sāktu ievērot starptautiskos nosacījumus. [varu gan idomāties/iztēloties kāds tracis sāktos visos portālos]. Have a nice day!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu