Trīs jaunas izstades KIM? • IR.lv

Trīs jaunas izstades KIM?

22

Šovakar plkst.19 “kim?” laikmetīgās mākslas centrā notiks zviedru mākslinieces Idas Petersones, baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča un “Sūzenas Sontāgas camp kino” izstāžu atklāšana, ziņo aģentūra LETA.

“kim?” būs skatāma zviedru mākslinieces Idas Petersones izstāde “Tatārijas jēraugs un citi valdzinoši pagātnes stāsti”, kur māksliniece pēta mītus, nostāstus un zinātniskus atklājumus no dažādiem laikmetiem un pasaules vietām.

Petersones interesi piesaista fakti, kas no vispārpieņemto patiesību skatījuma ir atzīti par pārpratumiem vai acīmredzamiem maldiem. Izstādes ekspozīcijā būs aplūkojamas fotogrāfijas, skulptūras un zīmējumi. Izstādē būs sastopami gan neparasti un mazāk zināmi mīti, gan klasiski mīti, piemēram, par ciklopiem un Atlantīdu. Ekspozīcijas zinātnisko daļu raksturo pedagoģiska pieeja, doktrīnas, atlase un klasifikācija.

Izstādes “Tatārijas jēraugs un citi valdzinoši pagātnes stāsti” iekārtojums atgādina gan zinātnes muzeju, gan retumu kabinetu. Ekspozīciju papildina plašs skaidrojošās informācijas klāsts, no kuras skatītājs var pasmelties to, kas pašam šķiet piemērots.

Apmeklētājiem “kim?” laikmetīgās mākslas centrā būs apskatāma arī baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča fotoizstāde “Pagānisms”. Ekspozīcijā būs apskatāmas ap 30 melnbaltās fotogrāfijas, kuras apkopo liecības par vēl aizvien dzīvo pagānu kultūru Baltkrievijas lauku apvidos.

Strādājot pie fotogrāfiju sērijas “Pagānisms”, Lenkevičs apceļoja ciematus Baltkrievijā, dokumentējot vēl aizvien saglabājušās pagānisma tradīcijas. Pagānu kultūrai Baltkrievijā ir ļoti senas saknes un tās tradīcijas tika pārņemtas no baltu un somugru ciltīm. Pagānisms ir spējis pārdzīvot sociālos un politiskos režīmus, arī 70 komunisma gadus, un saglabājis dzīvu pašu svarīgāko – īpašu uzmanību un cieņu pret dabu. Lielākā daļa pagānisma paražu saistās ar dabas atjaunošanos – pavasara sagaidīšanu, ražas novākšanas laiku un Jāņu nakti.

Interesentiem būs apskatāma arī izstāde “Sūzenas Sontāgas camp kino”. Tā būs izstāde kā pieaicinātu mākslinieku, kuratoru un teorētiķu izvēlētu filmu pāru privāta, maza kamerkino sesija 28 dienu garumā, ekspozīciju iekārtojot un organizējot pēc ASV filmu industrijas 20.gadsimta 1930.gadu fenomena – mazformāta kinoteātra principa, kad par vienas kino biļetes cenu apmeklētājiem tika piedāvāts noskatīties uzreiz divas filmas.

Šīs izstādes centrālā jēdzieniskā ass būs amerikāņu publicistes Sūzenas Sontāgas aktualizētais termins “camp”. Paralēli izstādei notiks arī “kim?” organizēta vasaras nometne. “Camp” tematiku šā gada rudenī turpinās Sontāgas “camp” piezīmju tulkojums latviešu valodā, kā arī septembrī gaidāmā vācu gleznotāja Mihaela Krebera lekcija.

Visas trīs izstādes “kim?” laikmetīgās mākslas centrā būs apskatāmas no 2.jūlija līdz 7.augustam.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu