Mākslas akadēmijas studenti iegūst zeltu Prāgas kvadriennālē • IR.lv

Mākslas akadēmijas studenti iegūst zeltu Prāgas kvadriennālē

31
Attēlā: Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas studentu veidotā ekspozīcija "Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis". Foto: Mārtiņš Kalseris

Scenogrāfijas studenti saņēmuši balvu par darbu “Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis”

Jau otro reizi pēc kārtas Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas apakšnozares studenti ar savu ekspozīciju saņēmuši Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles augstāko apbalvojumu – zelta medaļu, informējusi Latvijas Mākslas akadēmija.

Šī gada ekspozīcijas nosaukums ir “Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis”. Tēmas autors ir scenogrāfijas katedras docents, režisors Viktors Jansons, bet kurators un ekspozīcijas arhitekts – scenogrāfs un katedras vadītājs Andris Freibergs.

Studenti gatavoja savus piedāvājumus šķietami pārsteidzošajam uzstādījumam, kur trīs pasaulslaveniem dramaturgiem piepulcēts latviešu Rūdolfs Blaumanis, par kuru plašākai pasaulei nekas daudz nav zināms. Tomēr, kā norāda idejas autors, tad Blaumaņa laika un telpas atklājums, forma un saturs, kā arī varoņu atveidam viegli iespējams izsekot līdz Šekspīra 400 gadus senajai daiļradei tās cilvēciskajā dimensijā. Čehova tekstu dziļums un bezpalīdzīgie apstākļi jūtami arī Blaumaņa tekstos, līdzīgi kā Beketa pasaules absurda sajūta. Tāpēc arī šādi saskaitāmie Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis.

Ekspozīcija aicina skatītājus piedalīties radošā eksperimentā, kur tiek radīts viens scenogrāfijas risinājums četru autoru četrām lugām.

Prāgas kvadriennāle ir lielākais skatuves mākslai un dizainam veltītais notikums pasaulē, un šogad tajā piedalās rekordliels dalībvalstu skaits 62 valstis. Plānots, ka apmeklētāju skaits varētu sasniegt 40 000 cilvēku. Prāgas Scenogrāfijas kvadrinnāle notiek no 16. – 26. jūnijam un piedāvā gan valstu nacionālās ekspozīcijas, gan teātra arhitektūrai un kostīmiem veltītus pasākumus, gan studentu izstādes.

Latvija šī gada kvadriennālē pārstāvēta ar ļoti plašu programmu: nacionālo stendu veido scenogrāfs Reinis Suhanovs, bet četri Latvijas mākslinieki – scenogrāfe Monika Pormale, māksliniece Dace Džeriņa un modes dizaineri Mārīte Mastiņa un Rolands Pēterkops (mareunrol’s) – ar jauniem darbiem piedalās īpašā Kvadriennāles projektā “Intersection: Intimacy and Spectacle”.

Komentāri (31)

Dmitry 22.06.2011. 07.08

Apsveicams notikums!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu