Domēnu regulators atļauj veidot unikālas interneta adreses • IR.lv

Domēnu regulators atļauj veidot unikālas interneta adreses

21
Foto: Kestutis Vanagas, F64
Karīna Vītiņa

Kompānijas pašas varēs izveidot sev vēlamus domēnu sufiksus aizstājot “.com”

Starptautiskā Interneta domēnu pārvaldes organizācija (ICANN) pirmdien atļāva jaunu domēnu sufiksu izveidi, kas ļaus privātām kompānijām mājaslapu adresēs aizstāt “.com” ar sava zīmola nosaukumu, informē LETA un BBC.

Līdz šim uzņēmumiem bija jāizvēlas kāds no pieejamajiem domēnu sufiksiem, piemēram, “.com”, “.net”, “.org” un tamlīdzīgi.Interneta vidē pastāvēja 22 vispārējie pirmā līmeņa domēni (gTLDs) tādi kā “.com”, “.info”,”.org”, un apmēram 250 valsts līmeņa domēnu nosaukumi – “.lv”, “.us””.ru”. Tagad, kad radusies iespēja izveidot individuālu domēnu beigas, šis skaits varētu strauji pieaugt. Interneta adreses varētu beigties ar jebkādu vārdu, jebkurā valodā, informē raidsabiedrība BBC.

Turpmāk kompānijas pašas varēs izveidot sev vēlamus domēnu sufiksus, un kā pirmie šādu iespēju varētu izmantot tādi starptautiski zīmoli tādi kā “Apple”, “Toyota” un “BMW”.

“ICANN ir atvēris interneta adrešu sistēmu, kas sniegs neierobežotas iespējas izpausties cilvēku iztēlei, un neviens nespēj paredzēt, kur šis vēsturiskais solis mūs aizvedīs”, apgalvoja ICANN prezidents un izpilddirektors Rods Bekstroms.

“Tās ir nozīmīgākās izmaiņas domēnu nosaukumos kopš “.com” izveides pirms 26 gadiem,” atzīst kompānijas “Melbourne IT Digital Brand Services” izpilddirektors Teo Hnarakis.

Viņaprāt, vislielākie ieguvēji šajā situācijā būs “lielie zīmoli ar skaidri izstrādātu mārketingu un klientu izglītošanas stratēģiju, kas izmantos savu vārdu, lai iegūtu pārsvaru pār konkurentiem”.

Šis pakalpojums maksās 185 tūkstošus ASV dolāru. Tomēr, lai domēna beigas kompānijas varētu nopirkt, tām būs jāuzrāda arī likumiskas tiesības, vārdam kuras tās pirks. Pieteikumus individuālajam domēnam varēs iesniegt ar 2012. gada 12.janvāri.

Komentāri (21)

lindapastare 20.06.2011. 17.29

Vai kāds pirmajā rindkopā pamanīja tekstu “šitā izmainīju”? :))

+2
0
Atbildēt

1

Juris Millers 20.06.2011. 14.24

Jēgas, manuprāt, tam nav nekādas – priekš kaim Apple taisīt http://www.apple, ja ierakstot jebkurā modernā pārlūkā ‘apple’ cilvēks jau tiek automātiski pārsūtīts uz http://www.apple.com ?

+1
0
Atbildēt

3

    Jānis Blumbergs > Juris Millers 20.06.2011. 16.03

    Skaistuma, labskanīguma dēļ, jo ir skaisti rakstīt i-pad un pārlūks pats piemet apple — i-pad.apple, nākamais būs atteikties no punkta ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 20.06.2011. 17.01

    Tā tas nestrādā – nevar pārlūks zināt kādu prefiksu vai suffiksu pielikt, jau tagad ir mazliet čakars, jo viņi izmēģina apple.local, apple.com, http://www.apple.com, apple.gov, http://www.apple.gov, apple.net, http://www.apple.net, apple.org, http://www.apple.org – jo vairāk suffiksu, jo ilgāk būs jāmuļļājas, līdz ar to ir diezgan droši, ka šo sarakstu vairs nepaplašinās, līdz ar to būs tā, ka .apple liksies klāt tikai Safari, .microsoft tikai iekš IE un .google tikai Chrome. Īsāk sakot bardaks. ipad.apple.com jau strādā bez problēmām un nav nekādas vajadzības to .com mest ārā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kārlis Dūmiņš > Juris Millers 21.06.2011. 00.52

    Firefox 4.0.1, ievadot vārdu ‘apple’ man izsauc Google meklējamo frāzi ‘Apple’, kur piedāvā izvēlēties no uzmeklētā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

LAURIS 21.06.2011. 10.40

kas tā par “šītā izmainīju” piebilde? kaut kādas Sorosa kabaliskās slepenās zīmes, kas sagroza gojiem smadzenes?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu