Četru novadu ugunskuri • IR.lv

Četru novadu ugunskuri

30
Baiba Buceniece, f64

Nodibinājums “Rīga 2014” sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju šodien ikvienam interesentam piedāvās iespēju apgūt četras ugunskuru veidošanas tradīcijas, kas raksturīgas dažādiem Latvijas novadiem, ziņo aģentūra LETA.

Ugunskuru veidošanas prasmes apgūt varēs ikviens interesents no plkst.14 līdz 15 Juglas ezera krastā Brīvdabas muzeja teritorijā.

Dažādu novadu ugunskurus veidos folkloras grupa “Grodi”, kas iepazīstinās ar ugunskuru veidošanu un to, kādi rituāli veicami un dziesmas dziedamas to tapšanas laikā.

Jāņu ugunskurs ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Ticējumi saka, ka uguns apspīdētie cilvēki un apkārtne saņem īpašu svētību, veselību un spēku. Jāņu laikā daudz runā par siera siešanu, Jāņu dziesmām un rituāliem, bet pats Jāņu ugunskurs un tā salikšana šķiet tik pašsaprotama, ka tā tapšanai nepievēršam īpašu uzmanību, vēstīja pasākuma rīkotāji.

Sadarbībā ar Brīvdabas muzeju un folkloras kopu “Grodi” ikviens būs aicināts piedzīvot dažādu veidu Jāņu ugunskuru un pūdeles veidošanu, ko pavadīs ar dziesmām un vainagu vīšanu. Pasākuma viesi šajā dienā būs šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētas – Somijas pilsētas Turku – pārstāvji, kuri saka, ka latvieši var lepoties ar tik bagātu tradīciju klāstu, ka somi nepazīst tik dažādus ugunskuru veidus un ar interesi iepazīs latviešu tradīcijas.

Šodien Brīvdabas muzejā ir Amatu diena, kad no plkst.14 līdz 17 katrā no muzeja sētām varēs meistaru vadībā apgūt dažādu amatu prasmes. Savukārt no plkst.11 līdz 17 muzeja Kurzemes sētā amatu prasmes apgūs cilvēki, kas nesen ieradušies Latvijā no dažādām pasaules valstīm. Šie cilvēki Latvijā ieradušies galvenokārt ģimenes apvienošanas vai studiju nolūkā, un viņiem ir svarīgi apgūt gan Latvijas kultūras vērtības, gan veidot un paplašināt sociālo kontaktu tīklu.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu