Minerālmēslu mohikānis • IR.lv

Minerālmēslu mohikānis

5
Bronislovam Lubim uzņēmējdarbībā labāk veicās tad, kad valdīja kreisie: viņš bija labs tagad jau mirušā ilggadējā sociāldemokrātu līdera, Lietuvas prezidenta un premjerministra Aļģirda Brazauska draugs. Foto — Sekunde

Pirms pusgadsimta sācis darbu minerālmēslu ražotnē un uzdienējis līdz direktora postenim, Bronislovs Lubis (72) pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas kļuva par deputātu un premjerministru, bet tad atgriezās biznesā un uzbūvēja savu impēriju 

Ja sāktu uzskaitīt uzņēmēja Bronislova Lubja bijušos un pašreizējos amatus, sasniegumus un apbalvojumus, tiem vajadzētu veltīt atsevišķu speciālizdevumu. Kamēr lielākā daļa viņa paaudzes cilvēku pašlaik rāmi vada vecumdienas, reizēm nopukodamies, ka pensijas par mazu un valdība nepietiekami rūpējas, Lubis joprojām ar stingru tvērienu vada divdesmit gadu laikā izveidoto miljonus vērto biznesa impēriju, un pagaidām nav manāmas nekādas pazīmes, ka viņš grasītos tās vadības grožus nodot kādam citam. 

«Ekonomika runā skaitļos, nevis jūtās,» ir teicis Lubis, kurš pēdējā laikā nesaudzīgi kritizē valdību. Tās centienus samazināt birokrātiju šis uzņēmējs ir novērtējis uz divi ar plusu (pluss tādēļ, lai mudinātu laboties), bet, vērtējot valsts stratēģiju enerģētikas jomā, labējo valdību pielīdzinājis boļševikiem. Jāatzīst, Lubim uzņēmējdarbībā labāk veicās tad, kad valdīja kreisie: viņš bija labs tagad jau mirušā ilggadējā sociāldemokrātu līdera, Lietuvas prezidenta un premjerministra Aļģirda Brazauska draugs. 

Lubim piederošā Achema grupa pašlaik pārvalda pussimtu uzņēmumu, kas darbojas dažādās jomās. Lietuvas ekonomikas zelta laikos 2008.gadā grupa bija sasniegusi piecu miljardu litu apgrozījumu, un tās peļņa sasniedza 317 miljonus litu (65 miljoni latu). Pēdējos divos gados apgrozījums ir samazinājies un tagad ir nedaudz mazāks par trim miljardiem litu, taču, par spīti visam, grupa spējusi strādāt ar peļņu arī krīzes melnumā – 2009.gadā nopelnīti 20, bet 2010.gadā – gandrīz 88 miljoni litu (18 miljoni latu). Bet viss sākās ar gluži lēti iegūtu mēslojuma rūpnīcu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu