Akceptē nodokļu parādu amnestiju • IR.lv

Akceptē nodokļu parādu amnestiju

45
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Atbalsta pasākumu varētu izmantot aptuveni 110 000 nodokļu maksātāju

Valdība otrdien atbalstīja Nodokļu atbalsta pasākuma likumu, kas nodokļu maksātājiem ar parādiem piedāvās lielāko daļu uzkrāto nodokļu parādu procentu un 90% soda naudu atcelšanu apmaiņā pret parāda pamatsummas samaksāšanu.

Plānots, ka nodokļu atbalsta pasākumā varēs piedalīties nodokļu maksātāji, kuriem ir nodokļu parādi, kas radušies laika termiņā līdz 2010.gada 1.septembrim un līdz iesnieguma iesniegšanas brīdim nav samaksāti. Nodokļu atbalsta pasākuma uzsākšanas datumu noteiks Ministru kabinets.

Saskaņā ar Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) datiem uz šādu pasākumu varētu pretendēt aptuveni 110 000 nodokļu maksātāju.

Grūtībās nonākusi persona likuma izpratnē būs tāds saimnieciskās darbības veicējs, kura zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu laikā pirms atbalsta iesnieguma iesniegšanas datuma zaudējumi pārsniedz ceturto daļu no pamatkapitāla, vai arī tāds saimnieciskās darbības veicējs, kuram ar tiesas nolēmumu ir pasludināts maksātnespējas process vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, vai ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Likumprojekta mērķis ir atvieglot nodokļu maksātājiem ekonomiskās krīzes rezultātā radušos nodokļu parādu slogu un rast iespēju valsts budžetā saņemt nenomaksātos nodokļu parādus.

Nodokļu atbalsta pasākums būs vienreiz veicams pasākums nokavējuma naudas un daļējas soda naudas dzēšanai tiem nodokļu maksātājiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu pamatparādu.

Likumprojekts noteiks to nodokļu maksātāju loku, kas var pieteikties nodokļu atbalsta pasākumam, ņemot vērā specifiskas pazīmes, kas ietekmē dalību nodokļu atbalsta pasākumā (vai nodokļa maksātājs ir nokļuvis ekonomiskās grūtībās un tam sniegtais atbalsts ES kontekstā ir uzskatāms par valsts atbalstu). Likumprojektā ir identificētas arī tās nodokļu maksātāju grupas, kuras Eiropas Komisija ierobežo šādas formas valsts atbalsta saņemšanai – lauksaimniecības produktu primārie ražotāji, zivsaimnieki un transporta nozarē strādājošie.

Nodokļa atbalsta pasākums ir attiecināms uz šādiem nodokļu veidiem – iedzīvotāju ienākuma nodoklis; uzņēmumu ienākuma nodoklis; pievienotās vērtības nodoklis; akcīzes nodoklis; muitas nodokļi un muitas nodokļiem līdzvērtīgi maksājumi, kurus maksā preci ievedot, kas ieviesti ar kopējo lauksaimniecības politiku vai īpašu režīmu, kurš attiecas uz atsevišķām lauksaimniecības ražojumu pārstrādes precēm; valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; dabas resursu nodoklis; nekustamā īpašuma nodoklis.

Likumprojekts paredz iespējas nodokļu administrācijai noteikt nodokļu parādu samaksas termiņus maksimāli līdz 60 mēnešiem.

 

Komentāri (45)

Ieva 03.05.2011. 16.19

Atbalstu! Tikai, manuprāt, secinājumi te iznāk amorāli- vinnē tie, kas nodokļus nemaksāja. Tie, kas maksāja, izrādās, ir zemē nometuši lieku naudu, nav to ieguldījuši biznesā, pašizmaksu nav samazinājuši, un nu ar labu apziņu, ka ir bijuši godīgi pret valsti, var mierīgi bakrotēt.

Mācība vienkārša- no šī brīža visiem nemaksāt, un gaidīt nākošo amnestiju.

Latvija tāda aizspogulija visu laiku sanāk. Piemēram, pareizie antikūlas likumi nevis samazina ugunsgrēku skaitu, bet to palielina. Ja būtu atļauta kontrolēta dedzināšana kā Igaunijā, ASV vai Anglijā, tad būtu no kā atbildību prasīt, būtu, kas to uguni pieskata, savalda.. Tagad fiksi jāaizdedzina un jālaižas, lai izvairītos no bargā soda. Rezultātā kūla deg nepieskatīta, un līdz ar deg šķūnīši un dzērāji. Un rezultāta neviens nav sodīts, jo nevienu jau nevar pieķert.
Vai jaunie elektroenerģijas tarifi- ar cēlām rūpēm par maznodrošinātajiem, nostāda daudz izdevīgā pozīcijā mājsaimniecību (kā Kamapars sauc elektrības skaitītāju) “kūtiņa ar cūciņu” kā mājsaimniecību “daudzbērnu ģimene”.
Aizspogulija! “Meita pie upes slauca govi, bet ūdenī viss izskatījās otrādi…”

+2
-1
Atbildēt

1

    andris902 > Ieva 03.05.2011. 23.33

    …Ķīps…Tev latviešu valoda – dzimtā?…ko Tu nesaprati tekstā?…

    “Nodokļu atbalsta pasākums būs vienreiz veicama aktivitāte nokavējuma naudas un 90% soda naudas dzēšanai tiem nodokļu maksātājiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu atbalsta pasākuma pamatparādu un ar to saistīto soda naudu 10% apmērā.”

    …nevienam netiek atlaists nodokļa pamatparāds…nevajag dzīt demagoģiju!…
    …šīs likuma izmaiņas tiešām ir labs pasākums…arī tas, ka nodokļu maksājumu samaksas termiņš tiek pagarināts ir prātīgs lēmums…

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 05.05.2011. 15.35

Neskatoties uz divdomīgo raksta virsrakstu, manā komentārā tas nav arī teikts. Būtība ir tur, ka nenomaksājot nodokļus, to naudu var “apgriezt” , piemēram ieguldīt ražošanas attīstībā. Un tad, nu jau ar jaudīgāku ražošanu, nodokļus nomazgāt. Tas tak ir vinnests attiecībā pret godīgajiem..

0
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 03.05.2011. 15.57

Nedaudz novēloti, bet tas varētu būt labs pirmais paraugs kā rīkoties nākamreiz, kad būs tāda nepieciešamība.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu