Lukašenko: terorakts Minskas metro ir atklāts • IR.lv

Lukašenko: terorakts Minskas metro ir atklāts

36
Ziedi pie metro stacijas Minskā, kurā pirmdien notika sprādziens, nogalinot 12 cilvēkus, bet ievainojot vēl vairāk nekā 190. Avots: AFP/LETA

Prokuratūras pārstāvis apgalvo – videoierakstā var skaidri izsekot traģiskajiem notikumiem

Terorakts Minskas metro ir atklāts, trešdien paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, uzsverot, ka saistībā ar notikušo ir jānopratina opozīcijas politiķi, vēsta aģentūra BNS.

“Šodien 5.00 no rīta noziegums tika atklāts. Viņi sniedza liecības,” teica Lukašenko, informējot par izmeklēšanas gaitu. “Galvenais, ka mēs zinām, kas un kā to izdarīja,” viņš piebilda. Prezidents slavēja sprādziena izmeklētājus, kuriem, pēc viņa teiktā, deviņu stundu laikā izdevās veikt spīdošu operāciju un aizturēt terorakta izpildītājus.

Tomēr viņš piebilda, ka nepieciešams nopratināt arī opozīcijas politiķus. “Esmu uzdevis izskatīt visus politisko darboņu paziņojumus. Mēs vēl meklējam līdzdalībniekus un pasūtītājus. Šie tā sauktās piektās kolonnas darboņi var atklāt visas kārtis un parādīt, kas ir pasūtītājs,” teica Lukašenko.

Jau vēstīts, ka trešdien tika aizturēti divi aizdomās turētie krimināllietā par Minskas metro stacijā “Oktjabrjskaja” sarīkoto sprādzienu. Viens no viņiem tika turēts aizdomās par spridzekļa novietošanu un detonēšanu, trešdien žurnālistiem paziņoja ģenerālprokurora vietnieks Andrejs Šveds.

“Ar viņiem tiek veiktas izmeklēšanas darbības, ir veiktas pirmās nopratināšanas ar advokātu piedalīšanos un iegūtas pirmās liecības,” sacīja Šveds. Saskaņā ar videoierakstiem Minskas metro “ar lielu varbūtību var pieņemt, ka viens no aizturētajiem ir izpildītājs”, sacīja Šveds.

Ģenerālrokurora vietnieks informēja, ka abi aizturētie ir Baltkrievijas pilsoņi un dzimuši viena apgabala administratīvajā centrā. “Viņi jau sen ir pazīstami, agrāk nav bijuši tiesāti,” sacīja Šveds. Pašlaik tiek pārbaudīta aizturēto līdzdalība sprādzienos, kas tika sarīkoti pirms dažiem gadiem Vitebskā un 2008.gada 3.jūlijā Minskā. “Dati par viņu iespējamu līdzdalību šajos sprādzienos ir saņemti no pašiem aizdomās turētajiem,” sacīja Šveds.

VDK priekšsēdētājs Vadims Zaicevs otrdien paziņoja, ka tiek pārbaudītas trīs terorakta versijas. Pirmā versija – ka terorakts rīkots ar mērķi destabilizēt situāciju Baltkrievijā. Otrā versija ir, ka teroraktā iesaistīti radikālu ekstrēmistisku jauniešu organizāciju dalībnieki, un tā netieši saistīta ar nekārtībām pēc pērn notikušajām prezidenta vēlēšanām. Trešā versija ir, ka sprādzienu sarīkojis garīgi slims cilvēks.

Šveds trešdien sacīja, ka tiek pārbaudīta jauna versija par Minskas metro sprādzienu un ka viens no izveidotajiem fotorobotiem atbilst vienam aizturētajam. “Mēs jau vakar bijām gatavi publiskot fotorobotus un izpildītāju videoattēlus, bet atturējāmies. Tas bija taktisks triks,” viņš piebilda.

Šveds sacīja, ka pēc Valsts drošības komitejas (VDK) pretterorisma darbinieku sagatavotā videoieraksta var skaidri un nepārprotami izsekot traģisko notikumu gaitai. “Videoierakstā ir skaidri redzams, kā aizdomās turētais ierodas stacijā “Kupalovskaja”, nobrauc uz staciju “Oktjabrjskaja”, atstāj somu uz perona soliņa un aiziet no turienes, veicot manipulācijas jakas kabatā; pēc tam notika sprādziens,” stāstīja Šveds.

Sprādziens metro stacijā “Oktjabrjskaja” Minskas centrā notika pirmdienas vakarā. Tajā gājuši bojā 12 cilvēki, no kuriem 10 identificēti. Ievainoti vairāk nekā 190. Trešdien Minskā ir sēru diena par šī terorakta upuriem.

Šajā stacijā, kas atrodas netālu no Baltkrievijas prezidenta administrācijas, krustojas divas metro līnijas. Stacijā pēc sprādziena ir sabrukušas nesošās konstrukcijas.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu