Apspriedīs mirušo ķermeņu izstādi • IR.lv

Apspriedīs mirušo ķermeņu izstādi

12
Nora Krevneva, f64

Šodien plkst.15 tirdzniecības centrā “Spice Home” notiks ētikas, anatomijas, muzeoloģijas, jurisprudences pārstāvju un izstādes rīkotāju diskusija par cilvēku ķermeņu izstādi “Bodies Revealed”, kas apskatāma “Spice Home”, ziņo LETA.

Diskusijas mērķis ir atklāt dažādās šķautnes, kas saistās ar pretrunīgi vērtēto izstādi, norādot arī uz aspektiem, kas par izstādi tiek noklusēti.

Diskusijas dalībnieki centīsies viest skaidrību par to, kādēļ apmeklētājiem ir liela interese par izstādi, vai ķermeņu izstādi var izvietot tikai muzejos vai arī to var organizēt citviet, vai cilvēku ķermeņu izstāde ir kas šokējošs, vai arī to izstādīšana prasa lielāku pietāti. Tāpat tiks runāts par to, vai izstādes rīkošanai svarīgi zināt, kā iegūti eksponāti un kāda ir bijusi izstādīto cilvēku biogrāfija.

Diskusijā klausītājiem būs iespēja dzirdēt, ko par to domā anatomijas un medicīnas muzeju, medicīnas ētikas, filozofijas un juristu pārstāvji, kā arī paši izstādes organizētāji un diskusijas klausītāji – izstādes apmeklētāji.

Diskusijā aicināti piedalīties dažādu nozaru eksperti – RSU Humanitāro zinātņu katedras lektori, medicīnas ētikas un filozofijas eksperti – Vents Sīlis un Ivars Neiders, RSU Anatomijas un antropoloģijas institūta direktore, profesore Māra Pilmane, Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeja direktore Edīte Bērziņa, juriste Solvita Olsena, izstādes “Bodies Revealed” rīkotāji Latvijā – Inga Kadeka un Kristaps Kārkliņš.

Diskusiju vadīs RSU Medicīnas vēstures institūta direktors profesors Juris Salaks.

Diskusijā aicināti piedalīties arī citu nozaru pārstāvji no studentu un akadēmiskā personāla puses, kā arī masu mediji. Diskusijas tiešraide būs skatām portālā TVNET.

Kā ziņots, Rīgā apskatāmā izstāde “Bodies Revealed” daudzviet citur pasaulē vērtēta pretrunīgi saistībā ar ķīniešu eksponātu neskaidro izcelsmi.

2008.gadā ASV telekanāls “ABC News” pārraidīja raidījumu sēriju par izstādes eksponātu sagatavošanas procesu, norādot, ka nevar izslēgt iespējamību, ka daļa līķu nākusi no Ķīnas cietumos mirušiem ieslodzītajiem vai personām, kurām izpildīts nāvessods.

Pret šo izstādi viedokli paudusi gan Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca, gan Latvijas Pareizticīgās baznīca un Latvijas Vecticībnieku baznīca, gan Latvijas Romas katoļu baznīca.

Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs uzskata, ka “Bodies Revealed” gadījumā, ņemot vērā reklāmas intensitāti, var runāt pat par sava veida emocionālu vardarbību pret sabiedrību, kurai tā tiek uzspiesta.

Komentāri (12)

Kechupinsh 01.04.2011. 14.16

Ar izglītošanu šai izstādei ir visai attāls sakars, jo izglītošanai pietiktu ar ķermeņu atveidiem, kas izgatavoti no mākslīga materiāla un nebūtu mirušu cilvēku ķermeņi publiski jāpazemo. Manā skatījumā tā ir vienkārša naudas pelnīšana ļoti zemiskā veidā. Mani personīgi pārņem nepatīkama bezspēcības sajūta, ka šī izstāde iet pilnā sparā un neskatoties ne uz kādiem sabiedrības iebildumiem, tā netiek apturēta. Katru reizi, kad piespiedu kārtā ieraugu šīs izstādes reklāmas, pārņem nelaba sajūta. Esmu studiju laikā gan uz morgu, gan anatomikumu, gan tvaika ielu gājis un līķu sekcijas redzējis, bet kā var šo publisko pasākumu pieļaut LIELVEIKALĀ!!! Tiem, kas ir saistīti ar šo izstādi un ir palīdzējuši tai tapt varu tikai vienu teikt – ja cilvēku tiesa jūs nenotiesās, tad no Dieva tiesas jūs neizbēgsiet!!!

+5
-2
Atbildēt

0

buchamona 01.04.2011. 14.04

Divas lietas, kas man nepatīk šajā pasākumā. Izstādes reklāmu vajadzētu ierobežot, es to tīri no sava ego viedokļa. Man dzīvē ir sanācis tā, ka pietiekoši daudz esmu bojā gājušus cilvēkus redzējis, lieki nevēlos uz tiem vairs skatīties, bet esmu spiests to darīt, tie ” lien” ārā manā monitorā no reklāmām un tā ir jau vardarbība pret mani.
Otrā, nav skaidra šo “eksponātu” izcelsme. Cik zinu, ir nepieciešama mirušā cilvēk pirmsnāves atļauja pēc nāves izmantot tā ķermeni kādam noteiktam mērķim. Cik esmu lasījis, šādu atļauju izstādes veidotājiem nav

+4
-1
Atbildēt

0

ronalds_vuskans 01.04.2011. 11.04

tik uz priekšu.
Spicē ierīkot morga filiāli – gandrīz māksla, un izziņa! Tas veicinātu Rīgas slavu un pulcinātu tūristus.Mēs taču esam tik saprotoši un atsaucīgi “jaunām vēsmām”.

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu