Latvieši Nācaretē • IR.lv

Latvieši Nācaretē

2
Kaspars ap kaklu aplicis īpašu fiksatoru, lai tas izturētu ilgās griestu apgleznošanas stundas. Foto no Poikānu privātā albuma

Mākslinieku Poikānu pāris piedalījies jaunas baznīcas tapšanā Izraēlā

Izraēlas ziemeļu pilsētā Nācaretē līdzās slavenajai Pasludināšanas bazilikai šomēnes durvis ver jauns svētceļnieku centrs. Tajā mājvietu atradusi arī jauna baznīca, kuras ikonas, freskas un krāšņos griestus gleznojuši Kaspars un Rūta Poikāni. Tas bija divu gadu darbs. Abi mākslinieki jau 12 gadus dzīvo Francijā. Viņu darbnīca ir iekārtota Dombes abatijā, kas atrodas netālu no Lionas. Ikdienas darbs gluži kā pirms simt gadiem mijās ar lūgšanu stundām, uz kurām aicina baznīcas zvans. 

Pirmo reizi pie Poikāniem viesojos pirms četriem gadiem, taču aizvien spilgti atceros īpašo gaisotni darbnīcā. Pa plašajiem logiem iespīdēja vakara saules stari, telpu pieskandināja Poikānu bērnu smiekli, bet uz statīviem rindojās iesāktās ikonas. Tur vienlaikus mijās dievnama bijīgā noskaņa un mākslinieciskais radošums. 

Tolaik jau bija uzgleznotas daudzas ikonas privātām kolekcijām, lieli darbi vairākām Francijas baznīcām un klosteriem, to vidū instalācija slavenajai Šartras katedrālei. Tagad tiem pievienojies arī līdz šim apjomīgākais Poikānu darbs Nācaretē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu