Ešenvalds ieguvis stipendiju Kembridžas universitātē • IR.lv

Ešenvalds ieguvis stipendiju Kembridžas universitātē

7
Komponists Ēriks Ešenvalds. Foto: Aivars Krastiņš
Ieva Alberte

Mākslinieks divus gadus komponēs un mācīs to darīt studentiem

Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieks un komponists Ēriks Ešenvalds ieguvis stipendiju Kembridžas universitātes Trīsvienības koledžā, kļūstot par mākslinieku-rezidencē.

Rudenī komponists Ēriks Ešenvalds uzsāks darbu Kembridžas Universitātes Trīsvienības koledžā. Universitāte stipendiju piešķir daudzsološiem māksliniekiem, nodrošinot radoša darba apstākļus un vidi. Rezidence ilgs divus gadus – Ešenvalds gan komponēs, gan mācīs to darīt studentiem. Līdz šim neviens komponists no Latvijas šādu iespēju nav ieguvis.

Kā tikāt tik labā maizē?
Piedalīties konkursā mani uzaicināja pazīstams britu mūziķis. Process bija garš, skrupulozs, ar interviju klātienē, ar video un audio prezentāciju. Bijām četri finālisti.

Izklausās, ka varēsit atļauties tikai komponēt un Jūs “aptekalēs” kalpones?
Tuvu tam. Būšu mākslinieks savā cellē. Varēšu strādāt cēli un aristokrātiski, atrauti no ikdienas. Strādāt radoši. Iespēja ir dzīvot turpat koledžas vēsturiskajā ēkā, kas ir teju kā no filmas Harijs Poters. Vēl domāju par otru iespēju – plašāku mitekli ārpus koledžas. Izpētīju, ka augstskolā ir labs teleskops. Mani fascinē zvaigznes, tas būs iemesls jauniem impulsiem. Man būs arī pieeja plašai bibliotēkai, iespēja tikties ar profesoriem.

Ko Jums nozīmē šī iespēja?
Tas ir lidlauks ar skrejceļu starptautiskai karjerai. Saistībā ar Kembridžas uzvaru jau tagad ir konkrēti piedāvājumi komponēt festivāliem. Lielbritānija mūzikā ir vēsturiski un intelektuāli nozīmīgā vieta. Trinity koledža ir dibināta 16.gadsimtā, kā britu karaļnams. To absolvējuši princis Čārlzs, Īzaks Ņūtons, Frensiss Bēkons.

Komponists Ēriks Ešenvalds dzimis 1977.gadā Priekulē. Bakalaura grādu (2002) un maģistra grādu (2004) mūzikā ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Kopš 2002. gada ir Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieks. Starptautisku atzinību ir ieguvis ar darbiem “Iespaidi Sāremā”, “Leģenda par iemūrēto sievu”, operu “Augļu koks ir Jāzeps”, “Kristus ciešanas un augšāmcelšanās”.

16.aprīlī Rīgas Sv.Jāņa baznīcā skanēs Ešenvalda oratorija “Kristus ciešanas un augšāmcelšanās”, ko izpildīs koris “Latvija”, kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”, Kristīne Gailīte, diriģents Māris Sirmais. Martā šo opusu izdeva prestižā britu mūzikas izdevniecība “Hyperion Records”. “The Times” kritiķis Ričards Morisons nosaucis Ešenvaldu par nākamo lielo notikumu muzikālajā misticismā.

Komentāri (7)

kkristaps 30.03.2011. 12.38

No visas sirds apsveicu!

+5
0
Atbildēt

0

Vairis 30.03.2011. 13.03

no visas sirds sveicu un lepojos ar savu kolēģi!

+3
0
Atbildēt

0

annailmane 30.03.2011. 13.37

Apsveicu! Tikt Kembridžas universitātē jau vien ir sasniegums, bet Trinity College uzņem tikai vislabākos no vislabākajiem, tā kā tas ir liels sasniegums. Lai produktīvs laiks Kembridžā!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu