Pēc programmas • IR.lv

Pēc programmas

5
Pauls Raudseps

Dombrovska valdību apdraud ekonomikas uzlabošanās

Esam jau nedaudz pieraduši pie labām ziņām. Pēdējo nedēļu laikā publiskotā statistika par Latvijas eksporta iespaidīgo pieaugumu 2010.gadā un šā gada sākumā aizslīdēja garām kopējā ziņu plūsmā un ātri vien nogrima arhīvu atvaros. Aģentūras Fitch paziņojums, ka tā ir paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu līdz investīcijām drošas valsts līmenim, neizraisīja gandrīz nekādu interesi, lai gan finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) izvirzījis Latvijas reitingu uzlabošanu par savu galveno īstermiņa mērķi, un vēl pagājušajā gadā pat reitingu aģentūru nākotnes vērtējumu izmaiņas izsauca lielu interesi. Turklāt šī pozitīvā kustība notiek laikā, kad citu Eiropas valstu kredītreitingi cits pēc cita pasliktinās. Šomēnes Moody’s ir samazinājis Grieķijas kredītreitingu par veselām trim pakāpēm, bet Spānijai par vienu.

Protams, reitingu uzlabojums pats par sevi nepiesaistīs investīcijas Latvijas tautsaimniecībai un neradīs jaunas darba vietas, taču reitingu aģentūru labvēlīgs vērtējums var šo procesu veicināt. Tomēr šo uzlabojumu galvenā nozīme ir kā apliecinājumam, ka Latvija tuvojas brīdim, kad varēs veiksmīgi noslēgt savu sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem – Valūtas fondu un Eiropas Komisiju – un atkal kļūt par valsti, kura spēj bez šo institūciju palīdzības nodrošināt sevi ar līdzekļiem. Jau pēc gada, 2012.gada martā, Latvijai būs jāsāk atmaksāt naudu Starptautiskajam Valūtas fondam, un tāpēc būs nepieciešams SVF aizdevumu «refinansēt», tas ir, atdodamo naudu aizņemties starptautiskajos finanšu tirgos. Tas nav nekas neparasts, visas valstis tā dara, tomēr ir svarīgi, lai refinansēšanas nolūkā pārdoto valsts obligāciju procentu likmes nebūtu pārāk augstas un tādējādi pārāk neapgrūtinātu valsts budžetu ar procentu maksājumiem. Tieši šajā svarīgajā jomā reitingu aģentūru vērtējumam ir liels svars. 

Reitingu uzlabojumi ļauj Vilkam aizvien aktīvāk runāt par Latvijas valsts obligāciju izlaišanu 1,5 miljardu eiro vērtībā jau šogad. Pēc Fitch paziņojuma viņš ziņu aģentūrai Bloomberg teica, ka obligāciju pārdošanas laiks tuvojas. «Tas varētu būt gada otrā pusē, varbūt vasaras sākumā (..) Tehniski mēs esam gatavi.» Savukārt Swedbank ekonomists Dainis Stikuts atzina, ka Fitch reitinga uzlabojums pirmo reizi kopš 2008.gada «paver durvis valdībai izlaist vērtspapīrus starptautiskajos finanšu tirgos jau par pieņemamākām cenām un pakāpeniski refinansēt ārējo parādu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu