Noraida spēļu automātu nodokļa celšanu par 100% • IR.lv

Noraida spēļu automātu nodokļa celšanu par 100%

30
Foto: Inga Kundziņa, LETA
Indra Sprance

Parlaments neatbalsta būtisku kāpumu azartspēļu nodoklim

Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās apvienības “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) un “Saskaņas centra” (SC) deputātu rosinātos grozījumus likumā, kas paredzēja par 100% palielināt nodokli azartspēļu automātiem.

Par likuma grozījumu nodošanu skatīšanai komisijās balsoja vien 18 tautas kalpi – visi septiņi VL-TB/LNNK deputāti, četri SC deputāti, kā arī četri Zaļo un Zemnieku savienības deputāti un divi “Vienotības” parlamentārieši, pret neviens nebalsoja, tomēr atturējās 55 pārējie Saeimas deputāti.

Aicinot Saeimu noraidīt VL-TB/LNNK iesniegtos grozījumus, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Klāvs Olšteins (JL, “Vienotība”) uzsvēra, ka viņš neistājas par to, ka “azartspēles ir labas”, tomēr nodokļu paaugstināšanai būtu jābūt samērīgai, bet 100% paaugstinājums tāds nebūtu. Olšteins aicināja koalīciju neatbalstīt šo likuma grozījumu virzību, norādot, ka šā gada budžeta grozījumu “pakā” būs jau nodokļa paaugstinājums azartspēļu biznesam.

Savukārt deputāts Imants Parādnieks (VL) uzsvēra, ka vislielākos ienākumus azartspēļu biznesā ienes tieši spēļu automāti, kas sešus gadus esot bijuši “kā svētā govs, kurai nodokļus nevarot paaugstināt.” Parādnieks atgādināja, ka sākotnēji, vērtējot budžeta konsolidācijas iespējas, Finanšu ministrija rosinājusi divkāršu nodokļa palielinājumu spēļu automātiem, bet azarstpēļu biznesa pārstāvju lobija dēļ šā gada budžeta grozījumos šo nodokli plānots palielināt vien par 10%. Parādnieks norādīja, ka tādējādi valdība apliecina, ka azarspēļu bizness tiem šķiet svarīgāks par iedzīvotājiem, kuriem nav tik spēcīgu lobiju.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, šobrīd mēnesī par katru azartspēļu automātu uzņēmējiem jāmaksā nodoklis 140 latu apmērā. Palielinot azartspēļu automātiem nodokli 100% apmērā, mēnesī par katru azartspēļu automātu tiktu iekasēts nodoklis 280 latu apmērā, bet kopā par gadu – 3 360 latu. Nodokļa palielināšana azartspēļu automātiem palielinātu ieņēmumus valsts budžetā vismaz vēl par 8 miljoniem latu gadā, bet pašvaldību budžetā vēl par 2,7 miljoniem latu gadā, aprēķinājuši likuma grozījumu autori.

Nodokļa likme azartspēļu automātiem nav pārskatīta kopš 2005. gada 16. jūnija, kamēr citas izložu un azartspēļu nodevas un nodokļi paaugstināti.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas dati liecina, ka Latvijā 2010. gada decembrī reģistrēti 7973 azartspēļu automāti. Pēc azartspēļu automātu skaita samazinājuma 2010. gada martā un septembrī, šobrīd atkal vērojams azartspēļu automātu skaita pieaugums tirgū.Apgrozījums no azartspēļu automātiem 2010. gada 1. ceturksnī bija 15,379 miljoni latu, bet 4. ceturksnī 20,669 miljoni latu.

 

Komentāri (30)

lebronj2356 17.03.2011. 12.29

Tomēr nožēlojams tas jaunais karjerists Olšteins ir…NĪ dubultojam un vispār ieviešam no jauna, nodoklis motocikliem vispār tika astoņkāršots, bet te redz uz pusi lielāks nodoklis azartspēlēm ir par lielu. Domāju vajag papētīt no kurienes aug kājas šādam dāsnumam ! Bet Vienotībai(arī ZZS daļai) milzīgs fui, gan par to ka šādi kadri kā Olšteins ir viņu rindās, gan arī par to ka šajā gadījumā viņu balsojumu varētu sajaukt ar taukaino uzvedību pirms kāda laika !

P.S. Kad atkal vajadzēs skrūvēt elektrību vai ko atņemt, tad šo derētu atcerēties !

+7
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > lebronj2356 18.03.2011. 12.47

    Manis pēc abus var iebāzt vienā maisā – reti nepatīkami tipi un nebalsotu nekad par tādiem !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > lebronj2356 18.03.2011. 09.22

    Jaunais Vienotības karjerists Olšteins TV idiotu ālinģī pats lielījās, ka šā politiskais paraigs ir Edgars Jaunups: nu Olšteins to pierādījis arī darbos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 17.03.2011. 12.37

kapec vienreiz kartigi nevar iesist pa noziedzigas pasaules kontoletu biznesu.tomer redzams nevar no jauna laika negaidiju sadu divkosibu..laikam jau sakedejusies savas intresees pat ar azart spelu darboniem

+7
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > janazakovica 17.03.2011. 12.48

    Vot Tev jaunie laiki, ar dārgu elektrību un lētām izpriecām..:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

dro 17.03.2011. 12.59

Vienotība azartspēļu atbalstīšanā! Gaidīsim Vienotības atbalstu prostitūcijai kā nozarei ar radniecīgu ideoloģiju:)

+7
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu