Sarkans. Nu, un? • IR.lv

Sarkans. Nu, un?

3
Kārlis Miesnieks. Dāmas portrets ar sarkano šalli. Publicitātes foto

Nacionālā mākslas muzeja izstāde Krāsa. Sarkanā – bez emocijām un kaislības 

Izstādes nosaukums skan tik ambiciozi, it kā ietvertu sevī konceptuālu pieeju. Interesanti, kādu? Man «sarkanais» ir antitēze «pelēkajam». Izaicinošais «es» izplūdušā «mēs» vietā. Ne čukstus, bet pilnā balsī. Tā ir «piepaceltas dzerstīšanās un piezemētas netiklības» filozofija (neuztvert burtiski!) kā pretstats veselīgai mērenībai un piesardzībai. Krāsa – darbības vārds. Manuprāt, tai vienīgajai nepiemīt inteliģenta refleksija. Sarkanais – kā eksistenciāla maksima, galēja enerģija. Var taču iedomāties, ka esi iedziļinājies kaut kādā vienīgajā krāsā, pat melnajā, un nav baisi, ja ieslēdz gaismu. Bet sarkanajā? Baidos, ka emocijas saies uz īso un apogļosies. 

Es apmetu zālē vairākus lokus. Tomēr tā arī nesapratu, kāds tam visam sakars ar Sarkano. «Zem viena jumta» savākti aptuveni simt dažādu laiku un tautu darbi – no nomācoši drūmiem līdz glamūrīgi izsmalcinātiem. Kāpēc? Acīmredzot, lai kaut uz īsu brīdi dienas gaismu ieraudzītu vismaz daļa fondu kolekcijas. Un lieliski, stāsta, ka tur glabājas vēl daudz kā interesanta. Taču – kāds tam sakars ar sarkano? Kur strāvas izlādēšanās? Labi, man būtu gana pat ar kaisli. 

Trešajā aplī sāku lasīt komentārus zem katras gleznas. Par akcentiem, dekoratīvajiem elementiem, simboliem utt. Un viss kļūst saprotams! Tā vienkārši ir tādu gleznu izstāde, kurās ar atšķirīgiem nolūkiem un dažādās proporcijās redzamas dažādas sarkanās krāsas nianses – no sīkām detaļām līdz «sarkanajam kvadrātam». Ļoti izglītojoši. Tagad zinu, ko tieši un kāpēc akcentē duļķainais tomātiņš Petrova-Vodkina depresīvajā gleznā, vai to, kāpēc Pauļuka gleznotajā gaisīgajā Felicitas portretā dūraiņiem ir sarkani ornamenti. Vai arī sarkanā freska Anšlava Eglīša pašportretā, kura – kas to būtu domājis! – «paceļ autora pašapziņu». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu