Pļaukas atbalss • IR.lv

Pļaukas atbalss

4
Pauls Raudseps

Autoritāri režīmi šķiet visvareni tikai līdz brīdim, kad tie sabrūk

Mohameds Buazizi bija 26 gadus vecs augļu tirgotājs, kas dzīvoja mazā, putekļainā Tunisijas pilsētiņā Sidi Bu Zidā kādus 200 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas Tunisas. Kopš 10 gadu vecuma viņš bija strādājis, lai pelnītu naudu ģimenei vietā, kur bezdarbs jauniešu vidū pārsniedz 30%, kur tuvākais kinoteātris ir vairāk nekā 100 kilometru attālumā un kur strādnieki rotaļlietu fabrikā, vienā no divām lielākajām ražotnēm pilsētā, algā saņem ap 50 dolāru mēnesī.

Kā daudzviet pasaulē, arī Sidi Bu Zidā sīkos tirgotājus bieži vien piemeklē dažādu inspektoru un kārtības sargu vēlme iekasēt nedaudz liekas naudiņas. Kā šo gadījumu apraksta The New York Times, pagājušā gada 17.decembrī 46 gadus vecā pilsētas inspektore un policista meita Faīda Hamdī ar kolēģiem pienāca pie Mohameda augļu stenda, nosprieda, ka kaut kas tur nav kārtībā, un nolēma, ka būtu jākonfiscē viņa augļi. Kad Mohameds centās savus ābolus izraut no viņas rokām, Faīda viņam iesita pļauku, un, kad viņš neatlaidās, pavadoņi viņu iekaustīja un vēl paņēma viņa svarus. 

Mohameds aizgāja uz pilsētas namu, lai sūdzētos, bet tur viņu atkal iekaustīja.  Viņš aizgāja uz gubernatora rezidenci, bet viņam atteica iespēju tikties ar provinces augstāko amatpersonu. Tā 17.decembrī ap pusdienlaiku Mohameds Buazizi nostājās ceļa vidū gubernatora pils priekšā, aplēja sevi ar krāsas šķīdinātāju un aizdedzinājās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu