Te, Latvijā, varētu kaut ko labu izdarīt • IR.lv

Te, Latvijā, varētu kaut ko labu izdarīt

4
Foto — Andrejs Strokins, F64
Pauls Bankovskis

Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis (36) varēja būt vēl viens latviešu zinātnieks, kas pametis dzimteni un veidojis spožu karjeru kādā no ārvalstu universitātēm vai pētniecības institūtiem. Tomēr viņš izlēma atgriezties Latvijā 

Sešpadsmit gadu vecumā Andris Ambainis starptautiskajā matemātikas olimpiādē izcīnīja zelta medaļu. Tomēr viņš nav pārliecinārs, ka būtu bijis īsts brīnumbērns. Tagad viņš ir viens no vadošajiem Latvijas datorzinātniekiem, kvantu informācijas tehnoloģiju un kvantu datorikas speciālistiem.  

22 gadu vecumā ar doktora grādu beidzis Latvijas Universitāti, 26 gadu vecumā saņēmis datorzinātņu grādu Kalifornijas universitātē Bērklijā, viņš sāka strādāt Prinstonas augstāko pētījumu institūtā ASV, bet pēc tam Vaterlo Universitātes Kvantu datorikas institūtā Kanādā. Tomēr viņš nolēma atgriezties un strādāt pie pētījumiem, kas kādudien varētu ļaut uzbūvēt jaunas paaudzes datorus tepat Latvijā. 

Ar zinātnieku satikos viņa darba kabinetā Latvijas Universitātes diskrētās matemātikas katedrā, un intervija izvērtās par vienu no aizraujošākajiem piedzīvojumiem, kādu man gadījies pieredzēt vairāku gadu garumā.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu