EP draud ar sankcijām Hodorkovska lietā iesaistītajiem • IR.lv

EP draud ar sankcijām Hodorkovska lietā iesaistītajiem

26
Mihails Hodorkovskis Krievijas miliču ielenkumā. Foto: EPA/LETA

Ja Krievijā nav neatkarīgas tiesas, stratēģiska partnerība ar to neesot iespējama

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieprasījuši izskatīt jautājumu par vīzu ierobežojumiem un ekonomiskajām sankcijām Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar notiesājošā sprieduma pieņemšanu bijušā naftas lielfirmas "Jukos" vadītāja Mihaila Hodorkovska un viņa darījumu partnera Platona Ļebedeva lietā, atsaucoties uz laikrakstu "Kommersant", vēsta aģentūras LETA-NewsRu.

Deputāti faktiski izvirzījuši ultimātu Krievijai, sakot – ja valstī nav neatkarīgas tiesas, stratēģiskā partnerība ar Maskavu nav iespējama, raksta portāls RBK.

Atklājot EP Cilvēktiesību apakškomisijas sēdi, tās vadītāja Zaļo partijas deputāte no Somijas Heidi Hautala savas uzstāšanās lielāko daļu veltīja Hodorkovska otrās prāvas sprieduma kritikai. Maskavas Hamovņiku rajona tiesas spriedumu Hautala nodēvēja par "Krievijas tiesu sistēmas izgāšanos, kas prezidenta Medvedeva modernizācijas programmu izliek apsmieklam".

"Krievijas tiesu sistēma un tās kabatas tiesa bez grūtībām pieņem notiesājošu spriedumu Hodorkovska lietā. Runas par modernizāciju šajā valstī ar tik politizētu tiesu sistēmu, kas atklāti nicina likumu virsvadību, nav uzticības vērtas," sacīja deputāte.

Savukārt parlamentāriešu grupa liberāldemokrātu deputātes Igaunijas pārstāves Kristīnes Ojulandas vadībā aicināja kolēģus izskatīt jautājumu par sankciju noteikšanu Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar šo spriedumu. Viņas ierosinājumu aktīvi atbalstīja citu EP frakciju pārstāvji.

Hodorkovski un Ļebedevu Maskavas tiesa pērnā gada nogalē atzina par vainīgiem vairāk nekā 200 miljonu tonnu naftas zādzībā un no tās pārdošanas iegūto naudas līdzekļu atmazgāšanā. Viņiem tika piespriests 13,5 gadu cietumsods. Spriedums neatbilst tiesiskas valsts principiem, jau agrāk norādīja Vācijas kanclere Angela Merkele un ASV prezidents Baraks Obama.

Šis ir jau otrais notiesājošais spriedums, ar kuru Krievijas tiesa apveltījusi agrākā Krievijas prezidenta, tagad premjerministra Vladimira Putina politisko oponentu Hodorkovski un viņa kompanjonu Ļebedevu.

Komentāri (26)

dro 11.01.2011. 19.35

Tādu EP provokāciju jānosoda! Zatlers nedrīkst klusēt! Kauns rietumu viltus demokrātijai! Fašizm nje proidjet!:))

+3
-2
Atbildēt

0

mary75 11.01.2011. 21.19

Manupraat, kaarteejo reizui parunaas, un taalaak nekas nesekos.
Sakaraa ar Magnitska litu arii draudeeja ar sankcijaam – un apklusa.
Atkal pie’nems kaarteejo remdenu rezoluuciju, Kremlis bargi nob’laus, ka tiesas mums ir neatkar’igas, un ar to viss beigsies.
Nezi, kas veel Kremlim jaaizdara, lai ES paarstaatu izlikties, ka viss ir OK.
No otras puses – ja 90% krievu tautas viss apmierina, k’ada velna p’ec Eiropai par to buutu jaauztraucas?
Tiem kas taa domaa, arii sava taisniiba ir.

+1
-1
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > mary75 12.01.2011. 00.08

    to dzeris49
    Ja arī krievus apmierina un tas tos pat sajūsmina, tad pasaules sabiedrība nevar palikt vienaldzīga par terora aktu(9/11), drausmīgu ekoloģisko katastrofu(Meksikas līcis) rīkošanu, kodolterorismu, citu valstu vadītāju noslepkavošanu(10.04.10), Al-Qaedas, Hamas, Kolumbijas bandītu un Somālijas pirātu atbalstīšanu, iebrukšanu suverēnās valstīs(Gruzija), desmitiem normālu etnosu turēšana tautu cietumā un viņu dabas bagātību izlaupīšanu.
    Tam bandītiskam veidojumam jābūt pazemotam un likvidētam, tāpat arī katram fašistiskam izdzimtenim, kas to balsta.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 11.01.2011. 18.17

Nu re, cik daargi maksaajam par Zatlera viziiti Maskavaa un jaunu attieciibu veidoshanu ar Krieviju, un taa jau nav pirmaa reize, kad shiis viziites kontekstaa mums tagad ir jaaizmanto ” tiesiibas pakluseet” :)

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu