Sašauj ASV kongresmeni, nogalina vēl 6 cilvēkus • IR.lv

Sašauj ASV kongresmeni, nogalina vēl 6 cilvēkus

50
Gabriela Gifordsa. Foto: wikimedia.org

Apcietinātais uzbrucējs iepriekš internetā nikni kritizējis valdību

ASV Arizonas štata Taksonas pilsētā sestdien kāds uzbrucējs Kongresa apakšpalātas deputātes Gabrielas Gifordsas (Gabrielle Giffords) tikšanās laikā ar vēlētājiem sašāva viņu galvā, nogalināja sešus un smagi ievainoja vēl 12 cilvēkus, vēsta ārvalstu mediji.

Nogalināto vidū ir Gifordsas palīgs, Arizonas štata federālais tiesnesis Džons Rolls (John Roll) un deviņus gadus veca meitene. Uzbrukums notika kādā tirdzniecības centrā, kur Demokrātu partijas pārstāve vadīja pasākumu "Kongress uz jūsu ielas stūra", ziņo LETA-AFP.

40 gadus vecā kongresmene tika ievainota galvā un nogādāta kādā no vietējām slimnīcām. Viņas un vēl deviņu ievainoto stāvoklis ir smags, vēsta Delfi.lv. "Viņai ir cauršauta galva," gan paužot cerību, ka kongresmene atveseļosies, preses konferencē Universitātes Medicīnas centrā Taksonā pavēstīja ķirurgs Dr.Pīters Rī (Peter Rhee). "Lode iegāja pa vienu pusi un pa otru iznāca laukā, izejot cauri smadzenēm." Kongresmenei veikta operācija.

Uzbrucējs ir 22 gadus vecs jaunietis Džareds Lī Lafners (Jared Lee Loughner), ziņo Associated Press. Pēc aculiecinieku stāstiem, uzbrucējs 15–20 reizes izšāvis un pēc tam centies mukt, taču viņu apstādinājis garāmgājējs, nejauši notriecot no kājām. Pēc tam šāvēju apcietināja policija. Pagaidām uzbrukuma iemesli netiek minēti. Pēc Diena.lv ziņām, dažas stundas pirms uzbrukuma Lafners interneta tīklā MySpace rakstīja: "Uz redzēšanos!" un "Lūdzu, nedusmojieties uz mani." Līdz šim viņš interneta tīklos rakstījis niknus komentārus par ASV valdību.

Pimas apgabala policijas šerifs Klerenss Dupņiks (Clarence Dupnik) paziņoja, ka policija meklējot Lafnera iespējamo līdzdalībnieku – apmēram 50 gadus vecu gaišmatainu vīrieti, kurš apšaudē nepiedalījās, bet tiek turēts aizdomās par līdzdalību noziegumā. Šerifs norādīja, ka uzbrucēja mērķis bija tieši kongresmene, kurai viņš iešāva galvā no ļoti tuva attāluma. Aculiecinieki medijiem stāstīja, ka Lafners pirms uguns atklāšanas ļoti mērķtiecīgi virzījies Gifordsas virzienā.

40 gadus vecā Gifordsa ir pirmā ebrejiete, kas ievēlēta Kongresā no Arizonas štata un ir precējusies ar NASA astronautu Marku Kelliju. Kā ziņo Latvijas Radio, Gifordsa iepriekš tika kritizēta par atbalstu prezidenta Baraka Obamas veselības reformai.

"Šādai bezjēdzīgai un šausmīgai vardarbībai nav vietas brīvā sabiedrībā. Es aicinu visus amerikāņus kopā ar mani un Mišelu [Obamu] aizlūgt par kongresmeni Gifordsu, traģēdijas upuriem un viņu ģimenēm," teikts Baltā Nama izplatītajā Baraka Obamas paziņojumā.

Komentāri (50)

Aivars Krauklis 09.01.2011. 12.48

Pirms sākam lamāt amerikāņus un viņu attieksmi pret ieroču pieejamību, neaizmirsīsim kādu šodienas ziņās ne visai populāru detaļu – slepkava par iedvesmas avotiem atzinis „Mein Kampf” (nu ar to protams visiem viss skaidrs) un „Komunistiskās partijas manifestu”. Grāmatas ne amerikāņu sacerētas, pie tam vienas sekotāji civilizētajā Eiropā joprojām vicina atbilstošos karogus, reizēm sarkanus, reizēm rotātus ar sovjetu līko nazi un sitamo. Pustrakam amerikānim abu ideju identitāte, ko Eiropā sarkanie un citi progresīvie noliedz ar putām uz lūpām, bijusi skaidri redzama.

+7
-4
Atbildēt

13

    raimonds_bossltd > Aivars Krauklis 09.01.2011. 13.14

    to J.Biotops(„Mein Kampf”expert)
    Ne tikai „Mein Kampf”, vēl daudz ļaunāk. Viņš lasīja arī Tomu Soieru.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Aivars Krauklis 09.01.2011. 13.35

    Es Pasternaku nelasīju, bet es to nosodu

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    simpsons > Aivars Krauklis 09.01.2011. 16.39

    Gan Main Kampf, gan Komunistu manifests ir vēstures daļa un šodien tā interesē tikai vēsturniekus un nelīdzsvarotus cilvēkus. Kāda gan šiem rakstiem ir daļa gar to, ka garīgi nelīdzsvarots cilvēks var viegli iegūt ieroci?

    Slimi cilvēki ir un būs visās sabiedrībās. Tikai dažas sabiedrības izvēlas ierobežot pieeju slepkavību ieročiem, kamēr citas to atļauj. Rezultātus vari atrast statistikā – ASV tiek noslepkavoti daudzas reizes vairāk cilvēku nekā valstīs ar līdzīgu dzīves līmeni – Vācijā, Lielbritānijā, Francijā, Japānā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    simpsons > Aivars Krauklis 09.01.2011. 21.10

    -> Easy. ‘Nedomāju ka te var saskatīt kādu sakaru ar noziedzības līmeni’. Ar to, ka cilvēks nedomā, parasti nelielās.
    ASV ir vairākas reizes lielāks ieroču skaits nekā pieminētajās valstīs, tāpat vairākas reizes lielāks slepkavību skaits. Tavuprāt amerikāņiem ir iedzimts būt asinskārākiem nekā eiropiešiem?

    Vai tiešām uzskati, ja Latvijā rīt sāktu brīvi pārdot un nēsāt ieročus, slepkavību skaits nemainītos?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    maris > Aivars Krauklis 09.01.2011. 17.07

    Te ir saraksts ar valstīm pēc privāto ieroču skaita uz vienu iedzīvotāju.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_gun_ownership

    Var redzēt, ka ASV, Šveice, Somija, Francija, Zviedrija, Grieķija, Kanāda, Austrija, Vācija ir starp top 12 valstīm. Blakus ir Serbija, Irāka, Jemena, stipri zemāk Angola.

    Japānas nav pat pirmajā 50-niekā.

    Nedomāju ka te var saskatīt kādu sakaru ar noziedzības līmeni, jo tikai Japānā un Anglijā ir relatīvi zems ieroču skaits. Francija ir 6. vietā, Vācija 12-tā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    maris > Aivars Krauklis 09.01.2011. 23.24

    ASV tiešām ir 6 vietas virs Somijas, 14 virs Francijas, 20 virs Apvienotās Karalistes utt. Drīzāk tas saistīts ar to, ka ASV demogrāfiski ir daudz jaunāka par šīm valstīm, un jaunatne ir nestabils kontingents, un ASV ir daudz imigrantu,sevišķi pie Meksikas robežas. Franču pensionāri nešaudās. Interesanti būtu šos ciparus salīdzināt, ņemot vērā demogrāfiju (sadalījumu pa vecuma grupām) un pa etniskām grupām-baltie, melnie,Latinos, citi imigranti, bet tādu datu man nav.

    http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita

    40% slepkavību izdara jaunieši vecumā no 18-24 gadiem, kuru īpatsvars skaita ziņā Eiropas attīstītajās valstīs ir mazs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Aivars Krauklis 09.01.2011. 14.28

    Par ko ir striids? Par to, ka komunists un nacists ir viens un tas pats, jeb tomeer komunists ir nacista skolotaajs? Jeb – ir veel kaads, cits moments abu sho monstru attieciibaas, kuru es esmu palaidis garaam? :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 09.01.2011. 15.39

    to rinķī apkārt. Cik nu saprotu no komentiem, daļai kolēģu nešķiet labi, ka abus no 19.gadsimta sociāldemokrātijas dzimušos dvīnīšus – komunismu un nacionālsociālismu – tā arī nosauc par brāļiem. Tās slavenās ģimenes kašķis vēl nav beidzies un katrs, kurš sajutis simpātijas pret vienu, sirsnīgi lamā tuvāko radu un ne par ko negrib atzīt radniecību.
    to Maris. Visu „Manu cīņu’ diez vai vērts lasīt, bet daļu par attiecībām ar Franciju un Angliju – nemaz nav par skādi. Tur atrodamas dažas tuvā kara taisīšanas nianses, par ko kolēģa „ombros” te reklamētais Markss neko nevarēja zināt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis > Aivars Krauklis 09.01.2011. 13.27

    Nu jā, man, nesen pirmo reizi mūžā pāršķirstot “Mein Kampf”, ar lielu atvieglojumu bija jāsecina, ka šī grāmata mani absolūti neuzrunā, tajā propagandētās idejas un domas liekas vājprātīgas, bet… Cik tomēr šausmīgi, ka ir tik daudz cilvēki, kas uz ko tādu var “pavilkties”… :(

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > Aivars Krauklis 09.01.2011. 14.12

    “Grāmatas ne amerikāņu sacerētas”

    Tikpat labi var teikt, ka visas Amerikas problēmas nāk no Eiropas – sākot jau ar pirmajiem kolonistiem un kontinenta pamatiedzīvotāju apspiešanu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Aivars Krauklis 09.01.2011. 13.37

    to J.Biotops
    Palasies Marksu, lai izprastu iemeslus Staļina WWII un krievijas šodienas politikai.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 09.01.2011. 13.30

    to ombros – Asprātību neuztvēru. Tvena grāmatas komplektā Markss+Hitlers diez vai iekļaujas. Pie tam datu par Soiera piedzīvojumu ietekmi uz slepkavu, atšķirībā no abām manis pieminētajām grāmatām, aprakstītā persona nav uzrādījusi. Laikam būšu aizskāris kādu Jūsu svētumu.Šajā gadījumā par to neatvainojos.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > Aivars Krauklis 09.01.2011. 17.45

    aivars15 – Komunistu manifesta atblaazmu Tu katru pavasari vari veerot Paardaugavaa, bet Main Kampf “garu” Maskavaa, nu jau kaa turienes ikdienas sastaavdalju, nevis kaut kaadu veestures dalju :))

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

KRUSTTEVS 08.01.2016. 16.35

Ir cekistu oligahu atbalsts

+1
0
Atbildēt

0

maris 09.01.2011. 14.36

Ekstrēmisms Amerikā pieaug ekonomiskās situācijas dēļ. 43 miljoni amerikāņu saņem pārtiku uz kartiņām ( 17 miljoni vairāk kā pirms krīzes)-14 % no kopējā iedzīvotāju skaita, bezdarbs turas 10% līmenī ( neticiet pēdējiem 9,4%, tas ir tāpēc, ka mazāks skaits ASV pilsoņu sevi pieskaitījuši potenciālajam darbaspēkam, t.i . netic vairs ka dabūs darbu. Skat:

http://www.econbrowser.com/archives/2011/01/interpreting_th.html

Ekonomiskā sfērā nekādi uzlabojumi ASV arī 2011.gadā un 2012.gadā nav gaidāmi.

Labējie ekstrēmisti par mērķiem izvēlēsies valdības elites pārstāvjus, kreisie- bagātos baņķierus un Tea party pārstāvjus, bet rezultāts kā vienmēr būs tāds, ka šodienas radikāļi abu ekstrēmistisko spārnu paplašināšanās rezultātā kļūs par vidusspektra, vairākuma pārstāvjiem. Un uzvarēs vēlēšanās.

Tas savukārt nozīmē visas ASV iekšpolitikas radikalizēšanos. Jau 2012.gada vēlēšanās būs reāla starpība vai par prezidentu tiks ievēlēts republikānis vai demokrāts.

Protams, tā kā ekonomika turpinās brukt Obamas nākošo 2 gadu laikā, tas nebūs demokrāts.

Kā teica (šķiet) Bils Klintons: “It’s the economy, stupid”.

+2
-1
Atbildēt

3

    Elita Ļabe > maris 09.01.2011. 20.42

    Jūs joprojām domājat, ka ir starpība demokrāts vai republikānis ?? C’moon..ir tikai bizness, nauda, vara un spēle. Abas partijas kontrolē korporācijas. Jūs taču to zināt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > maris 09.01.2011. 15.02

    to Easy
    Tas būs Reigana tipa politiķis, žēl gan ka gadu dēļ vairs ne Makkeins, kas izraus pēdējo strutaino zobu – likvidēs “ļaunuma impēriju”. Pumpas: Al-Qaeda, Hamas, Čavess, Ahmedinedžads, Kolumbijas bandīti un Somālijas pirāti, pašas izzudīs.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    maris > maris 09.01.2011. 16.10

    Ja nebūtu ASV krīzes un Ķīnas uzplaukuma, tas būtu tiešām viekārši. Bet tā nebūs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu