Pavasarī jārēķinās ar vēl lielāku elektrības tarifu • IR.lv

Pavasarī jārēķinās ar vēl lielāku elektrības tarifu

25
Jānis Saliņš, F64

Pēdējo dienu amatā strādā līdzšinējā SPRK vadītāja Valentīna Andrējeva, kura turpmāk konsultēs biznesu un strādās RTU

Maksa par gāzi un siltumu šajā sezonā nemainīsies un rēķins par apkuri nepalielināsies, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītāja Valentīna Andrejeva. Taču maksā par elektrību pieaugs ne tikai 1.janvārī PVN nodokļa likmes paaugstinājuma dēļ, bet paredzams, ka arī 1.aprīlī.

Ja Saeima atbalstīs valdības budžeta projektā iestrādāto, tad 1.janvārī elektrībai piemērojamais nodoklis būs 22% apmērā, kas ir uz pusi vairāk nekā līdz šim. Regulators turpmāko divu mēnešu laikā izlems par “Sadales tīkla” tarifiem, kas paaugstinās maksu par elektrību.

Viņa prognozēja, ka aprīlī cena elektrībai pieaugs par vēl 7%. SKRP vadītāja uzskata, ka šo paaugstinājumu var piemērot tikai pavasarī, lai “paliek iespaids, ka janvārī mainās tikai nodoklis”. 22% ir pamatīgs nodoklis, intervijā LNT vērtēja Andrējeva, kurai piektdien pēc piecu gadu darbības komisijas vadītājas amats jāatstāj.

“Nodoklis dubultojas. Tarifs šobrīd ir tikai projektā, bet varbūt tie būs vēl klāt kādi 7%. Līdz janvārim būs vēl precizējumi, taču tas var kāpt vēl vairāk,” LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Andrējeva.

Viņa uzskata, ka “ar tiem tarifiem, kas ir šodien, izdzīvot var”. Taču nākamgad būs jārisina vairākas problēmas, sākot ar pavasrai un vasaru. Redzēsim, kā ies ar budžetu, norādīja Andrējeva.

Viņas pēctecim amatā būšot “ļoti lieli uzdevumi”. Vajadzēs turpināt cīņu par regulatora neatkarību, jo ir iecere apvienot Konkurences padomi un SPRK. “Manā skatījumā, tas ir solis, lai glābtu Konkurences padomes budžetu,” uzskata Andrejeva.

Tāpat viņa neprognozēja raitu jaunā vadītāja ievēlēšanu, jo visiem trim esošajiem padomes locekļiem, lēmums būs jāpieņem vienbalsīgi, jauno vadītāju nevarēs iecelt ar balsu vairākumu.

Šie pieci gadi amatā viņai bijuši emocionāli grūti. “Visiem, kas pretendē uz šo amatu, jāsaprot, ka  amats ir ļoti publisks un smags emocionālā ziņā. ”Jāatgādina, ka Andrējeva tika redzēta spēļu zālēs dažādos diennakts laikos, ko plaši atspoguļoja prese, piesaucot arī viņas parādsaistības. Taču Andrejeva noliedza, ka kļuvusi atkarīga no azartspēlēm un solīja savu hobiju izvērtēt.

Andrējeva turpmāk strādās Rīgas Tehniskajā universitātē par profesori. Viņa arī plāno sniegt konsultācijas un padomus biznesā, “protams, tas nebūs regulējamo nozaru uzņēmumos”.   Andrejeva neatklāja, kurš uzņēmums būs viņas nākamā darbavieta.

"Uzrunāta es, protams, esmu. Bet, tā kā es vēl neesmu sniegusi gala atbildi un darba līgumu neesmu parakstījusi, tad tomēr nevēlos minēt, kas tas ir par uzņēmumu. Taču, visticamāk, līgums jau tiks parakstīts, jo tikai ar vienu profesora algu pašlaik izdzīvot nevar," intervijā BNS atzina SPRK vadītāja.

 

Komentāri (25)

putekliic 03.12.2010. 10.42

Kāpēc tad sadales tīkiem tiks pāaustināti tarifi?? Kāpēc uz to netiek sniegta atbilde? Un kāpēc ar esošajiem tarifiem “nevar izdzīvot”? Vai tik tur nav kādi pārmērīgi kredītņi sagrābti treknajos gados?

+5
-2
Atbildēt

1

    astra_ozo > putekliic 04.12.2010. 01.33

    tāpēc, ka tie bija noteikti nenormāi zemi, lai palīdzētu Igauņiem ienākt Latvijas tirgū. Latvija, kā jau naiva zostiņa, pirmā no Baltijas atvēra tirgu citiem dalībniekiem. Un kāds uzspieda, ka AS pārvades tarifam jābūt zemam, lai citi te varētu sekmīgi darboties.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

jirgensone_ieva 03.12.2010. 11.18

Nu kā Andrejevai tak pietrūka, lai automātus uzspēlētu, vajag pa fikso saštellēt pirms promiešanas pēdējo darījumu :)))))))))….

Viss kas saistīts ar enerģētiku Latvija notiek caur pēcpusi, ko te vēl brīnīties.
Esmu par biomasas maximālu izmantošanu enerģētikā, gan siltuma gan elektrības ražošanā un nav ko pukstēt par energoefektivitāti, skandināvi ražo lielos apjomos ar moderniem koģenerācijas katliem un viss notiek, projektē tik jaunus un labākus, izejvielies mums cik uziet. Šobrīd lielāko daļu izejvielu šķeldas un malkas veidā exportējam, to visu varētu mierīgi izmantot tepat Latvijā….

+5
-2
Atbildēt

0

janazakovica 03.12.2010. 17.06

andrejeva skonto un cekistu grupas ieliktene-noziedzigi darojusies tikai latvijas gazes intresees.gan jau nepaliks bez loti barga soda.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu