Tas, ko jūs piedāvājat, ir ačgārni • IR.lv

Tas, ko jūs piedāvājat, ir ačgārni

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Vienkāršs jautājums Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču izsit no sliedēm. «Mēs esam gatavi solidarizēties vēl un vēl, un vēl – vai no tā kaut kas mainās?»

Ir pulksten desmit no rīta, Ilmārs Rimšēvičs Spīķeru kafejnīcā Meta kafe ienāk rimts un draudzīgs, un nekas neliecina, ka šīs brokastis izvērsīsies pagalam dīvainas.

Brokastu putru jau esot paguvis ieturēt, tomēr kompānijas pēc Rimšēvičs pasūta omleti un melno tēju (kakao, ko viņš vēlējās, kafejnīcā nav). Ir kārtējais smagais valsts budžeta veidošanas process, un runāt ar centrālās bankas vadītāju ir par ko.

Latvijas Banka (LB) vienmēr ir iestājusies par stingru budžeta politiku, taču šoreiz Rimšēvičs valsts galvenajam finanšu dokumentam ir ievilcis vēl vienu kritēriju. Jau vasarā viņš paziņoja, ka 2011.gada budžets ir jāsabalansē, tikai samazinot izdevumus. «Nodokļu celšana būtu Latvijas tautsaimniecības kapracis,» Rimšēviča teikto atreferēja mediji. Pašlaik plānotais nākamā gada budžets tomēr paredz arī dažu nodokļu celšanu (PVN, sociālā nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokli plānots samazināt).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu