Par Bītliem un Pinkfloidiem • IR.lv

Par Bītliem un Pinkfloidiem

22

Iznākušas grāmatas "The Beatles – mūzika, cilvēki un notikumi" un "Pink Floyd – mūzika, cilvēki un cūkas".

Apgāds Mansards laidis klajā grāmatas, kas veltītas divām no populārās mūzikas spilgtākajām leģendām – britu grupām The Beatles un Pink Floyd. Ar tām Mansards sāk sēriju „Roka faili”, ko veidos apjomā kompakti, informatīvi un ilustratīvi piesātināti un cenā demokrātiski izdevumi par rokmūzikas nozīmīgākajiem māksliniekiem.

Abu grāmatu autors Klāss Vāvere: „Ar sēriju gribam akcentēt šīs mūzikas paliekošākās vērtības, kas saglabājušas aktualitāti vairāku paaudžu dzīvē. Grāmatiņās centos atklāt abu grupu vēsturisko un māksliniecisko nozīmi, sniegt ieskatu to radošajā procesā, kā arī vidē un laikā, kas veicināja tik emocionāli spilgtu, saturiski ietilpīgu un muzikāli svaigu darbu rašanos. Protams, ieskicēju arī mūziķu personības.”

Autors iepazīstina ar cilvēkiem, kam bijusi ievērojama loma konkrēto mūziķu attīstībā, izseko viņu ceļam uz pasaules virsotnēm un analizē abu grupu izdotos albums. The Beatles izjuka 1970. gadā, taču joprojām tiek uzskatīta par visu laiku nozīmīgāko grupu, kuras ietekmei uz mūziku, modi un sabiedrību kopumā nav līdzinieku. Pink Floyd ir viena no rokmūzikas savdabīgākajām parādībām, kuras monumentālie albumi Dark Side of the Moon un The Wall ir starp visvairāk tiražētajiem ierakstiem rokmūzikas vēsturē.

“Tā kā teksta apjoms ir ierobežots, ļoti būtiska bija informācijas atlase – par ko runāt, par ko nē,” saka K. Vāvere. „The Beatles gadījumā koncentrējos uz to, ko viņi paveikuši visi kopā, pieņemot, ka individuālās karjeras un likteņi jau ir citas grāmatas tēma. Bītlu pirmo albumu no pēdējā šķir tikai nedaudz vairāk par septiņiem gadiem, savukārt Pink Floyd karjera ilga gandrīz trīsdesmit gadu, tādēļ ir interesanti izsekot, kā mainās viņu mūzika, pasaules skatījums un savstarpējās attiecības. Floyd stāstu centrēju ap grupas trim radošajiem līderiem – Sidu Baretu sešdesmitajos gados, Rodžeru Votersu septiņdesmitajos un Deividu Gilmoru astoņdesmitajos un deviņdesmitajos. Cik dažādi bija viņi paši, tik atšķirīga šajā laikā bijusi arī grupas mūzika un iekšējais klimats. Taču šis nav abu grupu stāsts no A līdz Z – „Roka failu” iecere ir iezīmēt mākslinieku lomu un unikalitāti, bet ne izklāstīt visaptverošu biogrāfiju.”

 

Komentāri (22)

janiso22 25.11.2010. 14.23

Mans visu lauku mīļākā grupa ir Pink Floyd. Liels paldies autoram par to, ka latviešu valodā sāk parādīties grāmatas par vērtībām, uz kurām balstās viss pasaules labais un skaistais. Paldies!

+1
0
Atbildēt

0

brako 01.12.2010. 01.53

Labi ka mums ir tāds Klās Vāvere, citādi jaunie cilvēki par pagājušā gadsimta otrās puses mūziku dzimtajā valodā neko daudz izlasīt nevarētu.

0
0
Atbildēt

0

Kristīne Miķelsone 26.11.2010. 15.36

Paldies Klāsam par grāmatu. Un paldies manam brālēnam Ingum, kurš pirms daudziem gadiem iepazīstināja ar Pink Floyd mūziku. Klausījos to caurām dienām. Fantastiska grupa.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu