NATO un Krievija pārstartē attiecības • IR.lv

NATO un Krievija pārstartē attiecības

14
EPA/LETA

Eksperts: Krievija sapratusi, ka tai ir izdevīga NATO klātbūtne Afganistānā

NATO un Krievija Lisabonas samitā atzinušas, ka atsaluma periods to attiecībās beidzies. NATO jaunajā stratēģiskajā koncepcijā, kas ietver arī vienošanos par Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi, norādīts uz nepieciešamību sadarboties ar Krieviju.

"Ceru, ka pieaicinot Krieviju, mums ir reālas izredzes uzbūvēt "drošības jumtu" pār visu eiroatlantisko telpu," izteicies alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, vēsta LETA.

Tomēr Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs uzsvēris, ka Maskava "principā piekritusi" šādai sadarbībai ar stingru noteikumu, ka NATO pret to izturas kā pret līdzvērtīgu partneri. Turklāt Krievija uzskata, ka pati ideja par visai Eiropai paredzētu pretraķešu vairogu vēl "būtiski jānoslīpē".

Lēsts, ka paplašinātais pretraķešu aizsardzības vairogs desmit gadu laikā izmaksās 273 miljonus dolāru.

LETA, atsaucoties uz Krievijas medijos rakstīto, vēsta, ka attiecībā uz pretraķešu aizsardzības sistēmu šobrīd gan runa ir galvenokārt par sadarbību informācijas apmaiņā, nevis par kopīgas sistēmas izveidi.

Pēc samita Medvedevam bija 15 līdz 20 minūšu gara iepriekš neplānota saruna ar ASV prezidentu Baraku Obamu, kas notika atsevišķā telpā, vienīgi tulka klātbūtnē. "Mēs pārstartējam attiecības starp NATO un Krieviju. Mēs saskatām Krievijā nevis pretinieku, bet gan partneri un sabiedroto cīņā par drošību visā pasaulē," Lisabonas samitā uzsvēra Obama.

Kā aģentūrai LETA novērtēja politologs Kārlis Daukšts, NATO un Krievijas attiecību pārstartēšanai praksē vēl ir nepieciešams liels diplomātu un arī ekspertu darbs. Viņaprāt, turpmāko mēnešu dienaskārtībā galvenais būs jautājums par to, kā praktiski organizēt visu nolemto.

"Panākts ir ļoti daudz, un Krievija laikam saprot, ka tai ir izdevīga NATO klātbūtne Afganistānā, jo citādi agresīvā islāmiskā fronte var tuvoties tās robežām. Tāpēc patlaban Krievija ir labvēlīgi noskaņota pret NATO stratēģiskajām interesēm," skaidroja Daukšts.

Pēc viņa sacītā, šī ir arī laba iespēja arī Latvijai, ne tikai tieši piedaloties NATO misijā Afganistānā, bet arī nodrošinot tranzīta ceļu NATO kravām, kuras Krievija, iespējams, turpmāk brīvāk laidīs cauri savai teritorijai.

Komentāri (14)

reksa 21.11.2010. 20.57

Ir viens BET.

Krievija nav civīlizēta valsts.
Tāpēc NATO attiecībām ar Krieviju nav nekādas nākotnes.

Var notēlot attiecības vienreiz. Kad piekrāpj, attiecības pārtrūkst.
Var notēlot attiecības otrreiz. Kad atkal piekrāpj, atkal pārtrūkst.
Ja ir pacietība, var mēģināt trešoreiz. Atkal piekrāpj, tad attiecības izbeidz.

Un vispār Krievijai nākotnē ir tas prieks kļūt par Ķīnas un islāma pasaules sadales objektu.

Bet Latvijai tas nozīmē, ka pēc kādiem 40 gadiem uz austrumiem no Latvijas būs neliela, bet jau stipri uz Rietumiem orientēta valsts vai vairākas valstis.

+5
0
Atbildēt

2

    lebronj2356 > reksa 22.11.2010. 16.00

    Tikai mieru, lielos vilcienos šo apņemšanos ietekmēs nākamais ASV prezidents, ja būs Obama ar savu neapdomīgi mīksto ārpolitiku pret KF, tad domāju būs ziepes. Ja kāds republikānis, tad jau cita lieta. Es domāju un ceru, ka būs otrais.

    Bez tam Alda komentā ir diezgan daudz patiesības – es arī uzskatu, ka ir liela iespēja Krievijas šķelšanai pēc etniskās principa, jo ļoti daudzus šīs valsts apgabalus lielā skaitā apdzīvo, ja tā var teikt ”nekrievi” !

    Vispār šis Afganistānas karš NATO neko nedod, bet tērē resursus un liek pielīst Krievijai !:(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > reksa 21.11.2010. 21.40

    Ir vēl viens BET.
    Pat ja attiecībām nav nākotnes- Eiropa un ASV ir sataisījušies mēģināt. Un šis mēģinājums nozīmē to, ka mēs ar Krieviju atkal būsim vienos ratos- NATO, Šengena vai ES- nav svarīgi. Jebkurā gadījumā mēs tiekam pataisīti par kājslauķi Eiropas durvju priekšā un krievi nepalaidīs garām iespēju paslaucīt savus dubļainos zābakus vairāk nekā tas būtu nepieciešams.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Life Quality Managem 21.11.2010. 20.49

Varbūt nebūs par tēmu, bet Dienvidu tilts izrādījies reizes divas dārgāks nekā Eiropas pretraķešu vairogs :D

+5
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 21.11.2010. 19.44

Pirmais solis uz Krievijas pievienošanos NATO. Krieviem jau sasolīta uzņemšana Šengenā. Kas būs tālāk? Krieviju uzņems ES?

Acīmredzot Eiropa ir pelnījusi uzzināt ko nozīmē brāļoties ar ļaunuma impēriju. Kad būs pazemoti, apzagti un piesmieti, tad varbūt sapratīs arī Latviju un latviešus…

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu