Satversmes tiesa izskatīs ''Parex'' mazo akcionāru lietu • IR.lv

Satversmes tiesa izskatīs ''Parex'' mazo akcionāru lietu

29
Foto: Lita Krone, LETA

Mazākuma akcionāri apstrīd bankas pamatkapitāla palielināšanu

Satversmes tiesa (ST) pēc septiņu AS "Parex banka" mazākuma akcionāru pieteikuma ierosinājusi lietu par Kredītiestāžu likuma normas, kas noteic kredītiestādes pamatkapitāla palielināšanu, atbilstību Satversmei, vēsta aģentūra LETA.

Kā ziņots, norādot, ka viņu īpašumā savulaik bijuši 8,4% AS "Parex banka" kapitāla, 20.oktobrī septiņas ārvalstu sabiedrības vērsās ST, lūdzot izvērtēt Kredītiestāžu likuma 59.5 panta atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un garantē tiesības uz īpašumu. Starp pieteikuma iesniedzējiem ir vairākas "Firebird" sabiedrības, "East Capital Asset Management Aktiebolag", "Amber Trust", "SICAF-SIF".

Kā informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, pieteicēji uzskata, ka 2010.gada 23.februāra valdības lēmuma palielināt līdzdalību bankas pamatkapitālā rezultātā tas būtiski pieaudzis un attiecīgi samazinājusies pieteikuma iesniedzēju dalība – patlaban tā ir 2,1%. Tas pieteicējiem radījis būtiskas nelabvēlīgas sekas, piemēram, samazinājies izmaksājamo dividenžu apmērs un iespēja ietekmēt bankas darbību.

Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētā norma aizskar viņu īpašuma tiesības. Pieteikumā pausts viedoklis, ka iejaukšanās akcionāru saistībās un tiesībās par labu valstij uzskatāma par tiesiskai valstij neatbilstīgu un aizskarot pieteikuma iesniedzēju tiesisko paļāvību.

Saeima uzaicināta līdz 2011.gada 17.janvārim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2011.gada 16.aprīlis.

Šī ir jau otrā lieta, ko par Kredītiestāžu likumu ierosinājusi ST. Šogad vasarā pēc 9.Saeimas deputātu pieteikuma ST ierosināja lietu par Kredītiestāžu likuma normām, kas regulē kredītiestādes pāreju citām personām. Šīs lietas sagatavošanas termiņš ir 2011.gada 10.janvāris.

Komentāri (29)

Agnese Lûse 16.11.2010. 19.24

Kā informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, pieteicēji uzskata, ka 2010.gada 23.februāra valdības lēmuma palielināt līdzdalību bankas pamatkapitālā rezultātā tas būtiski pieaudzis un attiecīgi samazinājusies pieteikuma iesniedzēju dalība – patlaban tā ir 2,1%..
Nē nu man patīk,bez valdības iejaukšanās toletes papīrs būtu vērtīgāks par Parex bankas vērtspapīriem ! Tas ir tas pats,kas tagad piedāvat Bankas Baltijas akcijas …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu