Ekspertiem neskaidra ”Vienotības” iekšējo attiecību sistēma • IR.lv

Ekspertiem neskaidra ”Vienotības” iekšējo attiecību sistēma

18
Gatis Gierts, F64

Pabrika un Kristovska apmainīšanās ar atbildības jomām esot mistērija

Ekspertos neizpratni radījusi vairāku ministru amatu sadale “Vienotībā” . Nesaprotama ir Arta Pabrika un Ģirta Valda Kristovska “apmainīšanās”, kā arī minēta Lindas Mūrnieces atkārtota virzīšana ministra amatam. Eskperti arī norāda, ka acīmredzot Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) gaida no ārvalstīm atgriežoties Aivaru Lembergu, lai pieņemtu galīgo lēmumu par saviem kandidātiem.

Intervijā Latvijas Televīzijā politoloģe Iveta Kažoka sacīja, ka viņa Lindas Mūrnieces atkārtotu nominēšanu iekšlietu ministra amatam, var izskaidrot “tikai ar kaut kādām “Vienotības” iekšējām varas pārdalēm starp “Jauno laiku” un citām partijām”.  Taču pašas “Vienotības” ziņā šobrīd esot riskēt ar savu uzticības kredītu.

“Mani pārsteidza tas, cik ļoti ministru posteņi tika dalīti pēc partiju iekšējām ambīcijām, nevis domājot par to, kurš no “Vienotības" cilvēkiem ir vispiemērotākais šim amatam. Kopumā ministru sastāvs nav slikts, man šķiet, ka daži ministri nav paši piemērotākie, bet tas noteikti nebūs sliktākais kabinets Latvijas vēsturē. Varēja būt labāks, bet nav arī briesmīgs,” viņa novērtēja  izvirzītos kandidātus.

Sociologs Aigars Freimanis “Dienai” lūgts komentēt Pabrika un Kristovska apmainīšanos ar atbildības jomām sacīja, ka “nav īsti saprotama un ir kaut kāda mistērija”. Viņam nav skaidra iekšējo attiecību sistēma “Vienotībā”.  Komentējot Štokenberga iekļaušanos valdībā, eksperts norādīja uz viņa politisko izcelsmi, kas “ir saistīta ar rafinētāku politisko spēju un cita līmeņa skolu. Štokenbergs ir bijušais Tautas partijas biedrs, kurš Aigara Kalvīša (TP) valdībās ir bijis ekonomikas un pašvaldību lietu ministrs, atgādina “Diena”.

Kažoka intervijā televīzijā arī secināja, ka ZZS rindās acīmredzot “notiek taustīšanās un nogaidīšana”.

“Ir minēti kandidāti, bet tas, ka lēmums atstāts uz pirmdienu, kad Lembergs kungs būs mājās no ārzemēm, liecina par atšķirībām starp “Vienotību” un ZZS. “Vienotība” ir iekšēji kašķīga partija un tur ir lielas ambīcijas, bet ZZS – kā oligarhs pateiks acīmredzot tā būs.”

Arī Mārcis Bendiks, kurš savulaik bijis premjera Andra Šķēles biroja padomnieks, intervijā Latvijas Radio piektdienas rītā norādīja, ka “Lemberga kungs būs tikai rīt”. 

“Ja ir ZZS ir koalīcijā, tad Lembergam ir ietekme. Viņa ietekme izstarojas uz tieslietu ministra amatu. Šī valdība ir bez tieslietu ministra, kāpēc? Jo Lembergs nepiekrita izvirzītajiem tieslietu ministra amata kandidātiem.”  Bendiks uzskata, ka Lembergs nepiekritīs “Vienotības” izvirzītajam tieslietu ministra amatam kandidātam, kas ir Aigars Štokenbergs.

Komentāri (18)

kkristaps 29.10.2010. 10.38

Domāju, ka Taukmūļu Partija iesēdās dziļā peļķē ne bez Mārča Bendika palīdzības, tāpēc šo kungu uzskatīt par “ekspertu” ir vismaz smieklīgi.

+15
-2
Atbildēt

0

shefere 29.10.2010. 11.03

Neizprotama amatu sadales kärtiba? Skiet, ka eksperti nedaudz sajaukusi savas ekspektacijas ar realitati. Neizprotama V var likties tikai tad, ja pienemam, ka ar tas uzvaru velesanas ir noticis luzums, paradigmas maina, un nu mes atrodamies pasaku valstiba, kur politiska kultura ir tada pat limeni, ka Skandinavija. Tacu jasaprot, ka tas nenotiek viena diena un V, tapat ka politika kopuma, iesaistas dzili motiveti laudis. V lideriem, bez varas parnemsanas un velmes vadit valsti pa savam, atskiriba no prieksgajejiem motivacija nav vis klaja valsts izzagsana, bet personigas ambicijas, pasapliecinasanas, godkariba u.tml., kas ir tikai normali, jo preteja gadijuma vini nebutu nokluvusi politika. Neiespejami prasit, lai parmainas notiek viena diena, nav tie cilveki engeli, vini to nespej, tapec ari ir Murniece, tapec Bendrate nesaprot kur vinas kluda, tapec peksni uzpeld Ciganes mulkigie lakatini.

+13
-2
Atbildēt

4

    Uldis Šneiders > shefere 29.10.2010. 12.42

    Es gan vairāk redzu tikai ambīcijas, nevis 8-9 gadu laikā koptu un attīstītu partijas stratēģiju… Galu galā mums ir pat ļoti lielas tiesības prasīt pasaku rīt, jo kāda jēga partijai, kas tup Saeimā un Valdībā ilgu laika posmu un, tikuse pie varas, nezina, ko darīt… Citādi ir pretruna – cilvēku attieksmi pret deputātu prasa augstā līmenī, bet deputātiņi var rīkoties kā gribas – proti – nerīkoties nemaz.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > shefere 29.10.2010. 11.17

    Sedzace!
    Tam par iešanu politikā 100% piekrītu, jo jābūt taču mērķim kāpēc iet politikā!
    It kā atstumti tagad tie treknie runči, kuri iedzīvojās uz valsts budžeta rēkina, bet tagad nāk tie, kuriem svarīgas savas ambīcijas! piemēram Linda Mūrniece, Solvita Ābotiņa, Pabriks, Štokenbergs, Kristovskis, Ēlerte utt!
    Paskatīsimies vispirms, kas notiks un tad runāsim vai tas ir slikti vai labi valstiski!
    Ar ko gan ambiciozais Pabriks labāks par ambiciozo Kristovski, ekspertprāt?
    Vai ar to, ka Pabriks bija kompartijā no 1989.gada un TP?
    Lai katrs sev pavaicā pats kāpēc viņš iet vai neiet politikā, jo kaut kādam mērķim taču jābūt!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    shefere > shefere 29.10.2010. 11.24

    Bet

    Neredzu, ka saja komentara es butu kadu vertejusi ar labi vai slikti, es te drizak noradiju, ka eksperti runa ta, it ka butu nokluvusi cita realitate, un nu briesmigi vilusies, ka viss nenotiek ka pasakas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > shefere 29.10.2010. 11.20

    Pilnīgi piekrītu, ka ir muļķīgi gaidīt radikālas pozitīvas pārmaiņas jau nākamajā dienā!
    Ir jau notikusi viena pozitīva pārmaiņa – 10. Saeimā 60% deputātu ir “jaunās sejas”. Tie ir cilvēki, kuri politikā ienākuši šīs krīzes laikā, un šis fakts vien jau liecina par pilnīgi citu motivāciju nekā “vecajiem vēžiem”.
    Tagad atliek vērīgi sekot līdzi notiekošajam un kontrolēt tos deputātus, kurus esam ievēlējuši, tad jau pakāpeniski notiks citas pozitīvas pārmaiņas.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 29.10.2010. 10.16

1. Kopš kura laika sociologs Freimanis ir politikas eksperts? Vai tas jau ‘ekspertu’ vidū neapgāž argumentu, ka amatu/pozīciju var ieņemt arī citas jomas pārstāvis?

2. Pabrika un Kristovska rokāde jau nav nekas īpašs. Ja ir kapacitāte ministra amatam, tad šīs jau nu ir tās nozares, kur profesionalitāte nav tā svarīgākā, kā piem. veselības un izglītības jomas. Es vairāk šaubītos par šo kungu darba spējām, jo šķiet, ka bez muldēšanas darbi tā mazāk sokas!

+9
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu