Neskati zaļo no cepures • IR.lv

Neskati zaļo no cepures

7
Latvijas eksportprodukts
Ieva Alberte

Pēc šķietami sparīgā lēciena iepriekšējos gados šogad Latvijā ievērojami sarucis biosaimniecību skaits. Pircējus vairs neinteresē zaļa pārtika? Taupām naudu? Vai varbūt vairāk tīk krīzes laikā uzplaukušie zemnieku tirdziņi pie lieveikaliem? Tas nekas, ka par dabiskiem un zaļiem uzdodas pat tie, kuri tādi nav. Tieši pēdējais ir sadusmojis pavāru Mārtiņu Rītiņu – viņš uz laiku aiziet no Zaļā tirdziņa Berga bazārā

Sakiet, lūdzu, kāpēc neaudzējat papriku? Ekoveikalā tā maksā 2,40 lati kilogramā! – tas ir pirmais jautājums Eicēnos. Šīs biosaimniecības dārzeņi ir visos Rīgas tā dēvētajos ekoveikalos un arī interneta veikalā Dabasdobe. Saimnieki Elita un Jānis Reinhardi aicina uz siltumnīcu. «Viņa taču ir cimperlīga. Ja grib izaudzēt labu, tad tikai ar to vien jāstrādā,» Jānis norāda uz divām paprikām: viena glīti iegarena, otra sačervelējusies kamolā. Abas audzētas vienādi. «Par to murskuli jau 2,40 nevarētu prasīt. Cilvēki arī nepirks – nesmuks taču!» smej Jānis. Savējo preci viņi tikai nelielā daudzumā realizē specpasūtījumos.

Elita gan piebilst, ka nosauktā cena ir pieņemama, jo Latvijā audzētā paprika esot ļoti viegla un darba ar to daudz. Taču tā nevarot konkurēt ar ievesto, kas spoža un izskatīga par zemu cenu spīd lielveikala plauktā. Un vispār. «Lielveikali izmainījuši cilvēku uztveri un ēšanas paradumus – vairs tak nezina, kas kad aug. Zvana mums un vēlā rudenī prasa ziedkāpostus, dilles – ziemā, bet nav taču vairs sezona!» saka Jānis.

«Protams, izaudzēt var visu. Mēs audzējam to, ko visvairāk prasa,» turpina Elita. Eicēnos tās ir zināmas kultūras: burkāni, kartupeļi, pupas, bietes, ķirbji. Piemēram, brokoļi, šogad nav padevušies – vasara bijusi tik karsta, ka izziedējuši pāris nedēļās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu