Izraēla mīkstinās Gazas blokādi • IR.lv

Izraēla mīkstinās Gazas blokādi

32
AFP/LETA

Eiropas Savienība apsver iespēju sūtīt uz bloķēto joslu jūras misiju
Izraēla ceturtdien apstiprinājusi plānu palestīniešu radikālā grupējuma "Hamas" pārvaldītās Gazas joslas blokādes mīkstināšanai, tomēr nesniedz plašāku informāciju par to, kādas preces būs atļauts ievest teritorijā, vēstī aģentūras LETA-AFP.
Savukārt Eiropas Savienība (ES) līdz ar blokādes mīkstināšanu apsver iespēju uz Gazas joslu nosūtīt jūras misiju, lai palīdzētu kontrolēt preču tranzītu, paziņoja ES Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone.
Izraēla solās liberalizēt sistēmu, kādā Gazas joslā tiek ievestas civilās preces, lai paplašinātu materiālu plūsmu, kas paredzēta civiliem projektiem starptautiskās sabiedrības pārraudzībā, teikts valdības paziņojumā. Tomēr "drošības pārbaudes turpināsies, lai nepieļautu ieroču un militāro līdzekļu ievešanu".
Par Izraēlas drošības kabineta apstiprinātā plāna pamatprincipiem vienojušies premjerministrs Benjamins Netanjahu un Tuvo Austrumu kvarteta īpašais pārstāvis, bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs. Tagad tiks veidots saraksts ar Gazas joslā ievest aizliegtajiem materiāliem pretēji līdzšinējai kārtībai, kad tika veidots saraksts ar ievest atļautajām precēm. Tiks atļauts ievest arī celtniecības materiālus ANO sponsorētajiem būvniecības projektiem.
Eštone norādīja, ka ES varētu autorizēt jūras misiju KDAP (Kopējās drošības un aizsardzības politikas) ietvaros, tomēr šāda izvēle varētu būt "daudz sarežģītāka" nekā palīdzība Gazas joslas sauszemes robežas kontrolēšanai.
Jau vēstīts, ka kopš 31.maijā starptautiskajos ūdeņos notikušā incidenta, kurā izraēliešu spēku uzbrukumā gāja bojā deviņi turku aktīvisti, Izraēla arvien aktīvāk tiek aicināta atcelt Gazas joslas blokādi. Pirmo reizi kopš 2006.gada Izraēla trešdien atļāva Gazas joslā ievest astoņus kravas furgonus ar virtuves piederumiem.

.

Komentāri (32)

Juris Millers 18.06.2010. 00.29

Nu, cerēsim, ka Izraēla neiedomājas arī šoreiz ‘militāro materiālu’ sarakstā iekļaut tērauda stieņus, betonu, pamperus un šokolādes konfektes (kā tas ir pašlaik).

P.S. Jā – šobrīd Izraela aizliedz Gazā ievest gan pamperus, gan šokolādes konfektes. Laikam, laikam tur teroristi ir tik jauni, ka pamperos vēl staigā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu