Nāve uz ceļiem atkāpjas • IR.lv

Nāve uz ceļiem atkāpjas

6
Sanita Jemberga

Latvijā ir joma, kurā pēdējos desmit gados ir sasniegts labākais rezultāts Eiropā – bezjēdzīgi bojāgājušo skaits uz autoceļiem samazinās

Jaunākie Eiropas Komisijas (EK) dati liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā avārijās bojāgājušo skaits sarucis par 55%, kas ir labākais rezultāts Eiropas Savienībā (ES).

90.gadu sākumā, kad visā Austrum­eiropā parādījās letālā kombinācija – jaudīgi, bet veci ārzemju auto un nepieredzējuši autovadītāji -, Latvijā bojā gāja gandrīz 1000 cilvēku gadā. Turpretim pērn dzīvību zaudēja 254 cilvēki.

Tas arvien ir ļoti liels skaitlis – sestais lielākais Eiropā. Sava stulbuma un kaitīgo ieradumu uzvarēšana arī nešķiet sevišķi labs iemesls lepnumam. Tomēr gan izglābtās cilvēku dzīvības, gan attieksmes maiņa pret ceļu satiksmes drošību ir sasniegums. Izmantojot starptautiski akceptētu metodi ekonomisko zaudējumu aprēķinam, kura ietver gan tēriņus izglītībai, nenopelnīto algu un nodokļus u.tml., Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aplēsusi, ka kopš 2000.gada izglābtās dzīvības Latvijas valstij ir 313 miljonu latu vērtas. Viena dzīvība valstij un ekonomikai ir aptveni pusmiljona latu vērtībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu