Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Izdemolētais Kirgizstānas parlaments. Pēc pagājušās nedēļas nemieriem, kuros bojā gāja vairāk nekā 80 cilvēki, gāztais prezidents Kurmanbeks Bakijevs atradis patvērumu valsts dienvidos, savukārt opozīcijas pārstāvji ir izveidojuši pagaidu valdību. Foto —

Nedēļas notikumi pasaulē

Sestdien aviokatastrofā gājis bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis. Lidmašīna avarēja nosēšanās laikā pie Krievijas pilsētas Smoļenskas, kurp prezidents, viņa sieva Marija un oficiālā augstu amatpersonu un militārās vadības delegācija devās, lai apmeklētu Katiņas memoriālu, kur apbedīti 1940.gadā Staļina režīma noslepkavotie Polijas armijas virsnieki. Premjers Donalds Tusks to nodēvējis par «lielāko traģēdiju Polijas pēckara vēsturē». Iepriekšējais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis izteicies, ka Katiņa ir «nolādēta vieta» jo jau otro reizi tās apkaimē tiek iznīcināts Polijas zieds.

ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pagājušo ceturtdien Prāgā parakstīja kodolbruņojuma samazināšanas līgumu, kas aizstās ASV un PSRS 1991.gadā noslēgto START līgumu, kura termiņš beidzās decembrī. Jaunais līgums paredz, ka katras puses rīcībā varēs būt ne vairāk kā 1550 kodollādiņu, kas ir par 30% mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo līgumu. Taču ar to tāpat pietiktu, lai katra no valstīm varētu iznīcināt otru vairākas reizes.

Par spīti iebildumiem, ka tas ir ekonomiski nepamatots «Ribentropa-Molotova cauruļvads», ir sākta gāzesvada Nord Stream būvniecība Baltijas jūrā. 1223 km cauruļvads savienos Viborgu Krievijā un Greifsvaldi Vācijā un ļaus Kremļa kontrolētajam koncernam Gazprom piegādāt Eiropai līdz pat 55 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, apejot Baltijas valstis un Poliju. Ar to Maskava cer nostiprināt savu ietekmi Eiropā. Taču šīs cerības var nepiepildīties, ja Polijai sekmēsies plāni apgūt tās dzīlēs esošos milzīgos slānekļa gāzes krājumus. Lietuva un Polija jau vienojušās kopīgi vērsties pie Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības Padomes pēc atbalsta gāzesvada celtniecībai starp abām valstīm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu