Rēgs klīst pa grāmatnīcām • IR.lv

Rēgs klīst pa grāmatnīcām

6
Kārlis Markss, Kapitāls. Apgāds Zvaigzne ABC. 1973.gada izdevuma faksimilizdevums
Pauls Raudseps

Pat Ķīnas komunistiskās partijas vadība atbildes uz krīzes radītajiem jautājumiem meklē nevis Kārļa Marksa, bet Ādama Smita darbos 

Pasaules finanšu krīze, kas sākās 2008.gada septembrī un kuras postošais spēks vēl aizvien nav izsmelts, kā redzams Grieķijas iz-misīgajā bēgšanā no bankrota, dabiski izraisa plašus centienus izskaidrot notikušo. ASV, kas ir šīs krīzes epicentrā, pagājušā pusotra gada laikā jau parādījušās daudzas vērā ņemamas grāmatas, kurās izpētīti šo notikumu cēloņi, meklējot skaidrojumu gan kļūdainā monetārajā politikā, gan nepietiekamā finanšu sektora regulācijā.  

Latvijā līdz šim par krīzes cēloņiem nav izdoti nopietni pētījumi, taču aprīlī Apgāds Zvaigzne ABC acīmredzot iecerējis šo trūkumu novērst, pārpublicējot faksimilā 1973.gada Kārļa Marksa Kapitāla izdevumu. Komunisma idejiskā tēva slavenākā politekonomiskā pētījuma pirmais sējums iznāca 1867.gadā un vēl aizvien ir nepieciešama lasāmviela vēsturniekiem un politiskajiem zinātniekiem, kuri cenšas saprast asiņainā XX gadsimteņa daudzo traģēdiju cēloņus, tomēr ir skaidrs, ka akadēmiskā publika nav izdevniecības mērķauditorija. 

Kā lasām Apgāda Zvaigzne ABC mājaslapā, «ekonomiskās krīzes kontekstā aktualizējies uzskats par liberālās ekonomikas morālo bankrotu». Citā vietā izdevniecība vēl vairāk cenšas uzsvērt grāmatas aktualitāti mūsdienu Latvijā, apgalvojot, ka «grāmatas svarīgākā atziņa – agri vai vēlu kapitālistiskā pasaule un finanšu sistēma sabruks. Šo sabrukumu ievadīs strādnieku šķiras nespēja atdot kredītus, kuru ņemšanu viņiem būs uzspieduši kapitāla īpašnieki». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu