Liberālisms vainīgs • IR.lv

Liberālisms vainīgs

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Kardināls Jānis Pujats uzskata, ka katoļu baznīcas pedofilus izaudzinājusi pati sabiedrība. Atvainoties? Varbūt. Bet pēc sarunas pie apaļā galda

Latvijas katoļu augstākais gans sarunai piekrīt bez vilcināšanās, tomēr kopēju pusdienošanu atsaka. «Man nepatīk staigāt apkārt,» telefona klausulē saka kardināls. Nolemju uz tikšanos doties ar ciemakukuli. Nebūdama pārliecināta, vai Jānis Pujats ļaujas saldumiem, līdzi ņemu siermaizes. «Trešdienās un piektdienās – tikai maize un ūdens!» atgaiņādamies norāda kardināls. Esmu atnākusi piektdienā – dienu pēc tam, kad policija ir paziņojusi, ka aizdomās par pedofiliju ir aizturēts luterticībā pārgājušais bijušais katoļu baznīcas mācītājs Lēvalds, un siermaižu kaste paliek neatvērta. 

Rīgas arhibīskapa dzīves un darba vieta – kūrija – ir askētiska, ar vienkāršām 80.gadu dizaina mēbelēm. Uz apkārtējā fona kontrastē tikai istabas vidū novietotais masīvais, rotājumiem izgrebtais galds, pie kura norisinās saruna, un divi skaisti, seni krēsli.  

«Ceru, ka nav pārāk liberāls,» Pujats bilst, paņemot rokās manis atnesto žurnālu Ir. Tieši pārlieko sabiedrības liberalizāciju viņš vaino pedofilijas skandālos, kuros ierauta katoļu baznīca vairākās pasaules valstīs. Kardinālu pārsteiguši nevis skandāli, bet apkārtējo liekulīgā reakcija. «Kāpēc tad pēkšņi izlikties tik svētiem? Nu, satika viens lielais homoseksuālists mazo. Ja viņi abi sakrīt kopā – ko liberāļi viņiem var pārmest? Ja ir vardarbība, tad ir cita lieta. Šajā gadījumā jāsaka: kauns ne tik daudz katoļu baznīcai – pa skabargai, pa vienam Jūdasam katrā zemē atradīsies. Bet visas sabiedrības vispārējā atmosfēra – uz kurieni tā virzās?» Kardināls kritizē Rietumu sabiedrību par homoseksuālisma akceptēšanu.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu