Lepnie nabagi • IR.lv

Lepnie nabagi

4

Piecas dienas līdz algai, un man ir pieci lati un divdesmit seši santīmi

Eju uz Lidiņu un nopērku griķus ar krējumu un glāzi kefīra (lats nulle pieci), samaksāju vienaldzīgai pārdevējai un apsēžos pie galdiņa, kur vēl nenokopti iepriekšējā ēdāja trauki. Un nodomāju – lūk, cilvēki varbūt nospriedīs, ka tie ir manējie, un neviens nedomās, ka es tiešām ēdu pusdienas par latu nulle pieci.

Sapratu, cik šis domu gājiens ir absurds (neba nu kāds staigā pa Lidiņu, apsmiedams tos, kuri neēd pangasijas fileju), un nospriedu, ka šādas izjūtas noteikti ir man vienai. Bet izrādās, ka manam vīram ir tāpat. Viņš katru dienu darba ēdnīcā ēd vienu un to pašu – kartupeļus, tēju, salātus. Katru dienu viena un tā pati izvēle, tikai pēc algas dienas «citi brīnās par to trako veģetārieti», bet nedēļu pirms algas «visi uz viņu skatās, jo viņš nevar atļauties nopirkt kotleti».

Mūsu problēma gan ir tāda ne-problēma, kas rodas mēnešos, kad jāremontē automašīna vai jāsamaksā VID nodokļu parāds. Bet tas ir atspulgs situācijai, kādā pašlaik ir liela daļa Latvijas iedzīvotāju, tikai bez «drīz būs algas diena un viss atkal būs labi» spilventiņa. Viņi ir zaudējuši darbu, zaudējuši drošības sajūtu, un naudas problēmas tiek risinātas tad, kad citādi vairs nevar – kad nāk draudi atsēgt elektrību, kad parādu piedzinēji draud pārspēlēt lietu uz tiesu un bērna piečurātie pamperi jāžāvē uz radiatora, lai varētu izmantot vēlreiz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu