Graube: Karam ar Krieviju ir jābeidzas Ukrainā • IR.lv

Graube: Karam ar Krieviju ir jābeidzas Ukrainā

Raimonds Graube. Foto - Kristīne Madjare

Ģenerālis Raimonds Graube intervijā žurnālam Ir saka – karam ar Krieviju ir jābeidzas Ukrainā un Rietumiem uz to jāstrādā.

Viņš teic, ka Rietumiem beidzot ir atvērušās acis, saskatīta patiesā Krievija ar tās revanšistiski nacistisko režīmu un mežonību, notikušas milzīgas pārvērtības, un tas mums liek justies drošāk. Tomēr ir arī negatīvā daļa — palīdzības kavēšanās. Graube atgādina, ka ASV lielā palīdzība kavējās tikai iekšpolitisku iemeslu dēļ. Arī Eiropā rīcība ir novēlota vairāku iemeslu dēļ – ptiesībā nemaz nav tik lielas ieroču rezerves, lai Ukrainai sniegtu tūlītēju palīdzību.

Rietumu rīcību ieroču piegādē Ukrainai Graube vērtē kā miglainu, nesaprotamu, vienmēr par vēlu. “Rezultāts ir daudzu simtu un tūkstošu cilvēku upuri. Tā ir ļoti slikta zīme.” Viens no iemesliem, kāpēc Rietumi nespēj būt izlēmīgāki, ir “bailes izraisīt trešo pasaules karu. Nedod Dievs, atomieroču pielietošanu, ko krievi labi saprot un izmanto retorikā pret Rietumiem. Tas uztrauc visus Eiropā”.

Graube norāda: «Ja paskatāmies stratēģiski, kas kara laikā un ar kādiem spēkiem abās pusēs ir noticis, nav ne mazākā pamata lietot vārdu «diemžēl», kā dažādi komentētāji stāsta — «diemžēl ukraiņi zaudējuši tādu un tādu ciemu». Uzskatu, ka ukraiņi ļoti veiksmīgi veic aizsardzības kauju, viņi šajos divarpus gados ir uzvaroši. Tiesa, ar milzīgiem upuriem, bet visu laiku jāpatur prātā milzīgā resursu atšķirība ar Krieviju.»

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu