Oligarhu kapusvētki pulcē ap 8000 iedzīvotāju • IR.lv

Oligarhu kapusvētki pulcē ap 8000 iedzīvotāju

111
"Oligarhu kapusvētki" noritēja mierīgi un, skanot kora mūzikai, drīz pēc oligarhu palaišanas Daugavā, cilvēki pameta AB dambi.

Aptaujātie akcijas dalībnieki izjūt pienākumu pret tautu un cer, ka mainīsies cilvēku apziņa

Ar velosipēdu, sabiedrisko vai privāto transportlīdzekli, bet lielākoties ar kājām, trešdienas vakarā septiņi līdz astoņi tūkstoši cilvēku pulcējās uz AB dambja rīkotajā tautas akcijā “Oligarhu kapusvētki – izvadi savu oligarhu silti!” un vienojās par turpmāku nesadarbošanos ar oligarhiem, ar ovācijām sveicot “Korupcijas kluča” sadedzināšanu, novēroja Ir.lv.

Akciju no autobusa jumta atklāja viens no pasākuma organizatoriem, Latvijas Intelektuālās attīstības fonda valdes priekšsēdētājs Viesturs Dūle, kurš atnākušos aicināja pateikt paldies Aivaram Lembergam, Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram, kā arī viņu draugiem par to, ka 21 gadu viņi ir dāvinājuši iedzīvotājiem mācību. “Vai mēs esam kaut ko iemācījušies? Vai mums ir kaut kas pielecis?” retoriski vaicāja Dūle, ziņo LETA. Bez Dūles savā pieredzē un nostājā pret oligarhiem runāja dažādas Latvijā zināmas personas.

Ir.lv aptaujātie akcijas dalībnieki atzina, ka pasākumu apmeklē, jo to izjūt kā pienākumu. Piemēram, Austris no Rīgas norādīja, ka viņš uz pasākumu atnācis tāpēc, ka “sirdsapziņa atveda šurp”, savukārt Maija no Rīgas min, ka “dalību konkrētajā pasākumā izjūt kā pienākumu atbalstīt tautu un prezidentu Valdi Zatleru.”

Starp personību uzrunām tautai, akcijas dalībnieki tika aicināti nodziedāt dziesmu “Saule, Pērkons, Daugava”. Dziesmas laikā cilvēki cēlās kājās un pēc tās skaļi aplaudēja.

Raksturojot konkrēto akciju, Austris Ir.lv norādīja, ka “jūtas kā jauna sākumā, kas ir cilvēku apziņas atvēršanās”. Savukārt Gatis sacīja, ka ir atnācis tikai paklausīties, tomēr norāda, ka ar konkrēto akciju nekas nebeigsies un cilvēki rīkosies, referendumā balsojot par Saeimas atlaišanu.

Pasākuma laikā iedzīvotāji tika iepazīstināti ar sabiedrības iniciatīvu platformu “manabalss.lv”. Erts un Kristofs Blaus platformu izveidojuši 11 mēnešu laikā, iepazīstoties ar līdzīgām platformām Anglijā un Igaunijā. “Manabalss.lv” personas varēs identificēt, izmantojot internetbankas autorizāciju. Tādējādi tiks dota iespēja, ka ikviens varēs iesniegt savas iniciatīvas, un, piesaistot ekspertus un juristus, iniciatīvas tiks uzlabotas un piemērotas iesniegšanai Saeimā, Ministru kabinetā, Valsts prezidenta kancelejā un citās institūcijās.

Pēc uzrunām no autobusa jumta, ikviens dalībnieks tika aicināts Daugavā “izvadīt” savu oligarhu. Vienlaicīgi ar akcijas apmeklētāju veidotajiem kuģīšiem, aizdedzinātām salmu lellēm un svecēm, kas tika palaistas upē, uz AB dambja tika sadedzināts mākslinieku grupas veidotais darbs “Trīsgalvainais kurl-akl-mēmais jods” jeb “Korupcijas klucis”. Darbs bija veidots kā simbols tautas aizejošajai vēlmei nedzirdēt, nerunāt vai neredzēt notiekošās netaisnības.

Raksturojot oligarhu sevī, Ir.lv aptaujātie cilvēki norādīja, ka oligarham patīk komforta sajūta, viņš ir slinks, nerespektē indivīda domas, ir viltīgs un tiecas pēc naudas un iespējām, ko tā paver. Maija no Rīgas norādīja, ka “oligarhs manī vēlas komforta sajūtu.” Tāpat, Maija sacīja, ka katrā no sabiedrības locekļiem ir daļa oligarha, jo “katrs grib vairāk naudas un iespējas, ko tā paver.” savukārt Laura piemin, ka “Oligarhu kapusvētki” ir viens no veidiem, kā sākt cīņu ar oligarhu sevī.

Tautas akcija noritēja mierīgi un, skanot kora mūzikai, drīz pēc individuālo oligarhu palaišanas Daugavā, cilvēki pameta AB dambi. Lai gan “Oligarhu kapusvētku” sākumā Ir.lv aptaujātie cilvēki atzina, ka atmosfēra ir patīkama, akcijas beigās atsevišķi indivīdi minēja, ka “kaut kas tomēr pietrūka”.

Kā ziņots, “Oligarhu kapusvētku” organizatori uzsvēruši, ka pasākums ir apolitisks – tam nav saistības ne ar vienu politisko spēku vai kustību, uz skatuves nekāpa neviens deputāts vai politiķis. Organizatori aicināja politiskās partijas ļaut sabiedrībai uztvert jaunos konceptus un neaģitēt par sevi vai sev interesējošiem politiskajiem spēkiem.

Trešdien Rīgā, citviet Latvijā un arī ārvalstīs cilvēki tika aicināti pulcēties uz akciju “Oligarhu kapusvētki – Izvadi savu oligarhu silti”, kas izsludināta pēc Saeimas 2.jūnija aizklātā balsojuma, kad Valsts prezidenta amatā apstiprināja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu virzīto Andri Bērziņu.

 

Komentāri (111)

astra_ozo 08.06.2011. 23.40

Vislielāko mācību mums ir devuši bijušie Pareksa īpašnieki Krasoviskis un Kargins.
800 miljoni latu no valsts kases, vai vēl vairāk? Bet tos jau laikam nedrīkst aiztikt. Salīdzinot ar šiem gudrajiem, Šķēles 29 mio. vekselis izskatās pēc bērnudārza naudas.

+14
-3
Atbildēt

8

    Rinalds Āriņš > astra_ozo 09.06.2011. 14.47

    To andža

    Vai Jūsu izteiciens 9.jūn 10:49 par “diviem līkdeguņiem” ir piemērs & paraugs jaunajai polītiskai kultūrai par “inteliģento antisemītismu”, ko izgudroja viens no “Visu Latvijai” galvenajiem ideologiem Jānis Iesalnieks (visticamāk jaunās Saeimas deputāts, ja viņu neapstādinās un vietā noliks mērenie no VL) un ko varbūt VL līdz ar to grib ieviest arī Saeimā ?

    Man par šādiem vārdiem ir kauns.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > astra_ozo 09.06.2011. 10.49

    Nasing special! :)
    Tādā stiliņā mēs varam viskautko sarēķināt, tikai pierādīt neko nevari, vai ne?. Bet te ir konkrēti cipari, tukša banka, nu kār var tā būt, ka neviens neredzēja, ka situācija ir tik dramatiska. Bet tiesībsargu rosību nu galīgi nemana. Krūmane arī ne tikai nav starp apsūdzētajiem, bet joprojam valsts darbā saņem vienu no lielākajām algām valstī.
    Kāpēc Tu blakus bārdai, pundurim un buldozeram ( trāpīgi epiteti! :) ) neliec divus līkdeguņus? :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > astra_ozo 09.06.2011. 16.32

    sigma
    Par “punduriem” Tev kauns nav? Tas ir OK?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > astra_ozo 09.06.2011. 11.43

    to andza
    Blakus “bārdai, pundurim un buldozeram” Karātavu laukumā lieliski izskatītos SC, līkdeguņi, kas visos balsojumos ir bijušo solidāri kleptokrātijai.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > astra_ozo 09.06.2011. 11.08

    Līkdeguņus es nelieku, jo tie tieši neietekmē politikas procesus un tieši nepārvalda medijus. Viņi tikai glābj savu ādu (kas ir samērā loģisks solis no viņu puses!), bet ir skaidrs, ka agri vai vēlu viņi iemitināsies restotajā mājā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > astra_ozo 09.06.2011. 09.26

    @andza
    Tad jau sanāk, ka AAA var dot vairāk, lai vismaz sasniedz KK līmeni! Bet cik zināms no pēdējiem ekonomistu pētijumiem, tad AAA izveidotās koruptīvās sistēmas atdeve ir 35-40% no IKP, kas ir 4.4-5.0 miljardi LVL gadā. Un tur pat vienreizējiem iztērētie 800 milj. ir kapeikas!
    Izsvēpē no sevis to oligarhu, lai nav jāklanās pundurim, bārdainajam un buldozeram!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > astra_ozo 09.06.2011. 09.25

    to andza
    800 miljoni Parex neveiksmīgās saimniekošanas zaudētie lati ir štrunts, salīdzinot ar miljardu lieliem zaudējumiem katru gadu, ko radījusi kleptokrātu valdīšana.
    Vismaz miljards ikgadus aizgājis garām valsts kasei caurās muitas un tik pat VID neiekasēto nodokļu dēļ. Miljardi no Venstpils tranzītbiznesa ar Lemberga līdzdalību nonākuši kriev-žīdu čekistu mafijas off-shore kontos. Desmitiem miljardu vērtie valsts īpašumi pateicoties Godmanim un “Latvijas ceļa” prihvatizatoriem nonākuši čekistu, komuņagu, kriminālnoziedznieku un nelegālo imigrantu rokās.
    Kas saskaitīs to naudiņu, kas 10-20% veidā no valsts iepirkumiem tik ierēdņiem un 40-50%, vai pat vairāk paliek negodīgo uzņēmēju – kukuļdevēju kabatās. Cik daudz kvalitatīvu ceļu varēja uzbūvēt par to naudiņu, kas aizgāja ceļu būves firmām, ar kurām Satiksmes ministrs Šļesers slēdza līgumus?
    Kas spētu saskaitīt negūto peļņu Latvijas nepievilcīgās uzņēmējdarbības vides dēļ, par ko trauksmi cēluši Igaunijas un Vācijas uzņēmēji?

    Salīdzinot ar Parex, Šķēles darbošanās vismaz uz 10 nāvessodiem velk.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    tetrapack > astra_ozo 09.06.2011. 00.07

    Divdesmit deviņi vai kaut 800 miljoni jau būtībā nebūtu tas galvenais, ja salīdzina ar to vispārējo kaitējumu, kādu valstij nodarījusi šo cilvēku veidotā politiskā, uzņēmējdarbības un morālā vide.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

Verners Losbergs 09.06.2011. 01.34

Normāls pasākums, nonīku prezidenta vēlēšanās ar vēl kādu simtiņu cilvēku, šie 5000 jau likās nebijis līmenis, kaunieties tie, kas mājā nosēdēja, un atnāciet nākamreiz, nenožēlosiet.
Tiem kas gribēja ko vairāk, varu atgādināt, pasākums aicināja uz pašattīrīšanos no iekšējiem un ārējiem sārņiem civilizētā veidā.
Kas ir vīlušies, lai nevis savdabīgi atriebjas ar turpmāku dalības neņemšanu šādos pasākumos, bet gan piestrādā sev interesējošo problēmu vai jautājumu risināšanas. Būtu jauki kopīgi samesties Boikots.lv izveidiei. Adrese aizņemta, bet gan jau var izdomāt ko līdzīgu AAA un viņu roklaižu uzņēmumu un pakalpojumu boikotam. Saraksts taču jācentralizē. Varbūt kādam ir idejas kā kopīgi realizēt tādu štelli?

+13
-3
Atbildēt

0

mary75 09.06.2011. 06.29

Es atrados Aizputē, kur akciju organizēja Varis Santis.
No aptuveni 5000 iedz. bija sapulcējušies ne vairāk par 40 – 50 cilvēkiem, pārējie, tātad, ar visu apmierināti, vai tiem vispār nekas neintersē, toties, ja paklausās, ko runā uz ielas, viss ir galīgi slikti.
Tātad, mazāk par 1%, diemžēl, proporcija raksturīga visai Latvijai, kamēr ir tā, oligarhi var smīnēt un dzīvot mierīgi.
Ielaida Tebrā simbolisko hūti ar svecītēm.

+12
-2
Atbildēt

16

    Signija Aizpuriete > mary75 09.06.2011. 09.06

    —–andrejs_gr
    Ir apjēga – kāpēc nebūs? Šodienas bēdīgā situācija jau ir vakardienas negudro darbu sekas. Sagraut jau divu Latvijas paaudžu sasniegto pēc 2.Pasaules kara varēja ātri t.s. šoka reformu laikā 1990-os gados, taču ko jēdzīgu vieta izveidot nav izdevies. Atkal eiforijā skraidīt pa ielām, runāt skaistas runas mītiņos? ‘Neķer, bebrus…..’
    Vēsture atkārtojās – šoreiz droši var apgalvot: kā farss. Virtuālajā vidē ilgi, ilgi varēs ieteikt, protest, šummēties. Baudiet, pilsonīši, rietumu demokrātijas labumus, baudiet, jo mēs jau sen to bijām pelnījuši!

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 09.06.2011. 10.55

    Tauta nav tik stulba, kā Tev un līdzīgiem gribētos, un ne vienmēr ir gatava reaģēt uz nesaprotamām un neskaidrām idejām. Ja par latviešu valodu, kas ir viens no tautas izdzīvošanas pamatjautājumiem, aktīvi iestājas tikai 15 % latviešu, kam interesē uzpūstā oligarhu tēma. Tāpēc arī tāpat kā Tu domā 1% pilsoņu.
    Nokauj oligarhu sevī – nu kas TAS ir? :))))

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > mary75 09.06.2011. 13.25

    ——
    Es cildinu savu vecvecāku un vecāku paveikto, ar cieņu un pateicību izturos pret to Ulmaņlaika paaudzi, kas sagrauto Latviju pēc 2.Pasaules kara atjaunoja. Kurš noniecina savus senčus, tas tak ”spļauj akā, no kuras pašam jādzer’!
    Pārdomām par šo tēmu varu ieteikt izlasīt teologa, komponista, tulkotāja I.Zemzara interviju V.Beinertei:
    – Piecdesmit okupācijas gadi taču arī bija liela nelaime.

    I.Z:– Jā, un tie mums ir atstājuši Ivanova, Skultes, Kalniņa un Paula mūziku, Brieža, Ziedoņa, Petera un Vācieša dzeju. Kāds būs mūsu mantojums no šiem divdesmit brīvības gadiem? Izcirsti meži, likvidētas cukurfabrikas, simtiem tūkstošu emigrantu un liels dvēseles seklums?
    Nosargāt robežas. Saruna ar Ingmaru Zemzari
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=311236:nosargt-robeas&Itemid=93

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.06.2011. 11.14

    Andza – nu nevajag demagoģiju – “tikai 15% latvišu iestājas par latviešu valodu”.
    Nevis par latviešu valodu, bet, par krievu skolu vienmomenta pāreju uz apmācību latviešu valodā, atšķirība ir, vai ne?
    kurš latvietis tev iebilst pret latviešu valodu vispār?
    Ja VL kaut kas nav izdevies, nevajg uzmest lūpu un apvainoties uz visiem latviešiem, bet, jāizdara secinājumi.
    Manuprāt, galvenais secinājums VL varētu būt tas, ka visi latvieši nemaz var nedomāt tā, kā domā VL, un tas ir pilnīgi normāli, 15% atbalsts nav nemaz tik slikti, tas ir jūsu nākamais elektorāts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 09.06.2011. 10.57

    Bet protams, cerēsim, ka Zatlers uz šī viļņa izveidos savu partiju un iekļūs Saeimā pirmajā vai otrajā vietā aiz PS/JL.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.06.2011. 20.56

    Skaitās ap 6000, bet, kāds 1000 ir projām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > mary75 09.06.2011. 09.10

    “Ielaida Tebrā simbolisko hūti ar svecītēm.”

    Dzeri, vajadzēja laist uzreiz Tibrā, varbūt būtu lielāka jēga. :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    atispraulins > mary75 09.06.2011. 23.26

    “Nevis par latviešu valodu, bet, par krievu skolu vienmomenta pāreju uz apmācību latviešu valodā, atšķirība ir, vai ne?”

    Ja pareizi saprotu, tad ne tikai krievu skolu. Bet varbūt es kko jaucu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    alise_joste > mary75 09.06.2011. 14.01

    Man ir jautājums-Vai tiešām Aizputē joprojām dzīvo 5000 cilvēku,jo cik zinu,tad ļoti daudzi ir prom ārzemēs…
    …un vēl,kad Aizputē ir bijuši laiki,kad cilvēki nav bijuši pasīvi?Noteikti nebija vienalga,kad brauca uz barikādēm-tomēr piebildīšu-daļai cilvēku nebija vienalga.
    Tāpēc man liekas,ja Aizputē sapulcējās 40-50 cilvēku,tad tas jau ir daudz un pats fakts,ka notika šis pasākums,tas ir labi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.06.2011. 10.55

    Nu cerēsim, ka jums taisnība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > mary75 09.06.2011. 09.39

    Jūsu matemātika ir apšaubāma. Ir dažādi iemesli, kāpēc cilvēki negāja, un tas nebūt nenozīmē, ka viņus viss apmierina vai viņiem vienalga. Daži no iespējamiem iemesliem: latvieša kautrība, neticība panākumiem, aizņemtība. Bet, ja šādi, kvalitatīvi pasākumi turpināsies, iesaistīto kļūs arvien vairāk, pilnīgi droši.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 09.06.2011. 11.18

    edge indran “Sagraut jau divu Latvijas paaudžu sasniegto pēc 2.Pasaules kara varēja ātri t.s. šoka reformu laikā 1990-os gados…”
    Tu domā to rūpniecības produkciju, ko brīvajā tirgū nevarēja realizēt?
    Apģērbu, ko valkātu mazohistiski noskaņoti personāži, smagus apavus, kas kropļo kājas vai domāti vienreizējai lietošanai, par divām desmitgadēm atpalikušus citus ražojumus. Nesmīdini. Īpašs vārds sakāms par vidi degradējošo lauksaimniecību.
    Acīmredzot bija tā plānveida ekonomika tik vārga, ka izvelkot no pamatiem dažus ķieģeļus viss sabruka. Te gan bija liela loma uzņēmumu vadītājiem, kas prihvatizējot tos, uzskatīja par optimālāku variantu nodot iekārtas metāllūžņos un ātru naudu iebāzt kabatā – kapitālam “kupi-prodai” tipa biznesam. “Sovoki”, ko padarīsi:)) Tas ir visreālākais rezultāts divu paaudžu garumā t.s. padomju varai, laikam, ko tu ar tik milzīgām skumjām te nepārtraukti cildini.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    alise_joste > mary75 09.06.2011. 14.15

    Es vaka aizgāju parakstīties,bet par VL neesmu balsojis un nebalsošu.
    Aizgāju tāpēc,ka mācoties bezdarbnieku kursos novēroju tādu lietu,ka krievi vai arī tie,kuri runā krievu valodā nezin latviešu valodu,un runa te nav par tiem cilvēkiem,kuri ir pusmūža gados-tie zin,bet runa ir par tiem cilvēkiem,kuriem skolas gadi bija jau atjaunotā Latvijā…tas man ir nepieņemami.
    Ļoti labi apzinājos,ka savas domas daudzos gadījumos jāpatur pie sevis,ja negribi izraisīt konfliktus,jo nevienu nevar pārliecināt-katram ir sava patiesība…
    …tomēr tas nav normāli,ja aizbraucot dzīvot uz ārzemēm visi saprot,ka jārunā tās valsts valodā,kurā strādā,bet Latvijā-valsts valoda nav jāzin…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 09.06.2011. 09.37

    edge_indran Krieviem tāds labs teiciens – lomaķ, ņe stroitķ. T.i. sagraut prāta daudz nevajag. Lai gan, lai sagraut padomju iekārtu ne tikai daudz prāta, bet pat spēka nevajadzēja. Nekādas tautas revolūcijas nebūs, jo nav pamata. 90.g. laiks un šis vispār nav salīdzināms. Ir jau vienai daļai varbūt tāda kā ilūzija tagad – davai visi savācamies un likvidējam to oligarhu ietekmi un tad mums beidzot būs tā kā jābūt. Apmēram tā bija arī Atmodas laikā – ienaidnieks bija Interfronte. To uzvarot un un iegūstot brīvību bija ilūzija, ka pēc tam jau viss notiksies pats no sevis. Jā, politiskās sistēmas reforma ir vajadzīga akūti – ar permanentu 10% tautas uztcību valsts varai ilgi nenovilksim.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 09.06.2011. 08.45

    Īstenībā jau gribētos vēlreiz piedzīvot kaut ko līdzīgu Atmodai – tas pacēlums, ticība un enerģija… bet diemžēl tā vairs nekad nebūs. Un arī šī oligarhu tēma ir diemžēl tikai šīs vasaras politiskais hits. Atliek vien cerēt uz to, lai izdodas Zatleram to noturēt uz viļņa līdz vēlēšanām. Arī tas jau būs daudz. Diemžēl 80% nedomā un nekad nedomās, ka valsts nozagšana – tas ir par viņiem, par mums visiem. Tāpec domāju, ka 5k uz AB dambja nav slikts rādītājs. Kaut gan daļa tur bija vienkārši šova pēc – laiciņš labs, darīt īpaši nav ko…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > mary75 09.06.2011. 08.53

    Ne jau visi, kas neiet uz šādiem pasākumiem, automātiski ierakstāmi tautas ienaidnieku sarakstā. Simboliskas akcijas izskatās labi, bet praktiska darbība ( vēlēšanas) ir 100 x svarīgāka. Tur rodas īstais rezultāts.
    Lielais jauniešu skaits ir apsveicama lieta. Varbūt beidzot sāks interesēties ne tikai par alus šķirnēm, bet arī par politiku. Par tām sakarībām, kas ir starp ievēlētajiem cilvēkiem un katra konkrētā jaunieša un valsts dzīves līmeni kopumā. Zagļu valstī nemēdz būt pārtikusi un laimīga sabiedrība.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu