Aldaris
39Saistītie raksti
Viedoklis /
23. decembris
Sabiedrības labums un privātā sektora mijiedarbība: kāpēc būtu jāziedo?
Ārpolitika /
23. decembris
VIDEO: Kāda ir Sīrijas bēgļu nākotne Eiropā?
Viedoklis /
23. decembris
Maza laipnība – lielas pārmaiņas jeb Kāpēc uzrunāt vientuļo, sirmo kaimiņu
Viedoklis /
22. decembris
Karpatu ģēnijs. Rumānijas saule. Nācijas tēvs
Komentāri (39)
Vineta 06.10.2013. 23.37
Normunds
Točkā(arī ne katrā), kur pircējs jau apzināti pērk sūdu, viss iespējams, veikalā, kur uzrauga ne tikai PVD, VID, ekonomiskā policija un, galvenais, pircējs, tirgotājs nekad neriskēs pārdot draņki. Un pat vairāk, domāju mūsdienās butlēgeri, kuri izmanto pārtikas spirtu, kā sastāvs atbilst visām metanola, esteru-aldehīdu frakcijas un fūzeļa normām, gandrīz visi pārcēlušies uz ēnu sektoru.
3
Rita Lazda > Vineta 08.10.2013. 18.40
Līdz šim zināju tikai divus spirtus: etanolu(viņš arī medicīniskais spirts) un metanolu(wow b un n ir blakus uz taustiņiem) – ar to parasti indējas nost ja neatšķir no etanola. Paliek tikai viens jautājums: KAS IR PĀRTIKAS SPIRTS?
0
Rita Lazda > Vineta 08.10.2013. 18.56
Kas attiecas uz točkām – tās nu gan pilnīgi ne ar ko neatšķiras no veikaliem, kur arī cilvēki ir pirkuši pat ar licenci aplīmētu krutku un miruši nost no saindēšanās – atšķirībā no veikala točkas vēl dod uz parāda. Nevajag ļaļa šajā ziņā un izplatīt mītus – točku problēma ir pavisam cita – sociāla no PSRS sabrukuma laikiem un tās pastāv arī tāpēc, ka alkonauts Latvijā mevar atļauties nopirkt pat lēto alko veikalā. Un liela daļa ar točku tirgotājiem paši arī lieto šo dziru, tā ka ja tur paliek dzelteni pircēji, ir liela iespēja arī pārdevējiem palikt dzelteniem.
Veikalā, kuru uzrauga PVD… :D kādā realitātē cilvēki dzīvo? PVD Latvijā ir izsmiekls – viņi eksistē pārsvarā tikai tāpēc lai nopelnītu sev algu, ne jau pārbaudīt preci. Kādreiz Rīgas centrāltirgū pusaudža gados tirgoju kā pārdevējs Holandes tomātus kā vietējais uzņēmums – viss ko PVD darīja saņēma administratīvo maksu, izdeva čeku un ko ar to tomātu viņi darīja – nezinu, laikam lika uz sviestmaizēm un ēda nost. Nu reāli – mazs kantoris tikai uz tirgu nespētu tikt galā ar šo produktu testēšanu, bet jūs iedomājieties, ka viņiem ir milzu iespējas kontrolēt pārējo preču kvalitāti visā Latvijā – palieciet reāli…
0
Vineta > Vineta 09.10.2013. 02.14
whateva
kur arī cilvēki ir pirkuši pat ar licenci aplīmētu krutku un miruši nost no saindēšanās
Ja es ieraudzītu ar licenzi aplīmētu pudeli, uzreiz nodomātu, ka tā ir krutka. Licenzi glabā seifā vai rāmītī pie sienas. Negribi iegrābties, nepērc pie čigāna vai krieva.
ES pārtikas spirts ir augu valsts izcelsmes spirts, kas atbilst pārtikas prasībām. Ārpus ES tai kategorijai varētu atbilst ari no laktozes raudzētais.
0
dzerkaleliva 06.10.2013. 18.40
Vai varbūt tomēr nodzirdīt un debilizēt?
0
Vineta 06.10.2013. 12.18
DikembeSakamoto
Kā jau rakstīju 5.oktobris 2013 13:11, profesor šarikoff:
“2 litru PET pudeļu alu varētu saukt par alus izstrādājumu, jo nav ievērota tradicionālā alus darīšanas tehnoloģija”
Vai ta tik sarežģīti izburtot bija?
Spirta saturam ar cenu saistība ir tik cik paņem akcīze, alkohola komponete cenas veidošanā ir niecīga. Cena atkarīga no laika, cik patērēts alus gatavošanai.
Vai tiešām, jūs proletārieši, visi tāpat kā Normunds, domājiet, ka stiprumam “gariem” aliem lej klāt sintētisko spirtu, tāpēc izvēlaties labāk dzert kaimiņa vasjkas krutku?
1
efeja60 > Vineta 06.10.2013. 16.50
Vai esi drošs, ka sintētisko spirtu nekur veikalu plauktos nevar atrast?
0
Vineta 05.10.2013. 18.42
Normunds
Piedošanu, firmu, kura lej alum klāt sintētisko vai hidrolīzes spirtu, tiešām neesi minējis.
Varu apgalvot, ka ES veikalu plauktos legāli nenonāk dzērieni, kas nebūtu no augu valsts cukura vai cietes ražoti, jo neviens ražotājs nekad neriskēs tikt izslēgtam no aprites vai pat tikai sabojāt savu reputāciju dažu, uz vienas pudeles ietaupīto, santīmu dēļ.
Ānusi, tas šoreiz nav par tēmu. Izliksi savējo apskatei, varbūt apspriedīsim, novērtēsim.
1
Ieva Priedenfelde > Vineta 06.10.2013. 11.40
Paton, visiem tevis pieminētajiem alkohola raudzēšanas paņēmieniem nav nekāda sakara ar alu. Bet runa ir par alu, tāpēc Normundam ir pilnīga taisnība, ka nav iespējams pagatavot stiprāku alu lētāk, nekā gaišo. Tie 3 dienu brūvējumi nemaz nav alus.
0
brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 08.37
Produktu ziņā manis pēc Aldarim, tas kas Carlsberg, līdzi varētu lidot arī Cēsu Alus, tas kas Olvi un daļa Cido grupas, tā kas Royal Unibrews. Lielummānija sabojā gan garšu, gan tirgu un beigu beigās paņem pašus aiz pautiem, protams, ja tādi ir. Un notiek kastrācija…
Vai piekoptā ekonomikas politika un ieguldītās investīcijas ir devušas gaidīto rezultātu? Droši vien, kā kuram…
10
Alise > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 10.50
Kā liecina jūsu niks un esmu ievērojis no jūsu komentāriem, jūs varētu būs alus speciālists. :) tādēļ turpmāk tekstā tāds jautājums par to vai mani novērojumi ir pareizi.
Esmu bijis ekskursijās uz dažām mazajām alus darītavām. Vienā alus darītavā mums speciāliste skaidroja, ka mūslaikos iespējams alu raudzēt ar attiecīgām piedevām pat trīs dienu laikā (tradicionālā aptuveni mēneša vietā) un pasaulē lielās alus darītavas ar “plašpatēriņa” alu tā darot. Vai tā dara pie mums, atteicās cilvēks par konkurentiem komentēt :)
Tad es vienā brīdī ievēroju, ka ir tāda situācija, ka mazās alus darītavas (Tērvete, Bauska, Valmiermuiža, Piebalga u.tml.) par alus sastāvu uz etiķetes raksta – sastāvdaļas: apiņi, ūdens, miežu iesals. Tāpat par sastāvu ir rakstīts arī lielo alus darītavu dārgā gala aliem, piem. tam pašam Aldara Mežpils vai Lux (Luxam vēl rīsi sastāvā minēti). Bet lētajiem aliem, vienalga plastmasas vai stikla pudelēs, sastāvs nav rakstīts, ir tikai rakstīts: satur miežu iesalu.
Ņemot vērā, ka ja raksta pilnu sastāvu, tad būtu jāraksta visas sastāvdaļas (arī piedevas, aizstājēji un visādi ātrraudzētāji u.tml.), vai mans secinājums par to, ka tie ali (pārsvarā visi lētie), kuriem nav rakstīts pilns sastāvs, bet tikai tas, ka satur miežu iesalu, ir jau minētie ātrās raudzēšanas tehnoloģijas ali un varbūt pat ar kādiem garšas aizstājējiem, piemēram, apiņu vietā? Bet tradicionāli raudzētie ali (īsti ali) ir tikai tie, kuriem ir rakstīts virsū pilns sastāvs?
0
efeja60 > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 11.02
Lai būtu stiprāks alus, jāliek vairāk iesals, mazāk ūdens, kas, protams, sadārdzina alu. Secinājums: 7% garais nekādi nevar būt lētāks par 4,5% gaišo. Un vispār, lai tos 7% dabūtu un alus nebūtu sīrupveida biezenis, ir jāliek klāt arī cukurs. Tas vēl sadārdzina. Tātad 2 litru pudeļu alus nemaz nav alus, bet kaut kāda žļurga, kam pielej klāt no naftas vai akmeņoglēm iegūtu spirtu.
0
Vineta > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 13.11
Normunds
Vai plusiņu pats sev pieliki?
Pēc komentāra spriežu, ka neesi bijis spējīgs pats uzraudzēt alu vai izdzīt kandžu, bet lieto gatavi pirktu krutku. Arī bikses skolas solā nebūsi īpaši deldējis, tāpēc jau tāda vājprātīga vēlme visu atņemt un sadalīt, kā šarikovam.
No ar enzīmu vai skābes hidrolizētas cietes sīrupa iespējams uzraudzēt dziru divu dienu laikā līdz 8% vai pat vairāk. Ir selekcionēti “turbo” raugi, kas šo procesu vēl paātrina. ASV lielākajās spirta rūpnīcās brāgu raudzē tikai diennakti.
2 litru PET pudeļu alu varētu saukt par alus izstrādājumu, jo nav ievērota tradicionālā alus darīšanas tehnoloģija, tomēr no etāna vai acetilēna sintizēto spirtu neviens tam klāt nelej. Sen jau nav tev mīļie padumjie laiki, kad pilsonīšus dzirdīja ar no hemicelulozes hidrolīzēto spirtu, ko no Slokas celulozes kombināta cisternām veda uz Rīgas balzamu, škaidīja un pildīja pudelēs.
Pārtrauc dzert sugasbrāļu taisīto krutku, jo vari uzrauties uz “Preiļu dzeltenā”, no Krievijas ievestā metanola, bet taisi pats. Gan jau tavām, krietna proletariāta, pieticīgām prasībām kvalitāte būs pietiekama.
Te būs raugs, metodes un enzīmu(no cukura tikai luņi taisa) sameklē internetā pats, ietaupīsi ne pa jokam.
http://www.home-distilling.com/store/pc/Turbo-Yeast-c63.htm
0
efeja60 > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 13.51
Esmu nevis par atņemšanu un dalīšanu, bet pret. Esmu pret to, ka man Dombrovska kliķe atņem pusi ienākumu un uzdāvina miljonāriem, bet no miljonāru ienākumiem pusi neņem nost, tiem uztaisa siltumnīcas apstākļus. Tātad esmu tikai par taisnīgumu, lai visiem noņem vienādi un iedala tur, kur vajag, kas nesīs labumu visai sabiedrībai kopumā, nevis dažiem resniem naudasmaisiem.
Un kādā sakarā tu te piemini visus tos mēslus? Mana doma bija, ka tik lēti uzraudzēt 7% alu, lai tas būtu lētāks par 4,5% alu nav iespējams, bet to tu neuztvēri, vajag jau paspīdēt ar vismaz kaut ko.
0
Vineta > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 14.13
Normunds
Kurš no mums te nolēmis paspīdēt?
“bet kaut kāda žļurga, kam pielej klāt no naftas vai akmeņoglēm iegūtu spirtu.” 5.oktobris 2013 11:02.
Ja ražotāji tevi uztvertu kā adekvātu, droši vien pēc tādiem apgalvojumiem aizvilktu uz tiesu
0
efeja60 > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 17.40
Ha, kurš tad vilks? Tas, kurš ražo žļurgu vai tas, kurš alu? Raksti labāk par ānusiem, tas tev labāk sanāk.
0
brigita_damme_rtk_lv > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 20.57
r-r, manam nikam ir pavisam citas saknes, kas vispār nav saistītas ar alu :) Bet neliegšos, ka savulaik esmu arī strādājis vienā no lielākajām alus darītavām Latvijā un pilnīgi visi procesi ir redzēti savām acīm. Ar lielu atbildības sajūtu varu paziņot, ka alus tiek raudzēts salīdzinoši tradicionāli un spirts arī klāt netiek liets. Salīdzinoši, tāpēc, ka izejvielas paliek tradicionālās, bet tehnoloģija uz vietas nestāv, kaut gan pamata procesi jau nemainās. Stiprumā jau alu var uzraudzēt padsmitos procentu, un ja papildus pielieto saldēšanu, tad jau sanāk stiprāks nekā šņabis http://www.benz-weltweit.de/...
Cena jau nav mazāk atkarīga no stipruma, bet no pielietoto izejvielu cenas. Nemainīgs paliek ūdens, kas parasti nāk no dziļurbuma un rauga sēnīte, kura gan ilgākā laika periodā, objektīvu apstākļu dēļ tiek nomainīta. Lielām starptautiskām anštaltēm, kurās ir vairāki brūži vēl ir tāda īpatnība, ka viena nosaukuma alu, bet dažādos tilpumos un iepakojumu veidos var tikt ražoti dažādos uzņēmumos. It kā tehnoloģiju, graudus un apiņus pielieto vienus, bet ūdens un citas rauga sēņotnes dēļ rezultāts var nedaudz atšķirties. Tāpat garša var atšķirties alum ilgāk glabājoties dažādos iepakojuma veidos – garša mainās no gaismas (gaišās pudeles) un no gaisa sastāva maiņas tilpumā (skābekļa difūzija plastmasas pudelēm)…
0
Vineta > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 23.08
mūsu alus
Uzdrīkstēšos iebilst-piebilst. “Samērā tradicionālas”, miežus nediedzē un iesalu negatavo, ātru cietes hidrolīzi(cukurošanu) veic ar skābi vai fermentu amilāzi un norūgšana notiek augstākā temperatūrā dažu dienu laikā. Tāpēc arī lētā cena.
Izsaldēšanu vai kriokoncentrāciju, ko “sliktos gados” plaši izmanto vīna uzlabošanai, mūsdienās aizstāj nesalīdzināmi ātrāka un lētāka reversās osmozes metode.
0
brigita_damme_rtk_lv > brigita_damme_rtk_lv 06.10.2013. 00.22
General Patton Fan Club, iesalu (vairāku veidu) piegādā gatavu maisos un maļ uz vietas.
0
Rita Lazda > brigita_damme_rtk_lv 08.10.2013. 18.34
Man ir viens jautājums – kāpēc visi alus darītāji ar laiku sāka ražot sliktāku alu?
Nu nav jau nekas traks noticis Aldara gadījumā – man liekas, ka tas bija viens no piemajiem, kuru pārņēma konkurenti un kuram pirmajam mainījās garša. Īsta un dabiska alus cienītājam no vienas puses ir pietiekoši daudz iemeslu lai pašiem taisītu alu(ir gadījies tādus dzert un garšoja daudz labāk par veikalā pirkto – tiesa gan sen vairs alu nelietoju citu iemeslu dēļ), jo liela daļa ražotāju jau sen nav latviešu un neražo latvisku alu. Kas attiecas uz pārmetumiem Dombrovskim – nezināju, ka viņam ir kaut kāda ietekme Calsberg grupā, kas sāka iepirkt uzņēmumus caur saistītiem uzņēmumiem Latvijā jau 90tajos… ja jau tik ļoti gribas pārmest, tad tomēr – par tēmu. Man uz doto momentu Dombrovskim nav ko pārmest, jo nedomāju ka kāds cits viņa vietā būtu pārlaimīgs vadīt valsti pusgrimušā situācijā un nav liela māka nogremdēt to pavisam.
0
intars_busulis 04.10.2013. 22.32
Aldaris aiziet, Alažu ķimenis bankrotē, LM metalurgs jau bankrotējis. Un tas vis viena gada laikā. Kāpēc tas tā notiek, jo kāmītis ar savu ministru komandu, grauj Latvijas ekanomiku! Vispirms panāk masveida aizbraukšanu, tad panāk rūpniecības aiziešanu. Un sūkstās kad naudas nav. Finansu ministrija publicēja kad šogad Latvija budžetā ieņems 7 miljardus ar mazu ļipiņu. Bet dažus gadus atpakaļ ieņēma 10 miljardus? šitas sviests turpināsies tik ilgi, kamēr tauta neies ielās un neprasīs kāmīša kabineta krišanu. Jo viņam demokrātija ir tikai tad ja vaig trīs blēžiem atņemt LM. Bet kad vaidzēja Latvijas nacionālo naudu iznīcināt par labu euro, tad demokrātija nebija vajadzīga!
5
dace_ampermane > intars_busulis 05.10.2013. 08.11
Thomas
Izlasīju tavu proklomāciju, no iskras aizdegsies liesma! Iedzeri glāzi auksta ūdens. Vai tu neesi anglis? Man kaimiņš ielicis dēlam vārdu Kristofers, Kristofers Kušķis :))
0
Signija Aizpuriete > intars_busulis 05.10.2013. 08.56
——–Thomas:”(..)
šitas sviests turpināsies tik ilgi, kamēr tauta neies ielās un neprasīs kāmīša kabineta krišanu.”
============================================================================
Kāda tāda “tautas” daļa tagad ielās ies? Ologarhi, kampēji vai eirokrātu pārvaldes birokrāti? Varbūt, dzejnieki, gleznotāji un grāmatu rakstītāji?
Sauksim skaļāk, visi kopā – nāc, karognesēj, nāc!
http://www.youtube.com/watch?v=3i8SLE0hNRU
Pupurs pauž uzskatu, ka LTF savu mērķi sasniegusi – “pataisot mūsu tautu un zemi par pliku un nabagu, piespiežot cilvēkus masveidīgi braukt prom no savas dzimtenes”. http://www.delfi.lv/news/national/politics/tautas-frontei-25-pupurs-un-sarkanbaltsarkanais-karogs-simbola-neseja-atminas.d?id=43706947
0
Vineta > intars_busulis 05.10.2013. 12.38
klejotājs
Varbūt mēģināsi ko oponēt, nevis ierastā manierē: “pac duraks”
0
dace_ampermane > intars_busulis 06.10.2013. 20.53
general ombross
izrādās, ka Jūs ne tikai par ānusiem, bet arī par aliņiem connoisseurs :)
0
intars_busulis > intars_busulis 02.08.2014. 18.03
edge_indran Atvaino, ja Tu sevi neuzskati par tautu, tad neej. Bet pasaki ko tā bijusī un esošā vara i Latvijas ekonomikai labu darījuse?
Kad Latvija atguva brīvību, tad bija pilns ar ražotnēm, labi variet teikt ka nevienam tās preces nevaidzēja. Bet tad kapēc likvidē skolas, slimnīcas? Varbūt cilvēki nekad neslimos, vai piedzims jau ar viduskolas izglītību? Vienkāŗši lasu elektroniski Latvijas presi un šausminos. No malas skatoties var vislabāk redzēt netīrumus, ja jau paši neredzet kad mutes melnas ir. Tad ko dara Latvijas ministrijas? Vai viņas meklē sadarbības partnerus rūpniecībā ārpus ES? Latvieši brauc prom, dibina savus uzņēmumus Āfrikā, ASV, bet Latvijā to nedara. Kapēc? Jo Latvijas politika nav veidota tā lai cilvēks gribētu veidot ražotni. Tev piedāvā inkubatoru lai uzsāktu ražotni, bet Tev jau nav naudas iekārtām un vai tad esi cālis, ko vaig sildīt inkubatorā? Tas nemainīsies kamēr būsi vienaldzīgs un balsosi par tiem atsaldeņiem kuri tikai raujas pie varas. Uzstādi sev prasību, ka balsosi tikai par tādu kanditātu, kas spēs ar padarītu darbu Tevi pārliecināt ka ir īstais/tā kam vaig tikt saeimā.
0
dro 04.10.2013. 18.15
Veiksmes stāsts, kurš balstīts uz emigrāciju un imigrāciju un uzņēmumu bankrotu vai ražošanas samazināšanu:)
2
ilmisimo > dro 04.10.2013. 18.22
nu tomēr:
Dzīves norma!
un “‘Pyanstwu boy!”
0
dace_ampermane > dro 04.10.2013. 18.46
lama
Pyanstwu boy!”
_____________
O, boy!
0
manatuja 04.10.2013. 15.37
Nav nekaads sociaalisms, ka valstij jaadod darbs… ir KAPITALISM konkurence un viss….
3
Signija Aizpuriete > manatuja 05.10.2013. 08.51
——-
Vot, tas ir pareizais – “savējo (kampēju) funktieris”. Ne jau tāpēc 4.maija repubļiku dibināja, lai ar masu organizēšanu un iedvesmošanu valsts pārvalde nodarbotos. Jādala ir EURO-fondi, a par ražošanu “brīvais” tirgus parūpēsies!
Lai dzīvo Latvijas Tautas Fronte un tās vadoņi! Slava padomju sociālās sistēmas grāvējiem!
http://www.youtube.com/watch?v=4SlduSWlimI
0
efeja60 > manatuja 05.10.2013. 10.53
Kādas vispār ir valsts funkcijas? Tikai iekasēt nodokļus un tērēt silei pietuvinātajiem?
0
dzerkaleliva > manatuja 06.10.2013. 18.30
Valsts funkcijas ir organizēt pilsoņu pārcelšanos uz ārvalstīm. Kapitālismā un konkurencē Latvija noteikti nav tā vieta, kur ilgstoši vēlams uzturēties.
0
Inese 04.10.2013. 12.06
“Aldaris” dibināts 1865.gadā un patlaban ir Dānijas alus ražotāja “Carlsberg” grupas uzņēmums.
Darbiniekiem pašiem jāizlemj, kā turpmāk rīkoties, jo viņiem tiek piedāvāts līdzvērtīgs darbs citos uzņēmumos
0