Kāpēc tehnoloģiju nozare ir Latvijas ilgtspējīgas izaugsmes atslēga? • IR.lv

Kāpēc tehnoloģiju nozare ir Latvijas ilgtspējīgas izaugsmes atslēga?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Jēkabs Endziņš

Latvijas uzņēmējdarbības vides attīstībai nepieciešamas daudz vairāk, nekā tikai idejas un finansējums. Tai vajadzīgs laiks, atbalsts un zināšanas, lai attīstītu jaunus līderus un veicinātu nākotnes ekonomisko izaugsmi. Ticu matemātikai, statistikai un pieredzei, ko esmu guvis, attīstot gandrīz 20 dažādus produktus un jaunuzņēmumus. Zinot, ka no simta idejām izdzīvo tikai dažas, ir skaidrs, ka tas ir ilgtermiņa process, kurā nepieciešams ieguldīt ne tikai finanses, bet arī pacietību un ticību nākotnei.

Iespēja mācīties no citu kļūdām

Kad sāku savus pirmos soļus uzņēmējdarbībā, bija ļoti maz cilvēku, pie kuriem vērsties pēc praktiska padoma. Igaunijā tech uzņēmējdarbība jau bija priekšā, bet Latvijā pirms 14 gadiem bija pavisam atšķirīga situācija. Lai gan bija arī labs paraugs – Draugiem.lv, vietējā tirgus izcilnieks, kas loģiski turpinājās daudzos citos veiksmīgos projektos un pirmajā vienradzī.

Mums nācās visu apgūt pašiem, mēģinot un kļūdoties, gluži kā kovbojiem mežonīgajos rietumos. Šodienas jaunuzņēmumu vide ir krietni mainījusies – informācijas pieejamība ir milzīga, taču tas rada arī jaunus izaicinājumus. Jauniem uzņēmējiem ir jāiemācās atšķirt labu padomu no slikta un saglabāt savu identitāti. Ticu, ka tādas iniciatīvas kā StartSchool palīdzēs topošajiem uzņēmējiem attīstīt šo spēju, piedāvājot pieredzējušu mentoru un pasniedzēju atbalstu. Projekts nodrošina fundamentāli pareizu bāzi, kas palīdzēs izvairīties no sākotnējām kļūdām. Turklāt programma piedāvā lieliskas iespējas tīklošanai un ideju apmaiņai, kas ir būtiski, lai veidotu spēcīgu un ilgtspējīgu uzņēmējdarbības kopienu.

Kāpēc ir svarīgi atbalstīt jaunas iniciatīvas?

Ir būtiski atbalstīt nozīmīgas lietas, nevis tāpēc, ka ceram iegūt kādas priekšrocības, piemēram, pirmo iespēju investēt vai piekļuvi labākajiem talantiem. Mana motivācija ir veicināt Latvijas izaugsmi un samazināt atpalicību no kaimiņvalstīm, jo no tā iegūs visi tehnoloģiju uzņēmumi – būs vairāk talantu, vairāk rietumu investoru, mēs būsim uz pasaules kartes. Vēlos redzēt Latviju kā spēcīgu un konkurētspējīgu valsti Baltijā, un, lai to sasniegtu, nepieciešama visa ekosistēma, kurā veiksmīgi darbojas daudzi uzņēmēji.

Iedomāsimies, ja Latvijā būtu par 50 tehniski spēcīgiem jaunuzņēmumu dibinātājiem vairāk, vēl spēcīgāki par tiem, kuri šajā nozarē darbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Šie cilvēki ne tikai spētu programmēt un prototipēt savas idejas, bet arī prastu piesaistīt investīcijas, veidot efektīvas komandas un pārdot savus produktus globālā mērogā. No šādas izaugsmes iegūtu visa ekosistēma – jo katrs no viņiem ar savu darbību neizbēgami apmācītu vēl 10 citus, un tā tas ietu pa ķēdi uz priekšu.

Galvenais resurss – cilvēki

Latvijā izglītība ir kritiski svarīga, jo tieši tā veido mūsu nākotni. Valsts izaugsmei nepieciešami tehniski un uzņēmīgi līderi, kuri spēj radīt ne tikai idejas, bet arī realizēt tās praksē. Lai gan tikai daži no šiem jaunajiem uzņēmējiem sasniegs nozīmīgus panākumus, jau viens veiksmīgs bizness var iedvesmot simtiem citu un veicināt visas ekosistēmas attīstību. Līdz ar to zināšanas, ko iegūst katrs no šiem potenciālajiem līderiem, var kļūt par nozīmīgu faktoru – tās varētu desmitkāršot vai pat simtkāršot efektivitāti, radot lavīnveida efektu visā uzņēmējdarbības vidē. Šādi talanti spēs radīt inovatīvus produktus un pakalpojumus, kas veicinās Latvijas ekonomisko izaugsmi.

Latvijā nav dabasgāzes vai naftas, un mūsu cilvēkresursi ir ierobežoti, tāpēc ir vitāli svarīgi strādāt ar to, kas mums ir, un izmantot šos resursus pēc iespējas radošāk. Mūsu patiesais spēks slēpjas cilvēkos – viņu prasmēs, zināšanās un spējā radīt augstu pievienoto vērtību. Uzskatu, ka mums nevajadzētu baidīties no konkurences – gluži pretēji, jābūt atvērtiem sadarbībai un zināšanu apmaiņai. Lai būtu labākais, jābūt gudrākam, ātrākam un stiprākam, nevis tikai jācenšas nosargāt savu ideju aiz aizslēgtām durvīm.

Valsts ilgtermiņa attīstība – tehnoloģiju bizness

Latvijas nākotnes izaugsme un labklājība ir cieši saistīta ar tehnoloģiju nozares attīstību. Ja vēlamies, lai mūsu valsts būtu pārtikusi, ar spēcīgu ekonomiku, tehnoloģiju biznesam ir jāieņem vadošā loma prioritāšu sarakstā. StartSchool iniciatīva ir būtisks solis šajā virzienā, atšķiroties no citām līdzīgām programmām tieši ar pieeju un mērķiem.

Ekonomikā ir līdzīgi kā hokejā – ja redzam, ka komanda sāk zaudēt, ir nepieciešams mainīt taktiku, pieņemt drosmīgus lēmumus un, ja vajadzīgs, arī kļūt agresīvākiem vai izkauties, lai sasniegtu panākumus. Ja tu zaudē – nav atšķirība, vai tas ir “skaists zaudējums” vai mīnus desmit. Latvijas tehnoloģiju nozare pašlaik atrodas iedzinējos, kad mums ir jāiet uzbrukumā – jāattīsta jaunas idejas, jāiesaista talantīgi cilvēki un jāatbalsta inovācijas, lai nostiprinātu konkurētspēju globālajā tirgū. Šajā spēlē mēs nedrīkstam zaudēt – ikviena iniciatīva, kas vērsta uz tehnoloģiju biznesa attīstību, ir solis uz priekšu. Mēs varam tikai iegūt, un ir būtiski, lai pilnībā izmantotu šo iespēju. Investējot tehnoloģijās un atbalstot jaunas idejas, varam nodrošināt, lai Latvija kļūst par dinamisku un inovatīvu valsti ar stabilu un augošu ekonomiku.

 

Autors ir uzņēmuma Weby.vc dibinātājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu