Lielā Oša finišs • IR.lv

Lielā Oša finišs

2
Oskars Melbārdis. Foto – Ieva Salmane
Laura Dumbere

Viņš ir olimpiskā zelta un kopumā trīs olimpisko medaļu ieguvējs. Pasaules čempions, Eiropas čempions un Pasaules kausa ieguvējs. Visu laiku spožākais latviešu bobsleja pilots Oskars Melbārdis (33) oktobrī paziņoja par savas karjeras beigām. Izvēle bija nepielūdzama — sports vai veselība

Mēs tiekamies Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē, kur aizritējis lielākais Oskara Melbārža dzīves nogrieznis un joprojām ir viņa otrās mājas. Betona pakāpieni, nodilusi dēļu grīda un ledus smarža. Starta celiņš, kas kā balta lente pazūd trases kritienā lejup. Satriecoši skati uz Siguldas pakalniem un mūžam zilajiem Latvijas mežiem. Augstums, aukstums, caurvējš un pastāvīgi ieslēgts skaļrunis, kas ziņo par startiem. Rit skeletona treniņi, nepielūdzamais laika skaitītājs monitorā uzrāda sekunžu simtdaļas.
Vai mēs ikdienā spējam piefiksēt un apjēgt vienu pilnu dzīves sekundi? Sekundes simtdaļa ir mirkļa vismazākā molekula. Bet sportā tā valda pār uzvarām un zaudējumiem, tā izšķir zeltu, sudrabu un bronzu.
«Esmu jūsu grūpija!» jūsmīgi atzīstos Oskaram Melbārdim, uz ko viņš zem deguna norūc «njā, ak tā, paldies…». Neko citu arī negaidīju, jo, šķiet, Melbārdis ir introvertākais olimpiskais čempions pasaulē. Arī ārvalstu sporta komentētāji vienmēr uzsvēruši, ka Oskars ir kā noslēpums — mazrunīgs, kluss. Kamēr citi vadošie piloti aizrautīgi sniedz intervijas, sajūsmā kliedz pie finiša vai dusmās par zaudējumu triec ķiveri pret nabaga nevainīgo bobu, Melbārdis vienmēr uzvedies kā Dalailamas pēctecis. Klusi sagatavojas startam, šķietami mierpilni nobrauc un pēc finiša tikpat klusi pazūd skatienam. Nekāda šova un teātra, ko presei aprakstīt.
Varbūt ar šo atziņu varētu arī pabeigt stāstu par Oskaru Melbārdi: viņš ir cilvēks, kurš dara, nevis runā. Viņš strādā. Pēdējos divus gadus — ciešot fiziskas sāpes un pārbaudot savas galējās robežas. Tie Latvijas politiķi, kuri mīļuprāt ļauj sevi saukt par buldozeriem, pat nenojauš, ko nozīmē būt īstam buldozeram un turpināt cīņu arī tad, kad vairs neturies kājās.
Bobslejists Melbārdis, pazīstams arī kā Lielais Osis, ir liels ne tikai Latvijai iegūto medaļu un kausu komplektu dēļ. Viņš ir liels tāpēc, ka cīnījies par saviem sporta ideāliem, komandu un valsts labo vārdu pāri pēdējiem spēkiem. Lielākais Oskara zelts ir viņa labā sirds.

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu